Yamaha A-S201 - Povoljna amplifikacija

Yamahino pojačalo klase AB za razuman novac donosi izdašnih 100 vata snage po kanalu i ugrađeno gramofonsko pretpojačalo

Davor Šuštić petak, 30. rujna 2022. u 22:00
Na prednjici Yamahina pojačala nedostaju nam tipke za izravni odabir ulaza, no one, srećom, postoje na priloženom daljincu. Odabrani ulaz prikazuje se na ekranu, a na istom ćete mjestu vidjeti i namještenu glasnoću te postavke basa i visokih frekvencija. Kada se koristi način rada Pure Direct, ekran se deaktivira. Pojačalo je dostupno i u crnoj boji
Na prednjici Yamahina pojačala nedostaju nam tipke za izravni odabir ulaza, no one, srećom, postoje na priloženom daljincu. Odabrani ulaz prikazuje se na ekranu, a na istom ćete mjestu vidjeti i namještenu glasnoću te postavke basa i visokih frekvencija. Kada se koristi način rada Pure Direct, ekran se deaktivira. Pojačalo je dostupno i u crnoj boji
specifikacije
Tip Stereo pojačalo AB klase
Snaga 2x 100 W (pri 8 Ω)
DAC Nema
Analogni konektori Phono ulaz, 4x RCA ulaz, 1x RCA izlaz, 1x izlaz za slušalice
Digitalni konektori Nema
Jamstvo 2 godine

Jedno od najčešćih pitanja koje vaš autor prima, a da je vezano uz svijet akustike, jest – koje pojačalo kupiti, a da je što jeftinije, no još uvijek "dovoljno dobro". Yamahin model A-S201 nastoji se nametnuti kao jedan od mogućih odgovora.

Cijena pojačala A-S201 je 1.990 kuna, a za taj novac donosi više no što bi se itko usudio očekivati: pozamašnih 100 W snage po kanalu (pri 8 Ω) u AB klasi amplifikacije, kontrole basa i visokih frekvencija, Pure Direct način rada (zaobilaze se svi oblici manipulacije audiosignala), dva para zvučničkih terminala, prednji izlaz za slušalice, daljinski upravljač te, nekima najzanimljivije, integrirano gramofonsko pretpojačalo. Potonje će vlasnicima gramofona i kolekcije vinila, ili onima koji će to tek postati, omogućiti izravno spajanje gramofona u pojačalo, bez posredovanja jednog dodatnog uređaja između njih. Taj phono ulaz namijenjen je gramofonima s MM zvučnicom, kakvi su ionako najrašireniji – osobito u cjenovnom razredu na koji Yamahino pojačalo pretendira.

Osim phono ulaza, straga nalazimo četiri dodatna analogna RCA ulaza, u koje možemo spojiti bilo koji izvor zvuka s RCA izlazom, kao što su CD i DVD playeri, tuneri, mrežni streameri i drugi. Tu je i jedan analogni izlaz (REC), namijenjen spajanju pojačala sa snimačima. Dotični je dio LINE 2 grupe konektora. Kad LINE 2 odaberemo kao ulaz, spomenuti se izlaz deaktivira.

Treba uočiti da digitalnih ulaza – nema. Naime, A-S201 ne posjeduje digitalno-analogni konverter, stoga D/A pretvaranje audiosignala mora obaviti sam izvor zvuka. To također donekle komplicira spajanje Yamahina pojačala s televizorom, ali pomoći si možete kupnjom kabela koji s jedne strane ima 3,5-milimetarski konektor, a s druge RCA priključke. Doduše, u tom slučaju televizor će obavljati digitalno-analognu konverziju audiosignala, što nije idealno.

Mnogo bolje, sveobuhvatnije, ali i neusporedivo skuplje rješenje jest nabavka kvalitetnog mrežnog streamera, koji je opremljen HDMI ulazom za TV i RCA izlazom za slanje signala prema pojačalu. Na pamet nam pada izvrsni Bluesound Node, koji smo za vrijeme testiranja pojačala koristili kao glavni izvor zvuka, te je ta kombinacija funkcionirala sjajno.

Svi RCA ulazi (i jedan izlaz) analogni su. A-S201 ne posjeduje digitalno-analogni konverter pa nema ni digitalnih priključaka
Svi RCA ulazi (i jedan izlaz) analogni su. A-S201 ne posjeduje digitalno-analogni konverter pa nema ni digitalnih priključaka

Varljiva estetika

Kućište Yamahina kućišta izgleda mnogo luksuznije no što bi se iz cijene uređaja dalo naslutiti. Tome je tako jer plastična prednja ploča, koja okružuje ekran, tipke i kotačić za glasnoću, bojom i teksturom vjerno oponaša brušeni aluminij. Ipak, interakcija s tipkama i kućištem razbija iluziju; tipke su tvrde i na pritisak odgovaraju jeftinim "klikom", a stranice kućišta prilično su tanke. Masa pojačala iznosi 6,7 kilograma, a većim je dijelom koncentrirana na njegovu lijevu stranu, gdje se nalazi veliki transformator. Dotični je postavljen u neposrednu blizinu elektronike pojačala, čime se, prema riječima proizvođača, skraćuje put signala i smanjuje potencijalni gubitak snage. Dokumentacija također ističe kako su uzemljenja signala i napajanja međusobno povezana, s ciljem povećanja omjera signala i šuma.

Na izvedbu kotačića za glasnoću nemamo zamjerki. Premda je plastičan i glasnoćom zvuka upravlja digitalno, dovoljno je velik i gladak, pa biva ugodan za korištenje.

Performanse Yamahina povoljnog pojačala su, s obzirom na njegovu cijenu, prilično uvjerljive. Pozornost privlači zaista izdašna zaliha snage. Nema zvučnika u kategoriji do tisuću eura s kojima A-S201 neće uspjeti izaći na kraj, čime mu je svrha uspješno ispunjena. Osim glasnoćom, pozornost privlači i dobrim balansom u čitavom rasponu frekvencija, bez ikakvih ekscesa u ijednom dijelu spektra. Drugim riječima, ne morate se plašiti umjetnog napuhavanja basova, ili prodornosti, odnosno neprirodnog zaglađivanja visokih frekvencija. Dugogodišnja filozofija Yamahinih pojačala jest reproducirati zvuk uz što manje bojanja, te se A-S201 svakako uklapa u takav način razmišljanja.

Ignoriramo li neimpresivan taktilni doživljaj, Yamahino pojačalo ostavlja dojam dobro odmjerenog proizvoda, razumne cijene.

Yamaha A-S201

  • Povelika zaliha snage
  • Vrlo dobre performanse (s obzirom na cijenu)
  • Ugrađeno gramofonsko pretpojačalo
  • Neuvjerljive tipke na prednjoj strani kućišta
  • Nema digitalnih ulaza
Cijena 1.990 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Nove boje zvuka
Bug 359 listopad 2022.