Bluesound Node 2i - Svira u svim smjerovima

AirPlay 2 i multiroom način rada nove su značajke osvježene inačice Bluesoundovog popularnog mrežnog streamera

Aron Paulić ponedjeljak, 10. veljače 2020. u 06:00
SPECIFIKACIJE
DAC 24-bit/192 kHz
Hi-res formati FLAC, MQA, WAV, AIFF
Ulazi Optički, D/A mini AUX (3,5 mm), LAN, Wi-Fi, Bluetooth (aptX HD), USB
Izlazi RCA, subwoofer out, optički, koaksijalni, trigger out, 3,5 mm (slušalice), AirPlay 2
Dimenzije i masa 220 x 46 x 146 mm, 1,12 kg
Jamstvo 2 godine

S Bluesoundovim proizvodima prvi smo se put sreli prije više od dvije godine. Tada smo nahvalili kvalitetu izrade tvrtkinih uređaja Node 2 i Powernode, kao i dobro izveden softver BluOS. Godine ipak čine svoje pa je Bluesound odlučio kako je stiglo vrijeme za nadogradnju. Proizvođač, pošteno, nije smatrao da je nadogradnja dovoljna za promjenu “cijele” brojke u nazivu, pa su Bluesoundovi proizvodi dobili dodatak “i” na kraju imena. Linija se sastoji od Nodea 2i, koji je mrežni streamer i DAC, PowerNode 2i u sebi skriva i pojačalo, a Vault 2i uz to ima i ugrađeni čvrsti disk te CD player. Da ne zaboravimo, cijela linija obuhvaća i nekoliko bežičnih BluOSa zvučnika.

Ovdje ćemo se baviti modelom Node 2i, koji je namijenjen onima koji već imaju standardno pojačalo i zvučnike ili, pak, aktivne zvučnike. Node 2i je mrežni streamer i DAC koji vrlo dobro obavlja funkcije upravljanja raznolikim digitalnim izvorima zvuka. Konfiguracija i komunikacija odvijaju se pomoću aplikacija koje se zovu BluOS Controller, a radi na Androidu, iOS-u i Windowsima. Već smo u prijašnjim tekstovima nahvalili mogućnosti i korisničko sučelje BluOS-a, ali nije zgorega da još jednom ukažemo na njegove osnovne elemente.

Još koji ulaz ne bi škodio
Još koji ulaz ne bi škodio

BluOS vrlo pregledno sjedinjuje lokalne glazbene biblioteke na LAN-u ili priključenom USB disku/sticku, te cijeli niz glazbenih servisa, uključujući u nas popularni Deezer, ali i streaming servise poput Idagia, specijaliziranog za klasičnu glazbu. Ima i multiroom način rada, a u postavkama je moguće namjestiti i neke od funkcija koje su konkurenti zaboravili. Svidjela nam se mogućnost podešavanja alarma za buđenje, kao i sleep tajmer za automatsko isključivanje. Od audio postavki tu su postavke za tonske kontrole, stereo – mono način rada i uključivanje subwoofera te automatsko podešavanje razine zvuka s limitom maksimalne glasnoće. Dostupna je i mogućnost “prebacivanja” MQA dekodiranja na vanjski DAC, ako kojim slučajem imate vanjski DAC s hardverskim MQA dekoderom.

Cijelo je sučelje intuitivno, s time da je na Windows 10 platformi imalo neke svoje mušice. Recimo, nije uvažavalo sistemski namješten hrvatski raspored tipkovnice pa je bilo nemoguće utipkati “@” – nije radio ALT Gr + V, a ni Shift + 2, sve dok nismo prebacili na engleski raspored, kada se znak “@” pojavio na kombinaciji Shift + 2. Osim toga, nije bilo problema sa stabilnošću, jedino što nam je font za ispis imena umjetnika bio pretanak za ugodno čitanje, a ne može se mijenjati. Međutim, to su već cjepidlačenja.

Da ne zaboravimo, BluOS aplikacije samo su konektori za upravljanje “glavnom” aplikacijom, koja se nalazi na samom Nodeu, tako da možete odabrati glazbu na mobitelu i ona se neće prekinuti u slučaju telefonskog poziva ili odlaska iz sobe.

Bežični dio konekcija obuhvaća sve potrebne protokole. Tu je Wi-Fi 5 (802.11ac) te Bluetooth 5.0, s podrškom za kodek aptX HD, koji radi u oba smjera. Dakle, moguće je puštati glazbu s mobitela na Node, ali je moguće i s Nodeom povezati bežične slušalice.

Poduga lista podržanih servisa
Poduga lista podržanih servisa

Osim upravljanja pomoću aplikacije, Node 2i ima osnovne kontrole za glasnoću zvuka na gornjoj strani kućišta, a iako dolazi bez daljinskog upravljača, ima način rada gdje njegove kontrole mogu naučiti univerzalni daljinski upravljači. Ako vam ni to nije dosta, upravo se počinje prodavati i pretprogramirani Bluesound daljinac, koji još nismo imali prilike iskušati. Kontrola izvora zvuka i raznih playlista zaista zahtijeva upravljanje kroz aplikaciju na mobitelu, ali za glasnoću i pokreni-pauziraj zgodno je imati daljinski pri ruci, primjerice, da stišate zvuk kad ste se već javili na telefon.

Isprobali smo nekoliko kombinacija “putanja zvuka”, i u svim smo slučajevima bili vrlo zadovoljni kvalitetom. Koristili smo Node samo kao streamer preko optičkog izlaza i koristili Onkyo 9010 kao DAC i pojačalo, a probali smo i varijantu spajanja analognih izlaza iz Nodea na Onkyo, gdje je Node radio digitalno-analognu konverziju. Ova varijanta davala je bolju dubinu zvuka te preciznije visoke frekvencije. Nije za zanemarivanje ni Bluetooth aptX HD konekcija, koja proširuje mogućnosti Nodea na izvore zvuka izvan BluOS-a, a uz zadržavanje vrlo dobre kvalitete zvuka.

Bluesound Node 2i

  • Dizajn i konstrukcija
  • Kvaliteta zvuka
  • Moćan i intuitivan softver BluOS
  • Daljinski se kupuje zasebno
  • Samo jedan kombinirani D/A ulaz
Izrada 10
Konektori 7
Mogućnosti 9
Kvaliteta zvuka 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 4.299 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sigma Audio Koncept