Asus Blue Cave AC2600 - Plava špilja

Vjerovali ili ne, u ovoj se neobično dizajniranoj kutijici skriva WiFi usmjerivač ili router. Osim neobična dizajna, krasi ga kombinirana brzina bežične mreže od 2.600 Mbps te gigabitni WAN i LAN portovi

Krešimir Matanović subota, 19. svibnja 2018. u 15:00
specifikacije
Frekvencijski pojas 2,4 GHz (800 Mbps)
5 GHz (1.753 Mbps)
Podržani WiFi standardi 802.11 a/b/g/n/ac
Portovi 4x Gigabit LAN, 1x Gigabit WAN, 1x USB 3.1 Gen1
Jamstvo 2 godine

Asus je dobro poznat prema ekstravaganciji i eksperimentiranju s proizvodima pa su tako sredinom prošle godine na tržište izbacili i ovaj neobičan usmjerivač Blue Cave, koji spada u SOHO segment (small office – home office).

Kvadrat s rupom plavog obruba ili špiljom koja se sužava od rubova prema sredini, u sebi krije moćan hardver i četiri antene koje kombiniraju do 2.600 Mbps propusnosti. Plavi element je poluproziran i propušta svjetlost koju stvaraju plave LED-ice u njegovoj unutrašnjosti, čime je naglašen neobičan dizajn špilje, koji će se dobro uklopiti u moderan dom. Tijelo je sa stražnje i donje strane perforirano za učinkovitiju izmjenu zraka i hlađenje, a router se umjereno zagrijava tijekom rada.

U prilog tvrdnji o moćnom hardveru ide podatak kako je mrežni kontroler Intelov AnyWAN GRX350 (Lantiq PXB4395EL), koji ima dvije jezgre i radi na frekvenciji od 1.6 GHz. Tu je i 128 megabajta Flash memorije u obliku SLC NAND-a te 512 MB Nanyine DDR3 radne memorije.

2.600 Mbps preko dva pojasa

Proizvođač tvrdi da je maksimalna kombinirana teoretska propusnost preko dva pojasa, 2.4 i 5 GHz čak 2.600 Mbps, i kako je ovaj router namijenjen pokrivanju razmjerno velikih kuća. Preko 802.11n TurboQAM ima teoretsku propusnost od oko 800 Mbps, a preko 802.11ac do 1.734 Mbps (zbroj daje 2.534 Mbps). Oba pojasa koriste se s četiri interne antene (4×4). Osim IEEE 802.11 n i ac standarda, podržava, jasno, i one starije a/b i g.

Router posjeduje jedan USB 3.0 utor, četiri gigabitna LAN porta i jedan gigabitni WAN port. Na WAN port spajamo modem, a veze koje prihvaća su Automatic IP, Static IP, PPPoE (MPPE), PPTP, L2TP (ADSL2+/VDSL2/35b), a podržava i IPv4 te IPv6. Zaštite za bežičnu mrežu su WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise i WPS.

Ono što Asus posebno naglašava jest kako je Blue Cave spreman i za Smart Home upotrebu, jer podržava integraciju s Amazonovim uređajima Alexa i Echo pa se kontrola mreže obavljati pomoću glasovnih naredbi.

Osim ovoga, router nudi i mnoštvo drugih mogućnosti, a svime se upravlja preko intuitivnog web-sučelja koje s vremena na vrijeme malo sporije reagira i pamti naredbe. Ovdje nalazimo općenite opcije kao što su Network Map, Guest Network, AiProtection, Traffic Manager, Traffic Analyzer, USB Application i AiCloud 2.0. Osim općenitih, tu su i napredne opcije kao što su Wireless, LAN, WAN, Alexa & IFTTT, IPv6, VPN, Firewall, Administration, System log i Network Tools.

Zanimljivo je kako je AiProtection riješen uz pomoć Trend Micra koji služi za praćenje mreže u realnom vremenu i otkrivanje malwarea, virusa i ostalih potencijalnih opasnosti, te praćenje koji je broj malicioznih internetskih stranica blokirano, koliko je DDoS napada zaustavljeno (Two-way IPS) te koliko je botneta i zombija spriječeno u svom naumu polaska do naše mreže.

Osim web-sučelja, glavninom funkcija možemo upravljati i pomoću aplikacije Asus Router za mobilne uređaje sve dok smo unutar WiFi mreže.

Performansama ovog routera bili smo iznimno zadovoljni – signal je prolazio i kroz nekoliko zidova u kući, pri čemu je još uvijek bio dovoljno snažan za kvalitetan prijem, a desetak stalno spojenih uređaja nije mu predstavljalo nikakav problem. Sučelje USB 3.0 također je radilo zadovoljavajućom brzinom, i transfer velike količine podataka nije bio problem.

Router Blue Cave moderno je dizajniran i vrlo sposoban te će ga, vjerujemo, mnogi poželjeti izložiti i koristiti u svojim sobama i dnevnim boravcima. Zbog relativno visoke cijene, nabavit će ga moći tek rijetki, no nećemo pretjerati ako kažemo kako je vrijedan svakog uloženog novčića.

Asus Blue Cave AC2600

  • Performanse na oba frekvencijska pojasa
  • Dizajn
  • Mogućnosti
  • Sigurnosna rješenja
  • Upravljanje putem mobilne aplikacije
  • Integracija u smart home
  • LED rasvjeta
  • Ponekad malo sporo sučelje
Performanse 9
Mogućnosti 8
Cijena 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 1.990 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Asus