Astell&Kern XB10 - Bežičnost za sve

Premda, strogo gledajući, vaše žične slušalice i zvučnike neće magično učiniti bežičnima, XB10 će se pobrinuti da glazbu na njih možete reproducirati preko Bluetootha i u visokoj kvaliteti

Davor Šuštić subota, 9. prosinca 2017. u 12:00
SPECIFIKACIJE
Tip Mobilni DAC s pojačalom za slušalice i mikrofon
DAC 24-bit/192 kHz
Povezivost Bluetooth 4.1 (aptX HD)
Konektori 3,5 mm izlaz za slušalice, 2,5 mm balansirani izlaz za slušalice
Jamstvo 2 godine

Ovaj maleni uređaj, ne veći od popularnog keksa koji se jede uz čašu mlijeka, na misiji je da sve slušalice i zvučnike s kojima se poveže učini bežičnima. To, doduše, treba uzeti sa zrncem soli – i dalje ćete slušalice morati utaknuti u 3,5-milimetarski ili balansirani 2,5-milimetarski konektor na njegovom boku, no veza između samog uređaja i izvora zvuka (mobitel, tablet ili nešto treće) ostvaruje se preko Bluetootha. Koristi se Bluetooth 4.1, a podržan je kodek aptX HD, koji omogućuje 24-bitnu kvalitetu zvuka i znaju ga iskoristiti neki prošlogodišnji i ovogodišnji mobiteli više klase (LG G5, G6, V20 i V30, OnePlus 3, 3T i 5, Sony Xperia XZ1 i XZ1 Compact – da spomenemo neke), kao i napredniji medijski svirači, poput modela iz Astell&Kernove vlastite ponude. Naravno, podržane su i starije varijante kodeka za prijenos zvuka preko Bluetootha, stoga Aster&Kernova spravica uredno surađuje sa svim drugim uređajima s kojima biste ju htjeli spojiti.

Osim klasičnog 3,5-milimetarskog izlaza za slušalice, XB10 posjeduje i balansirani 2,5-milimetarski port
Osim klasičnog 3,5-milimetarskog izlaza za slušalice, XB10 posjeduje i balansirani 2,5-milimetarski port

Nakon što ćete u njega utaknuti slušalice, ideja je da ćete ga, pomoću priložene kopče, fiksirati za odjeću, a mobitel spremiti u džep. Kako ga iz džepa ne biste morali vaditi, A&K je na gornju stranu svojeg gadgeta postavio tipke za namještanje glasnoće zvuka te puštanje i pauziranje pjesama, s one za prebacivanje na sljedeću ili vraćanje na prethodnu pjesmu, nalaze se na obodu. Sve tipke mogu se zaključati, čime se sprečava njihov slučajni pritisak. Učinjen je i još jedan dodatni korak – XB10 također posjeduje mikrofon, koji možemo iskoristiti za obavljanje telefonskih poziva, opet bez vađenja mobitela iz džepa.

Metalna kopča omogućuje nam da fiksiramo XB10 za odjeću. Ako ga planirate koristiti za handsfree telefoniranje, htjet ćete ga držati na gornjem dijelu tijela
Metalna kopča omogućuje nam da fiksiramo XB10 za odjeću. Ako ga planirate koristiti za handsfree telefoniranje, htjet ćete ga držati na gornjem dijelu tijela

Naravno, u slučaju da vozite automobil koji je dovoljno nov da ima konektor za zvuk, ali nedovoljno luksuzan da bi imao integrirani Bluetooth, XB10 može vam poslužiti i u te svrhe. Jednostavno ćete ga žicom spojiti s odgovarajućim konektorom u vašem vozilu, prebaciti audiosustav na AUX, mobitelom se pomoću Bluetootha spojiti na XB10 te tada bežično puštati glazbu i telefonirati. Doduše, ako je dodavanje Bluetooth povezivosti u automobil jedino što vas zanima, a kvaliteta zvuka vam za takav način korištenja nije od odlučujuće važnosti, budite svjesni činjenice da možete proći osjetno jeftinije, kupnjom no-name uređaja specijaliziranih upravo za korištenje u autima (Kinivo BTC450, primjerice).

Povlačenjem prekidača Power u lijevu stranu zaključavaju se sve druge tipke – zgodno
Povlačenjem prekidača Power u lijevu stranu zaključavaju se sve druge tipke – zgodno

Naravno, kako bi Astell&Kernova priča doista držala vodu, XB10 je s akustičkog aspekta morao biti pažljivo odrađen. XB10 u svojoj utrobi krije hi-fi DAC sposoban za 24-bit/192 kHz reprodukciju, kao i prilično glasno pojačalo. Zahvaljujući jednom i drugom, pruža doista visoku kvalitetu zvuka, bolju no što ćete dobiti izravnim spajanjem slušalica u većinu današnjih mobitela. S obzirom na to, kao i općenitu praktičnost i svestranost Astell&Kernovog rješenja, cijena od 700 kuna ne čini se nerazumnom.

Žalimo tek što XB10 ne može funkcionirati kao USB DAC kad se spoji s računalom, jer bi se u tom slučaju radilo o jednom od najzanimljivijih mobilnih DAC-ova današnjice. Ugrađeni Micro-USB port koristi se samo za punjenje baterije, koja će poslužiti za oko pet sati neprekidnog sviranja.

Astell&Kern XB10

  • Kvaliteta zvuka
  • Intuitivne kontrole
  • Integrirani mikrofon omogućuje obavljanje telefonskih razgovora
  • Podrška za aptX HD
  • Ne funkcionira kao USB DAC kad se spoji s računalom
  • Relativno kratko trajanje baterije
Izrada 7
Mogućnosti 7
Kvaliteta zvuka 9
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 699 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art