Recenzije

Sonos Arc - Najveći, najskuplji, ali i najbolji

Davor Šuštić četvrtak, 29. rujna 2022. u 06:00

Sonosov najveći soundbar ubraja se među najskuplje takve uređaje na tržištu. Visoku cijenu nastoji opravdati uvjerljivim surround performansama – s naglaskom na Dolby Atmosu – te nenadmašnim multiroom sposobnostima

SPECIFIKACIJE
Tip Soundbar i multiroom zvučnik
Zvučničke jedinice 8x eliptični bas-srednjetonci, 3x visokotonci
Povezivost Wi-Fi (802.11n, samo 2,4 GHz), Ethernet (10/100), AirPlay 2, Spotify Connect
Podržani formati Stereo i višekanalni PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Multichannel PCM, DTS Digital Surround
Ulazi HDMI eARC (priložen HDMI-optički adapter)
Jamstvo 2 godine
Dojam Skup i moćan soundbar s nenadmašnim multiroom sposobnostima, osobito zanimljiv vlasnicima drugih Sonosovih zvučnika

S obzirom da smo u posljednjih godinu i kusur dana na ovim stranicama opisali čitav niz Sonosovih zvučnika i soundbara, u opisu tvrtkinog najvećeg i uvjerljivo najboljeg soundbara, nazvanog Arc, nećemo trošiti prostor na stvari koje su većini dobro poznate. U najkraćim mogućim crtama, kupnjom Arca ne dobivate samo soundbar koji ćete spojiti sa svojim televizorom, već i moćan mrežni zvučnik, na koji možete intuitivno puštati glazbu sa svih relevantnih glazbenih servisa (uključujući Apple Music, što nije moguće ni sa jednim konkurentskim zvučnikom) i internetskih radijskih postaja. Time je upotrebljivost Arca drastično proširena, osobito kad se nađe u rukama korisnika koji vole da im po cijele dane nešto svira "u pozadini", budući da će Arc u tom slučaju raditi bez prestanka.

Dodirne kontrole iste su kao na svim drugim Sonosovim zvučnicima, što znači da je zadovoljstvo koristiti ih
Dodirne kontrole iste su kao na svim drugim Sonosovim zvučnicima, što znači da je zadovoljstvo koristiti ih

Također vjerojatno ne treba posebno isticati kako je Arc bežično poveziv s drugim Sonosovim zvučnicima, kao što su Sonos One i One SL, te razni modeli iz IKEA-ine linije SYMFONISK, razvijene u suradnji sa Sonosom. Svi oni mogu se koristiti kao stražnji kanali, s ciljem poboljšanja iskustva surrounda.

Ako bismo, doduše, morali proglasiti najbolji par Arcu, tada to ne bi bio nijedan od navedenih zvučnika, već Sonos Sub, moćni (i skupi) aktivni subwoofer. Dotični stoji 7.000 kuna, a donosi zaista dubok, bogat i gromovit bas, kojim Arcu podaruje ono što mu je potrebno da bi se iskustvo gledanja filmova i serija od odličnog pretvorilo u impresivno. Ne možemo, međutim, ne spomenuti činjenicu kako se cijena takvog sustava penje na više od 2.000 eura, jer sam Arc stoji 8.300 kuna, što ga čini jednim od najskupljih soundbarova na tržištu – i definitivno najskupljim modelom s kojim se subwoofer ne isporučuje tvornički.

Soundbar i multiroom zvučnik

S obzirom na toliko visoku cijenu, Sonos Arc prvenstveno će zanimati kupce koji već posjeduju jedan ili više Sonosovih zvučnika, pa ne žele šarati s drugim proizvođačima i "ekosistemima", već teže ostanku u Sonosovom zagrljaju, svjesni činjenice da nitko ne nudi toliko intuitivno, funkcionalno i mogućnostima bogato multiroom iskustvo.

