Bose SoundSport Free - Za rekreativce koji cijene dobar zvuk

Boseove TWS slušalice izvrsno su osigurane od ispadanja iz ušiju i otporne na tekućine, što ih čini vrlo pogodnima za sportske aktivnosti. Dodatni plus - zvuče jako, jako dobro!

Davor Šuštić subota, 21. ožujka 2020. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Bluetooth verzija Bluetooth 4.1
Podržani Bluetooth kodeci SBC, AAC
Deklarirano trajanje baterije Do 5 h (slušalice) + dodatnih 10 h (kutijica)
Konektor Micro-USB
Jamstvo 2 godine

Kao jedan od najambicioznijih (i najstarijih) igrača na polju bežičnog zvuka, Bose je još 2018. godine proizveo TWS slušalice SoundSport Free. Najbolja potvrda njihove kvalitete jest činjenica da se još uvijek uredno prodaju – ne samo prodaju, već prema mnogočemu stoje uz rame najboljim konkurentima. Kao što im se iz naziva može naslutiti, fokusirane su na sportske aktivnosti, premda iz toga nipošto ne treba zaključiti kako nemaju što ponuditi korisnicima koji prioritet daju kvaliteti zvuka.

U smislu korištenja prilikom trčanja, treniranja u teretani i drugih situacija u kojima bivamo dinamični i uznojeni, Boseove slušalice opremljene su mekanim, silikonskim krilcima, koja se brinu za njihovo čvrsto fiksiranje za prirodne “utore” u ušima. Kako bi stvar funkcionirala onako kako je zamišljeno, slušalice je potrebno utaknuti u uši i tada zakrenuti za otprilike 45° – krilca tada automatski ulaze u odgovarajuće utore te mogućnost da slušalice ispadnu iz ušiju posve nestaje. Rekreativcima bit će zanimljiva i informacija da slušalice nose rejting IPX4, što znači da su otporne na znoj i prskanje tekućina (u praksi, neće im biti ništa ako pokisnete).

Kvaliteta izrade slušalica besprijekorna je. Plastična kućišta, s vanjske strane prekrivena sjajnim pokrovom, ostavljaju dojam da bi bez problema preživjela gaženje automobilom – samo spekuliramo, nismo provjerili. Treba kazati da su slušalice, a i priložena kutijica za prenošenje i punjenje baterije, prilično veliki, što vidimo kao jedan od malobrojnih nedostataka. Ako ciljate na diskreciju, više ćete se usrećiti nekim drugim, kompaktnijim modelom, koji neće stršati iz ušiju. Ne sviđa nam se ni to što kutijica za punjenje koristi Micro-USB konektor, premda je to, s obzirom na datum izlaska Boseovih slušalica, razumljivo.

Plastična kutijica prilično je glomazna. Kad ju otvorimo, bijele LED-ice ispod tipke za otvaranje informirat će nas o preostalom kapacitetu ugrađene baterije
Plastična kutijica prilično je glomazna. Kad ju otvorimo, bijele LED-ice ispod tipke za otvaranje informirat će nas o preostalom kapacitetu ugrađene baterije

Za upravljanje glasnoćom zvuka, puštanje i pauziranje pjesama, odgovaranje na telefonske pozive, prebacivanje na sljedeću i prethodnu pjesmu te aktivaciju glasovnog asistenta, koriste se tri tipke na desnoj slušalici. Izvedene su tako da su tipke za glasnoću izbočene, a višefunkcijska tipka, namijenjena svim ostalim nabrojanim radnjama, uvučena je između njih. Zahvaljujući tome, lako ćete napipati željenu tipku, premda ju nećete lako i pritisnuti – valja upotrijebiti podosta sile. Pretpostavljamo da je Bose htio ukloniti mogućnost nehotičnog pritiska, ali mišljenja smo da se s tvrdoćom tipki ipak pretjeralo.

Kako se radi o nešto starijim slušalicama, trajanje baterije jedan je aspekt gdje donekle zaostaju za konkurentima novijeg datuma. Potrajat će do pet sati na jednom punjenju – nekakvih sat vremena kraće od uobičajenog. Baterija u kutijici može ih u potpunosti napuniti još dva puta te se u 15 minuta punjenja dobiva dovoljno energije za 45 minuta rada. Nije loše, ali nije ni usporedivo s, primjerice, brzim punjenjem 1Moreovih TWS slušalica, koje se u 15 minuta napune dovoljno za dva sata akcije.

Boseova mobilna aplikacija Connect može poslužiti kao uzor drugima: lijepa je, inteligentno organizirana i opremljena svim nužnim funkcijama, poput automatske nadogradnje firmwarea slušalica, namještanja vremena njihova automatskog isključenja, aktivacije glasovnih notifikacija te traženja izgubljenih slušalica, zvučno i lokacijski.

Konkurenti bi se mogli (morali!) ugledati u Bose i kad je u pitanju kvaliteta zvuka. Uz 1MORE True Wireless ANC i Sony WF-1000XM3, ovo su akustički najimpresivnije TWS slušalice koje smo u posljednje vrijeme testirali. Oduševljavaju čistoćom zvuka, rasponom glasnoće, cjelokupnom dinamikom, preciznošću i ugodom vokala, sposobnošću da reproduciraju instrumentalne finese i sve ostale detalje, kao i čvrstoćom i dubinom basa. Jednostavno, istinsko je zadovoljstvo slušati živahan i energičan zvuk koji iz njih izlazi, a odličan cjelokupni balans akustičke prezentacije čini ih pogodnim za svaki glazbeni žanr koji vam može pasti na pamet.

Bose SoundSport Free

  • Izvrsna kvaliteta zvuka
  • Uvjerljiva konstrukcija
  • Odlična stabilizacija protiv ispadanja (vrlo pogodne za sportske aktivnosti)
  • Otporne na znoj i prskanje (rejting IPX4)
  • Solidni mikrofoni za telefoniranje i glasovne naredbe
  • Glomazna kutijica za punjenje/prenošenje i same slušalice
  • Izrazito tvrde tipke
  • Micro-USB konektor za punjenje
Kvaliteta zvuka 10
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 1.549 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Se-Mark