Argon Audio Fenris A5 - Svestrani, kompaktni i kvalitetni

Spojem kompaktnih gabarita, zamalo besprijekorne selekcije ulaza i uvjerljivih performansi, zvučnici Fenris A5 nameću se kao odličan izbor za dnevni boravak, ali i za radni stol

Davor Šuštić petak, 30. rujna 2022. u 22:00
specifikacije
Zvučničke jedinice 5,25" bas-srednjetonac i 0,75" visokotonac s mekanom kupolom
Pojačalo 2x 50 W bas-srednjetonci + 2x 25 W visokotonci
Frekvencijski odaziv 47 Hz – 22 kHz
Ulazi HDMI ARC, optički (TOSLINK), gramofonski (RCA), AUX (RCA), Bluetooth 5.0 (SBC, AAC)
Izlazi RCA, USB (za punjenje baterije spojenih uređaja)
Dimenzije i masa 170 x 280 x 220 cm, 7,2 kg (oba zvučnika)
Jamstvo 2 godine

Privlačnost aktivnih zvučnika – zvučnika s ugrađenim pojačalom – očita je: kupci su lišeni odabira pojačala u formi samostalne komponente, kao i svih briga koje s time dolaze, poput zauzeća prostora na komodi u dnevnom boravku, sinergije s odabranim zvučnicima, izbora zvučničkih kabela i ostalog. Zanimljivi su, naravno, i u kontekstu spajanja na računalo.

Zvučnici Fenris A5, danske tvrtke Argon Audio, u svojoj nakani da svojim vlasnicima pojednostave život, odlaze još nekoliko koraka dalje. Osim pojačalom, opremljeni su i digitalno-analognim konverterom, Bluetoothom, HDMI ARC konektorom za najpraktičnije moguće povezivanje s televizorom, te čak i gramofonskim (MM) pretpojačalom. Drugim riječima, za njihovo korištenje neće vam biti potrebno ništa osim izvora zvuka: televizora, gramofona, mobitela, CD svirača ili računala.

Ponuda konektora gotovo je savršena. Na pozadini lijevog zvučnika, koji funkcionira kao "glavni", nalazimo HDMI ARC i optički (TOSLINK) digitalni ulaz, RCA (AUX) i phono analogni ulaz, USB izlaz za napajanje spojenih mobilnih uređaja (doduše, jakost struje limitirana je na 0,5 A), kao i analogni RCA izlaz za spajanje, primjerice, subwoofera. Uz sve nabrojano, na poleđini lijevog zvučnika još su kotačić za glasnoću, priključak napajanja te konektor za povezivanje s desnim zvučnikom, koji je pasivan. Pripadajući kabel priložen je u paketu, a duljine je tri metra, što ga čini dostatnim za postavljanje zvučnika u prosječan dnevni boravak, radnu sobu i većinu drugih prostorija.

Jedini konektor koji izostaje je USB ulaz, koji bi maksimalno pojednostavio spajanje zvučnika s računalom. Računalo ćete, stoga, morati povezati preko optičkog (TOSLINK) ulaza, što za stolne konfiguracije nije problematično, ali za laptope – jest. Optički izlaz laptopima se najjednostavnije dodaje kupnjom odgovarajućeg USB adaptera, odnosno eksterne USB zvučne kartice.

Osim HDMI ARC i optičkog (TOSLINK) ulaza, zvučnici Fenris A5 imaju RCA priključke za gramofon i bilo koji drugi analogni izvor zvuka. Tu je i RCA izlaz, u koji možemo spojiti, primjerice, aktivni subwoofer
Osim HDMI ARC i optičkog (TOSLINK) ulaza, zvučnici Fenris A5 imaju RCA priključke za gramofon i bilo koji drugi analogni izvor zvuka. Tu je i RCA izlaz, u koji možemo spojiti, primjerice, aktivni subwoofer

Kotačić straga

Naizgled nepraktičan položaj kotačića za glasnoću ne treba vas zabrinjavati, jer ga nećete koristiti gotovo nikad. Upravljanje glasnoćom obavlja se ovisno o načinu spajanja. Ako zvučnike spojite s televizorom preko HDMI ARC-a, glasnoću ćete namještati pomoću daljinca od televizora. U većini drugih slučajeva isti ćete posao obavljati pomoću daljinskog upravljača koji dolazi sa zvučnicima. Radi se o jednostavnom, relativno kompaktnom, plastičnom daljincu, koji sadrži tipke za odabir ulaza, reguliranje glasnoće te preskakanje pjesama. Potonje funkcioniraju samo kad se glazba reproducira preko Bluetootha.

