Arctic Liquid Freezer II 360 - Jeftini rashladni šampion

Hlađenja tvrtke Arctic vrlo su popularan izbor korisnika koji traže maksimalan omjer uloženog i dobivenog. Nova inačica sustava vodenog hlađenja Liquid Freezer II ne odudara od ovog principa. Isprobali smo model s velikim 360-milimetarskim radijatorom

Denis Arunović petak, 16. travnja 2021. u 10:30
specifikacije - arctic liquid freezer ii 360
Podržani procesori Intel LGA-1150
Intel LGA-1151
Intel LGA-1155
Intel LGA-1156
Intel LGA-1366
Intel LGA-1200
Intel LGA-2011
Intel LGA-2011-3
LGA-2066
AMD Socket AM2/AM2+
AMD Socket AM3/AM3+
AMD Socket AM4
AMD Socket FM1/FM2/FM2+
AMD Socket TR4/TRX4
Dimenzije radijatora 398 × 120 × 62 mm - s ugrađenim ventilatorima
Duljina crijeva 450 mm
Specifikacije pumpe 800-2.000 rpm 
Ventilatori 3 × 120 mm, do 1.800 rpm
Jamstvo 6 godina

Serija AIO vodenih hlađenja Liquid Freezer II sastoji se od čak pet modela različite veličine radijatora – od 120, 240, 280, 360 i čak 420 mm. Mi smo testirali drugi najveći model, s radijatorom od 360 mm. 420-milimetarski model pojavio se kasnije i vjerojatno je malo manje zanimljiv u praksi zbog toga što hrpa kućišta nema predviđeno mjesto za 420-milimetarsko hlađenje.

Hlađenje se isporučuje praktički složeno i samim time dobrim dijelom spremno za ugradnju u računalo. Naime, ventilatori su tvornički fiksirani na radijator, njihovi naponski kabeli povezani ulančani i povezani na izvor napajanja u vodenom bloku putem kabela koji prolazi kroz jednu od sintetičkom tkaninom opletenih cijevi koje provode rashladnu tekućinu. Blok s integriranom pumpom i malenim ventilatorom koji je zadužen za raspirivanje zraka po naponskoj jedinici matične ploče, ima samo jedan 4-pinski naponski konektor koji se spaja na matičnu ploču. Drugim riječima, kompletni se sustav napaja iz jednog te istog CPU FAN konektora na matičnoj ploči. Ventilatore je moguće odspojiti i priključiti na konektore na matičnoj ploči, no imajte na umu da su kabeli vrlo kratki, pa je nužno kupiti 4-pinske produžne kabele.

U pakiranju s hlađenjem isporučuju se kitovi za montažu na sve modernije Intelove procesore te AMD-ove koji rabe Socket AM3 ili AM4. Hlađenje, nažalost, ne podržava procesore Threadripper. Termalna pasta nije tvornički nanesena na bakrenu bazu vodenog bloka, pa to mora napraviti korisnik. Točnije, mora iz male jednokratne vrećice istisnuti Arcticovu pastu MX-4 na procesor. Način montaže hladnjaka ostavlja prostor za unaprjeđenje, barem kad je riječ o AMD-ovim procesorima. Na backplate koji je dio standardnog sustava montaže za Socket AM4 treba zaviti dva metalna odstojnika, a potom na njih dvije pločice pomoću vijaka. Pločice nisu jednake već treba pripaziti koja ide na gornje, a koja na donje odstojnike (saznali smo ovo na teži način). Dodatno, backplate s odstojnicima "pleše".