Zaobljeno kućište s više od 70.000 perforacija s lakoćom se uklapa u svaki dnevni boravak
Zaobljeno kućište s više od 70.000 perforacija s lakoćom se uklapa u svaki dnevni boravak

Dobra vijest za takve je što s Arcom dobivaju jedan od ponajboljih soundbarova na tržištu. Dimenzije su mu pozamašne: visok je 8,7 centimetara, dubina mu je 11,6 centimetara, a u širinu broji čitavih 1,14 metara. Samim time, prirodno stanište su mu podnožja 55-inčnih i većih televizora; ispod manjeg ekrana Arc izgleda smiješno. Izrađen je na isti način poput Beama Gen 2 i majušnog Raya, što znači kako mu je zaobljeno kućište načinjeno od izuzetno robusne plastike, koja je dobrim dijelom perforirana, zbog velikog broja ugrađenih zvučničkih jedinica.

Na svojoj gornjoj strani Arc ima odlične dodirne kontrole, koje se koriste za pauziranje glazbe, namještanje glasnoće zvuka, preskakanje pjesama (kliznemo prstom ulijevo ili udesno) te grupiranje s najbližim drugim Sonosovim zvučnikom u kući. Ta naizgled banalna funkcija pokazuje se vrlo zgodnom kada začujete da u drugoj prostoriji svira nešto što biste htjeli i sami poslušati. Tada ćete nakratko pritisnuti i držati središnju tipku (Play/Pause) na Arcu, te će iz njega, nekoliko trenutaka kasnije, zasvirati ista ta glazba, a da niste morali petljati po upravljačkoj aplikaciji za mobilne uređaje (Android, iOS) ili računala (Windows, macOS). Istu funkciju nude svi drugi Sonosovi zvučnici.

Konektori su smješteni na Arcovu pozadinu. Tu nalazimo HDMI eARC ulaz, 100-megabitni Ethernet port, konektor napajanja te tipku za resetiranje. Fizičkog optičkog ulaza nema, ali svejedno postoji način da se Arc poveže sa starijim televizorima ili drugim izvorima zvuka s optičkim izlazom: u paketu je priložen adapter, koji omogućava spajanje optičkog kabela u HDMI ulaz.

Sonos Arc prodaje se u bijeloj i crnoj izvedbi
Sonos Arc prodaje se u bijeloj i crnoj izvedbi

Naravno, Arc se može umrežiti i bežično; prepoznaje 802.11n bežične mreže (i starije) te isključivo radi u 2,4-gigahercnom frekvencijskom pojasu, što bi dijelu korisnika moglo zadati glavobolje. Također podržava AirPlay 2 i Spotify Connect, no ne i Bluetooth, koji Sonos nudi samo na svojim deklarativno prijenosnim zvučnicima, Move i Roam.

Marite li za glasovno upravljanje, zanimat će vas kako Arc posjeduje mikrofone, pomoću kojih možete klafrati s glasovnim asistentima Sonos Voice, Google Assistant i Amazon Alexa. U slučaju da dobijete poruku kako vam te usluge nisu dostupne u Hrvatskoj, rješenje je jednostavno: na Sonosovoj službenoj stranici ulogirajte se u vlastiti profil, kliknite na "Edit Profile" te kao zemlju odaberite "United States".

Jedanaest žigosanih

Raspored svih 11 ugrađenih zvučničkih jedinica – triju visokotonaca te osam eliptičnih bas-srednjetonaca. Svaka jedinica upravljana je vlastitim pojačalom klase D
Raspored svih 11 ugrađenih zvučničkih jedinica – triju visokotonaca te osam eliptičnih bas-srednjetonaca. Svaka jedinica upravljana je vlastitim pojačalom klase D

Arcovi izdašni gabariti nisu takvi samo radi estetskog dojma, već i zbog činjenice da njegovo kućište krije čak 11 zvučničkih jedinica i isto toliko digitalnih pojačala, čije su karakteristike prilagođene svakoj jedinici zasebno. U konkretnim brojkama, radi se o tri visokotonca s kupolama od svile, pri čemu je jedan pozicioniran centralno, a dva su usmjerena tako da zvuk u prostoriju ispuštaju pod oštrim kutom, ulijevo i udesno. Osim njih, tu je osam eliptičnih bas-srednjetonaca: dva funkcioniraju kao lijevi i desni kanal, još dva kao centralni kanal, po jedan je na svakom boku soundbara, a posljednja dva usmjerena su prema stropu, radi što bolje reprodukcije Dolby Atmos surround zvuka.

