Arctic Freezer 34 eSports Duo - Sportiva hladnjak s ventilatorima u bojama

Freezer 34 eSports nasljednik je modela 33 eSports, za razliku od kojeg donosi malo podignutu konstrukciju za bolju kompatibilnost s modulima radne memorije te nove i poboljšane ventilatore BioniX P120

Denis Arunović četvrtak, 9. svibnja 2019. u 06:00
specifikacije
Podržani socketi Intel LGA20xx/115x/1366/775; AMD AMx/FMx
Ventilatori 2 × 120 mm Bionix P120 (do 2.100 rpm)
Dimenzije 124 × 157 × 103 mm
Masa 764 g
Dodatna oprema -

Na prvi pogled identični, Freezeri 33 i 34 razlikuju se prema visini, pri čemu je noviji viši 7 milimetara (ukupno 157 milimetara) i prema broju aluminijskih listova. Novi ih hladnjak ima 56, što je 7 više. I dalje je riječ o klasičnom hladnjaku tower konstrukcije, koji je premazan termalnim premazom crne boje. Izgled je monolitan te s dva ventilatora na sebi, hladnjak izgleda moćno i spremno za hlađenje procesora TDP-a do 210 W.

Kontakt s procesorom ostvaruje se izravno preko bakrenih toplovodnih cijevi. Ostatak tijela hladnjaka obojen je u crnu boju, koja pomaže prilikom disipacije topline
Kontakt s procesorom ostvaruje se izravno preko bakrenih toplovodnih cijevi. Ostatak tijela hladnjaka obojen je u crnu boju, koja pomaže prilikom disipacije topline

Četiri se toplovodne cijevi promjera šest milimetara protežu kroz cijelo tijelo hladnjaka te njegovu bazu, a s integriranim hladnjakom procesora (IHS) ostvaruju direktan kontakt. To znači da je prijenos topline nešto brži i učinkovitiji nego kada je kontaktna površina od punog bakra. Tijelo hladnjaka, odnosno njegovih 56 aluminijskih cijevi, povezano je svijanjem, što je, pak, nešto manje djelotvornije nego lemljenje, koje osigurava bolji prijenos topline.

Ventilatori BioniX P120 višeg statičkog pritiska

Novost za ovu seriju ventilatori su BioniX P120, koji imaju 33% viši statički pritisak od starije serije F, i time su pogodniji za upotrebu s rebrastim hladnjacima i radijatorima vodenih hladnjaka. Promjer im je 120 milimetara, imaju promjenjivu brzinu vrtnje između 200 i 2.100 okretaja u minuti te 0 dB mod kad je PWM ispod 5%, što je najčešće u stanju mirovanja kod slabijih procesora. Ovjes je i dalje pouzdani fluid dynamic bearing, a motor je s tri faze. Kvaliteta izrade ventilatora na visokoj je razini, a kutevi su obloženi gumenim dodirnim površinama za eliminaciju prijenosa vibracija. Kao i kod prethodnika, prilikom kupnje i dalje biramo između četiri varijante boja ventilatora – bijele, crvene, žute i zelene.

Podrška za sockete je ostala ista kao i kod Freezera 33, a instalacija je jednostavna i u slučaju AMD-a i u slučaju Intelovih socketa. Za AMD-ov AM4 koristimo postojeći donji nosač koji dolazi uz sve ploče, a za LGA115x isporučen je zaseban. Za LGA2066 koriste se samo vijci. Jednom kada montiramo nosač na socket, pričvršćivanje tijela hladnjaka za njega vrši se jednostavno pomoću dva vijka. Kontaktna površina hladnjaka pravilno nasjeda na IHS, a sve sitne nepravilnosti popunjava MX-4 termalna pasta, koja dolazi u pakiranju s hladnjakom.

Hladnjak smo isprobali u kombinaciji s Intelovim Core i7 8700K, koji je, kao što znamo, 6-jezgreni procesor i poprilično zahtjevan kad je u pitanju hlađenje. Izmjerena temperatura od 77 °C na referentnim vrijednostima procesora (4,3 GHz na svim jezgrama), vrlo je solidna, a hladnjak će malo pokleknuti tek s uključenom opcijom Core Enhancement, tj. svim jezgrama na 4,7 GHz s povećanjem temperature do relativno visokih 91 °C. Za overklokiranje moćnijih procesora, dakle, bolje je odabrati neki veći zračni ili vodeni hladnjak. I s maksimalnom bukom ostaje u pristojnim granicama; izmjerili smo 49 dB na oko 1.800 okretaja u minuti, što je radni režim na 4,3 GHz. Pri 4,7 GHz okretaji rastu na 2.100, a buka na i dalje ne vrlo bučnih 52 dB.

Freezer 34 eSports Duo dobro je došla evolucija u Arcticovoj gradnji hladnjaka. Kvalitetno je napravljen, jednostavno se montira, a ima i sasvim pristojne performanse. Uz neveliku cijenu na hrvatskom tržištu, bit će pravi hit, pogotovo stoga i jer dolazi u četiri zanimljive kombinacije boja.

Arctic Freezer 34 eSports Duo

  • Solidne performanse
  • Zadovoljavajuće tih rad
  • Laka montaža
  • Konkurentna cijena
  • Nije za overklokiranje jačih procesora
Performanse 7
Buka 8
Izrada 8
Montaža 9
UKUPNO 9
Cijena 237 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links