Argonov daljinski upravljač ima i tipku za uključenje zvučnika, no ona je nužna samo kad koristimo gramofon. Zvučnici samostalno detektiraju signal na svim drugim ulazima te se smjesta bude iz mirovanja, što blagotvorno utječe na cjelokupno iskustvo korištenja.

Kao što je vidljivo iz fotografija, Fenris A5 su zvučnici bookshelf formata. Krajnje su jednostavnog, čistog dizajna, ali i vrlo kompaktnih gabarita, stoga ne djeluju nimalo nezgrapno kad se postave na radni stol, lijevo i desno od monitora. Štoviše, prirodnije djeluju u takvom izdanju, nego pored 55-inčnog ili većeg televizora.

Proizvode se u tri boje: crnoj, bijeloj i boji drva. Svaka od tih izvedbi ima drugačije obojene metalne prstenove oko prednjih zvučničkih jedinica, i sve tri izgledaju zaista lijepo. To se ne mijenja ni kada prednjicu prekrijemo priloženim zaštitnim mrežicama, koje se za zvučnike hvataju magnetski. Osim što su oku ugodni, zvučnici Fenris A5 uvjerljivo su izrađeni. Bez obzira s koje strane smo kucali po njihovim kutijama od MDF-a, nigdje nije dolazilo do pojave rezonancija ili bilo kakvih drugih anomalija tog tipa.

Osim kabela za napajanje, u paketu se dobiva kabel za povezivanje lijevog i desnog zvučnika te plastičan, ali solidan daljinski upravljač
Osim kabela za napajanje, u paketu se dobiva kabel za povezivanje lijevog i desnog zvučnika te plastičan, ali solidan daljinski upravljač

Zdrava zaliha snage

Kao što im naziv sugerira, Argon Audijevi zvučnici opremljeni su 5,25-inčnom bas-srednjetonskom jedinicom, kojoj je pridružen 0,75-inčni visokotonac s mekanom kupolom. Straga se nalazi ovalni (takozvani race track) bas-refleksni otvor, koji nam je evocirao sjećanje na još jedne izuzetno popularne aktivne zvučnike s 5,25-inčnim wooferom: Audioengine A5+. Kako su oni nekakvih četiristotinjak kuna skuplji od Fenrisa A5, može se pretpostaviti kako će jedne i druge zvučnike razmatrati isti tip kupaca. Međutim, Audioengine nema što tražiti u toj usporedbi, zato što model A5+ ne posjeduje ugrađeni digitalno-analogni konverter, a samim time ni nijedan digitalni ulaz (HDMI, optika), kao ni Bluetooth. S time na umu, ako zvučnike kupujete radi jednostavnosti korištenja i s ciljem da vas spase od kupnje dodatne opreme, Fenris A5 u toj je usporedbi jedini suvisao izbor.

Kad je riječ o integriranoj amplifikaciji, ugrađenoj u pojačalo klase D, u bas-srednjetonce isporučuje dvaput po 50 W sirove snage, dok visokotonci dobivaju 25 W po kanalu. Točan model ugrađenog digitalno-analognog konvertera Argon Audio ne otkriva, stoga možemo tek kazati da preko optičkog ulaza on prima PCM zapise razlučivosti do 24-bit/48 kHz.

Ugrađeni Bluetooth 5.0 modul audiozapisima barata pomoću kodeka SBC i AAC. Kvalitetniji kodeci nisu podržani, ali treba istaknuti da nismo naišli na probleme s pretjeranom kompresijom ili artefaktima, kao ni sa stabilnošću bežične konekcije između zvučnika i izvora, bilo da se radilo o mobitelu s Androidom, bilo iPadu.

Zvuk iznad očekivanja

Za funkcionalnost Argon Audijevih zvučnika imamo isključivo riječi hvale, a što je s kvalitetom zvuka? To je još jedan aspekt u kojem su nam očekivanja dobrano nadmašena, a blage predrasude posve razbijene. Naime, kad imamo posla s 5,25-inčnim bas-srednjetonskim jedinicama, a pogotovo kad se one nalaze u vrlo kompaktnim zvučničkim kutijama, skloni smo pretpostaviti da bi one mogle zvučati vrlo dobro u srednjetonskom frekvencijskom području, ali nešto tanje u donjem dijelu spektra.