Svi ti silni zvučnici nastoje što bolje iskoristiti prostoriju za odbijanje zvučnih valova i potpuno okruženje slušatelja. To im, moramo priznati, prilično dobro polazi za rukom; u smislu uvjerljivosti Dolby Atmosa, odnosno njegove sposobnosti da zvuk razvlači po vertikali, nismo susreli soundbar koji bi parirao Sonosovom Arcu. Za potpuni dojam, poželjno je odraditi kalibraciju zvuka pomoću tehnologije Trueplay, za koju će vam trebati neki od podržanih Appleovih iPhonea ili iPada; Trueplay nije dostupan za Android.

Za potpuno iskustvo, Arc se može bežično upariti sa Sonos Subom, moćnim subwooferom, koji će vas olakšati za 7.200 kuna
Za potpuno iskustvo, Arc se može bežično upariti sa Sonos Subom, moćnim subwooferom, koji će vas olakšati za 7.200 kuna

Uvjerljive performanse Arc ne postiže samo zbog pukog broja zvučničkih jedinica, već i načina na koji su one ugođene. Iz Sonosovog najvećeg soundbara izlazi iznenađujuće detaljan i čist zvuk, s odlično izbalansiranim vokalnim područjem, pohvalnom dinamikom i širinom kakve se ne bi posramili mnogo ambiciozniji sustavi. Premda smo već istaknuli da Arc maksimum daje kad se upari sa Subom, iz toga ne treba zaključiti kako on bez subwoofera zvuči tanko. Ako išta, bas mu je ugodno popunjen i dobro definiran, stoga uspijeva zvučnoj slici dati toplinu, a bez da u ijednom trenutku oteža razumijevanje dijaloga ili razaznavanje drugih, finijih detalja.

Za slušanje radijskih postaja ili glazbenih servisa Arc je također sasvim upotrebljiv, premda tu ne treba očekivati čuda. Za klasično stereo slušanje, bit ćete sretniji s pametno odabranom kombinacijom pojačala i pasivnih zvučnika, ili parom dobrih aktivnih podnih zvučnika, kakvih je danas sve više, a čija je cijena niža od Arcove.

Sonosov zidni nosač za Arc košta oko 80 eura, a dostupni su i brojni kompatibilni modeli drugih proizvođača
Sonosov zidni nosač za Arc košta oko 80 eura, a dostupni su i brojni kompatibilni modeli drugih proizvođača

Arc se kupuje u slučaju da želite kvalitetan sve-u-jedan sustav za gledanje filmova i serija, koji vam neće zauzeti pola dnevnog boravka, i koji ćete redovito koristiti kao bežični zvučnik, za (pozadinsko) slušanje internetskih radijskih postaja i glazbenih servisa. Ako kod kuće već posjedujete neki Sonosov zvučnik, Arc će vam biti još primamljiviji, a kupnja nekog konkurentskog soundbara utoliko besmislenija.

Sonos Arc

  • Uvjerljive akustičke performanse, osobito prilikom gledanja surround (Dolby Atmos) sadržaja
  • Vrhunsko iskustvo korištenja
  • Sjajna sinergija s drugim Sonosovim zvučnicima
  • Intuitivna mobilna aplikacija
  • Mogućnost bežičnog proširenja na 5.1.2 surround sustav
  • Odlične dodirne kontrole
  • Kvalitetna izrada i dopadljiv dizajn
  • Pozamašna cijena
  • Tehnologija Trueplay nije podržana na Androidu
Mogućnosti 10
Kvaliteta zvuka 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 8.299 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonos
Bug 359 listopad 2022.