Sony WF-1000XM3 - Najbolji ostao najbolji

Nakon što je ponudio ponajbolje naglavne noise cancelling slušalice, Sony je to isto ponovio na polju TWS slušalica. Model WF-1000XM3 gotovo nema prave konkurencije, ni u jednom aspektu

Davor Šuštić subota, 28. ožujka 2020. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Bluetooth verzija Bluetooth 5.0
Podržani Bluetooth kodeci SBC, AAC
Deklarirano trajanje baterije Do 8 h (slušalice) + dodatnih 24 h (kutijica)
Konektor USB-C
Jamstvo 2 godine

Ovo su jedne od najboljih TWS slušalica na tržištu, kojima uz rame stoji jedino 1MORE True Wireless ANC. Prvo ćemo navesti njihove nedostatke, kojih zapravo nema mnogo. Možebitno najvećim smatramo pozamašne gabarite kutijice za punjenje i prenošenje. Dotična broji 80 x 35 x 55 milimetra i teško se smješta u iole uže džepove. Neobično je, a i pomalo blentavo, što, zbog zaobljene donje strane, ne može stajati u uspravnom položaju, već samo “naopačke”. Drugim riječima, kad u nju umećete slušalice, morat ćete ju pridržavati drugom rukom. Pomalo živcira i izvedba kontrola glasnoće zvuka na samim slušalicama - u Sonyjevoj aplikaciji upravljanje glasnoćom može se dodijeliti lijevoj ili desnoj slušalici (kratak pristisak senzora za glasniji zvuk, pritisak i držanje za tiši), ali time se nužno odričete neke druge funkcije, poput upravljanja ANC-om (aktivno blokiranje buke) ili pauziranja i prebacivanja pjesama. Točnije, tu funkciju koju zamijenite kontrolama glasnoće, od tog trenutka ćete morati obavljati na samom mobitelu, unutar Sonyjeve aplikacije.

Nedostatkom bi se mogao nazvati i izostanak službenog rejtinga za otpornost na znoj i tekućine, premda treba kazati da smo ih svejedno iskoristili za nekoliko sesija u teretani, što su preživjele bez ikakvih problema. Tome unatoč, očito je da ih je Sony primarno namijenio korištenju u javnom prijevozu, zrakoplovima i na gradskim ulicama. U svim tim scenarijima dobro će doći funkcija aktivnog blokiranja buke. Filtriranje okoline nije dobro kao na tvrtkinom naglavnom modelu WH-1000XM3, ali je na razini 1Moreovih slušalica True Wireless ANC – duboki, jednolični zvukovi uspješno će biti eliminirani. Ono gdje Sonyjeve slušalice prednjače jest promjena kvalitete zvuka nakon aktivacije ANC-a – gotovo je nema, dok kod 1Moreovog modela stanovita degradacija akustičkih performansi ipak postoji. Naravno, kako bi ANC bio istinski učinkovit, esencijalno je da pronađete ušne umetke koji vam optimalno popunjavaju slušni kanal. Sony je maksimalno olakšao taj posao, tako da je priložio čak sedam pari umetaka različitih veličina i materijala (silikonski i od pjene).

Kvaliteta izrade slušalica izvrsna je, a dizajn bismo nazvali sofisticiranim. Premda donekle strše iz ušiju, njihovi korisnici ne izgledaju kao da nose ortopedsko pomagalo. S vanjske strane obiju slušalica nalaze se senzori dodira, pomoću kojih pokrećemo i pauziramo glazbu (jedan dodir desne slušalice), prebacujemo se na sljedeću pjesmu (dva dodira) ili vraćamo na prethodnu (tri dodira). Držanjem prsta na desnoj slušalici aktivira se glasovni asistent. Tapkanjem po lijevoj slušalici aktiviramo aktivno blokiranje buke i takozvani Ambient Sound, način rada u kojem ugrađeni mikrofoni prenose zvukove iz okoline. Jačinu (glasnoću) Ambient Sounda možemo regulirati unutar Sonyjeve aplikacije Headphones Connect. Takvo što kod konkurentskih slušalica nije moguće; ako podržavaju tu funkciju, ona može biti uključena ili isključena. Dodirni senzori još mogu aktivirati Amazon Alexu i regulirati glasnoću zvuka. Kako smo već spomenuli, konkretne funkcije dodjeljujemo im unutar Sonyjeve aplikacije, a kako je samih funkcija više nego slušalica i senzora, morat ćete odlučiti koje ćete najviše koristiti te njih dodijeliti slušalicama, a ostale izvršavati na mobitelu.

Glomaznu kutijicu teško je ugurati u uži džep. Čudno je i to što ne može stajati “uspravno” – kad ubacujete slušalice, morat ćete ju pridržavati drugom rukom
Glomaznu kutijicu teško je ugurati u uži džep. Čudno je i to što ne može stajati “uspravno” – kad ubacujete slušalice, morat ćete ju pridržavati drugom rukom

Unutar spomenute aplikacije također možemo aktivirati ili deaktivirati takozvani Adaptive Sound Control, funkciju koja automatski mijenja režime rada slušalica (ANC, Ambient Sound), u ovisnosti o tome što trenutačno radimo. Na istome mjestu dostupan je ekvilizator (koji je najbolje ne dirati) te razne druge opcije, poput promjene funkcija lijevog i desnog dodirnog senzora te deaktivacije senzora za automatsko pauziranje glazbe u slučaju vađenja slušalica iz uha. Dotični se ponašaju predvidljivo i pouzdano pa ne vidimo potrebu da se isključuju.

Pomalo iznenađujuće, Sonyjeve TWS slušalice ne podržavaju nijedan napredniji Bluetooth audiokodek, kao što su aptX ili tvrtkin vlastiti kodek LDAC. Limitirane su na kodeke SBC i AAC. Tome unatoč, karakterizira ih mesnat, energičan, moćan i izuzetno zabavan zvuk. Basovi su bogati, sežu duboko i udaraju konkretno. Srednje frekvencije zvuče melodiozno i posve netaknuto pukom magnitudom basova, što se prevodi u čistu i uhu ugodnu reprodukciju muških i ženskih vokala, kao i brojnih instrumenata. U gornjem dijelu frekvencijskog spektra nema nikakve prodornosti ni ičega drugog što bi moglo umarati uši, a istodobno nam ni u jednom trenutku nije nedostajalo detalja i zraka između instrumenata. Akustičke su performanse ovih slušalica, riječju, odlične.

Baterija im traje između pet i šest sati, ovisno o tome koristi li se ANC ili ne, a u kutijici se triput mogu napuniti. Podržano je brzo punjenje pa je samo 10 minuta punjenja dovoljno za oko sat i pol bežičnog rada. Potpuno punjenje traje oko sat i pol, a posve ispražnjena kutijica napunit će se za tri i pol sata, preko USB-C konektora.

Pridodamo li svemu tome vrlo dobre mikrofone za telefoniranje i glasovne naredbe, zaključak je jasan – ovo su TWS slušalice za svaku preporuku.

Sony WF-1000XM3

  • Izvrsna kvaliteta zvuka
  • Bogata ponuda umetaka za uši
  • Odlična udobnost i stabilnost u ušima
  • Kvalitetno aktivno blokiranje vanjske buke
  • Dobri mikrofoni za telefoniranje
  • Opcijama bogata mobilna aplikacija
  • Brzo punjenje baterije
  • Ne podržavaju Bluetooth kodeke aptX ili LDAC
  • Glomazna kutijica
Kvaliteta zvuka 10
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.699 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sony Europe B.V.