Golemi blok

Problematika instalacije dodatno je složenija zbog veličine sâmog bloka. Bakrena ploča koju sjeda na procesor standardnih je gabarita, no gornji dio bloka je golem zbog integracije malenog turbinskog ventilatora koji pomaže snižavanju temperature naponske jedinice matične ploče za nekoliko stupnjeva. Crijeva na blok nisu spojena preko zgloba već poniru u njega s gornje strane, zbog čega je Artic produljio njihovu duljinu sa standardnih 400 na 450 mm. Izostanku zgloba usprkos, nismo imali problema s duljinom cijevi. Svakako treba naglasiti da je radijator ovog hlađenja osjetno deblji nego radijatori na sličnim hlađenjima što bi moglo stvoriti probleme pri instalaciji u neka kućišta. S našim Fractalovim Meshifyijem S2 nismo imali problema, no riječ je o kućištu koje je iznimno dobro prilagođeno instalaciji svih vrsta vodenog hlađenja.

Proizvodna i konačna cijena hlađenja su niže zbog izostanka RGB osvjetljenja tako da smo za ovu fotku morali koristiti vanjsko osvjetljenje
Proizvodna i konačna cijena hlađenja su niže zbog izostanka RGB osvjetljenja tako da smo za ovu fotku morali koristiti vanjsko osvjetljenje

To nas dovodi i do testa. Liquid Freezer II 360 isprobali smo u kombinaciji s Ryzenom 9 5900X i tu varijanti sa standarnim postavkama i kada je procesor overklokiran sa standardnih 3,8 na 4,4 GHz. Hlađenje smo usporedili s našim referentnim 240-milimetarskim NZXT Krakenom X52 s Noctuinim ventilatorima, te Corsairovim 360-milimterskim hlađenjem iCUE H150i Elite Capellix. Corsairov je sustav gotovo dvostruko skuplji od Arcticovog na račun vrlo bogatog RGB osvjetljenja te kontrolera za ventilatore i RGB osvjetljenje koji je dio pakiranja.

Testiranje je izvedeno s brzinom ventilatora podešenom na 100% (1.800 rpm) i 50% (900 rpm). Pri toj maksimalnoj brzini Arcticovo je hlađenje usprkos korištenju tri ventilatora dosta tiho – praktički na razini Corsairovog sustava s ventilatorima podešenim na 1.000 rpm. Performanse su istovremeno odlične. Mrvicu su slabije od Corsairovog sustava na maksimalnoj brzini (koji je pri tome brutalno glasan), iako ni manji Kraken nije daleko uz nešto višu razinu buke. Spuštanjem brzine ventilatora na 50% performanse sustava drastično padaju. Štos je u tome da u ovom slučaju nije pala samo brzina ventilatora već i brzina pumpe, budući da je sve spojeno na isti FAN konektor. To je nažalost cijena ovakvog integriranog pristupa u kojem se maksimalno štedjelo s dodacima. Iako je hlađenje tada praktički nečujno, performanse nisu dovoljno dobre za održavanje overklokiranog Ryzena 9 na temperaturi ispod 90 stupnjeva pod punim opterećenjem. Je li to problem? Pa zapravo i nije – dovoljno je samo povećati brzinu na recimo 60-70% od maksimalne čime i dalje imamo tiho hlađenje, a performanse su znatno bolje.

Arctic je sa serijom hlađenja Liquid Freezer II odradio odličan posao. Po značajno manjoj cijeni u odnosu na većinu sličnih hlađenja, korisnicima su isporučili rješenje koje ne samo da nudi odlične performanse, već je i vrlo tiho. To dolazi na račun izostanka napredne kontrole elemenata sustava, kao i  izostanka bilo kakvog LED osvjetljenja, što za dobar dio potencijalnih korisnika objektivno neće biti mana već prednost. Sve u svemu, palac gore.

Arctic Liquid Freezer II 360

  • Izvrsne performanse
  • Niska razina buke čak i pri maksimalnoj brzini
  • Niska cijena s obzirom na mogućnosti
  • Ventilatori tvornički ugrađeni na radijator
  • Dodatno hlađenje VRM-a matične ploče
  • 6 godina jamstva
  • Potencijalni problemi s kompatibilnosti zbog debljeg radijatora i velikog bloka
  • Kratki kabeli ventilatora otežavaju spajanje na matičnu ploču
Performanse 10
Buka 10
Montaža 7
UKUPNO 9
Cijena 806 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Arctic
Bug 342 svibanj 2021.