Prvih nekoliko taktova Morcheebine pjesme "Trigger Hippie" bilo je dovoljno da zauvijek zaboravimo da smo ikad pomislili kako bi zvučnicima Fenris A5 moglo manjkati basa. Ako išta, basa ima u izobilju, kako onog ispod 60 Hz, gdje se više manifestira kao pozadinska tutnjava nego konkretni udar, tako i u rasponu do 150 Hz, u kojem energičnim udarima unosi živost u glazbu koju slušamo. Štoviše, u našem prostoru – otvorenom potkrovlju površine od tridesetak kvadrata – bas je na trenutke zalazio u donji dio srednjih frekvencija. Ne toliko da bi upropaštavao reprodukciju vokala, ali svakako više no što "audiofilski standard" propisuje. Taj je efekt mnogo manje izražen kad se zvučnici odmaknu od zida na više od pola metra, ili postave u slobodni prostor, iz čega proizlazi kako se više radi o zvuku prostorije, nego inherentnoj karakteristici Argon Audijevih mališana.

Srednje frekvencije također su istaknute i upečatljive, što se osobito korisnim pokazuje prilikom gledanja filmova i serija. Ni u jednom trenutku nismo osjećali potrebu za dodavanjem centralnog kanala, što je za zvučnike veličine Fenrisa A5 nezanemarivo postignuće.

Visoke frekvencije reproduciraju se bez ekscesa, što znači da nema rizika od paranja ušiju i zamora prilikom dugotrajnije izloženosti zvuku koji izlazi iz Argon Audijevih zvučnika. Čistoća i detaljnost sredine i gornjeg dijela frekvencijskog raspona vrlo su zadovoljavajući, a pohvaljujemo i lakoću pronalaska pozicije u kojoj nastaje dojam da zvuk ne dopire iz lijeve i desne kutije, već prostora između njih.

Zaliha snage je pozamašna, svakako dostatna za ugodno popunjavanje prostora od tridesetak kvadrata, čime su obuhvaćeni prosječni hrvatski dnevni boravci. No zvučnici Fenris A5 jednako su pogodni i za držanje na stolu, lijevo i desno od monitora. Više od dva tjedna koristili smo ih u nearfieldu, s udaljenosti manje od jednog metra, te se uvjerili da u takvim uvjetima zadržavaju svoj zabavan karakter. Štoviše, da nam je netko rekao kako se radi o zvučnicima koji su namijenjeni prije svega spajanju na računalo, spremno bismo mu povjerovali.

Ako vam je cilj na vidjelo izvući mane Argon Audijevih zvučnika, to ćete postići podizanjem njihove glasnoće do ili blizu maksimuma. Kod takvog, ekstremno glasnog slušanja, počinje dolaziti do čujnih distorzija membrana (vjerojatno i pojačala), a istodobno se gubi tonalni balans; basovi postaju suviše naglašeni, a dijelovi frekvencijskog raspona nepovezani. Koliko bi vas to trebalo zabrinjavati? Praktički nimalo. Naime, ako zvučnike namjeravate koristiti pri glasnoćama do kojih se kod Fenrisa A5 javljaju opisane anomalije, vama zapravo trebaju veći zvučnici, s barem 6,5-inčnim bas-srednjetonskim jedinicama.

Sa svim opisanim akustičkim i funkcionalnim odlikama na umu, cijena Argon Audijevih zvučnika, postavljena na 3.040 kuna, ne doima se nerealnom. Preporučujemo!

Argon Audio Fenris A5

  • Zabavan i vrlo ugodan zvuk
  • Podjednako pogodni za korištenje iz kauča i u nearfieldu (pored monitora)
  • HDMI ARC ulaz
  • Automatska detekcija ulaznog signala i prebačaj ulaza
  • Integrirano gramofonsko pretpojačalo
  • Atraktivan dizajn
  • Uvjerljiva izrada
  • Kompaktni gabariti
  • Konkretna zaliha snage
  • Distorzija zvuka i gubitak tonalnog balansa prilikom ekstremno glasnog slušanja
  • Cijenili bismo USB ulaz za lakše spajanje s laptopima
Cijena 3.039 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 359 listopad 2022.