Cambridge Audio Melomania 1 - Diskrecija na prvom mjestu

Cambridge Audio proizveo je iznimno kompaktne i baterijski vrlo izdržljive TWS slušalice, iako mjesta za još poneko poboljšanje svakako ima

Davor Šuštić ponedjeljak, 23. ožujka 2020. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Bluetooth verzija Bluetooth 5.0
Podržani Bluetooth kodeci SBC, AAC, aptX
Deklarirano trajanje baterije Do 9 h (slušalice) + dodatnih 36 h (kutijica)
Konektor Micro-USB
Jamstvo 2 godine

Cambridge Audijeve TWS slušalice Melomania 1 pozornost plijene zaista privlačnom estetikom i sveprisutnim minimalizmom. Same slušalice lakše su od pet grama, a izgledaju poput metka, sa suptilnim tvrtkinim amblemom na vanjskoj strani kućišta. Kompaktna kutijica za prenošenje i punjenje teško može biti jednostavnija: sadrži dva utora za slušalice i kaskadu od pet bijelih LED-ica, koje zasjaje kad se kutijica otvori i daju nam informaciju o preostaloj bateriji. Tako izrađene slušalice djeluju robusno te se iznimno lako prenose – kako bi se od jednog TWS modela i očekivalo. Kutijica na svojem lijevom boku ima Micro-USB utor za punjenje. Zašto se nije išlo s mnogo prikladnijim USB-C konektorom, ne znamo, ali tu odluku smatramo promašenom.

Premda fizički nevelika, kutijica pohranjuje dovoljno energije kako bi četiri puta napunila baterije slušalica. Proces potpunog punjenja traje oko sat i pol – više nego prihvatljivo. Premda proizvođač tvrdi kako same slušalice mogu ponuditi punih devet sati muziciranja s jednim punjenjem, testiranje je pokazalo da je takvo što moguće samo pri malim glasnoćama. U uobičajenom, svakodnevnom korištenju, iz Melomanije 1 izvlači se između šest i sedam sati sviranja. U 15 minuta punjenja dobivaju dovoljno energije za oko sat i pol sviranja.

Kao što smo već spomenuli, vanjska strana kućišta jedne i druge slušalice zapravo je velika fizička tipka. Njenim pritiskanjem pauziramo i pokrećemo glazbu, prebacujemo se između pjesama, odgovaramo na telefonske pozive, aktiviramo glasovnog asistenta i upravljamo glasnoćom zvuka (držanje lijeve tipke utišava, a desne pojačava zvuk). Samo iskustvo korištenja tako izvedenih kontrola nije optimalno, ponajviše zbog činjenice da svakim pritiskom, a osobito držanjem (s ciljem namještanja glasnoće), slušalice guramo dublje u ušni kanal, čime se u ušima nakratko stvara neugodni pritisak. Isto tako, kad god želite korigirati njihov položaj, vjerojatno ćete pritisnuti tipku na jednoj od slušalica, i tako nehotično pauzirati glazbu. Izuzev tog detalja, na udobnost nemamo nikakvih prigovora, kao ni na stabilnost u ušima.

Bijele LED-ice na kutijici za punjenje i prenošenje govore nam o preostalom kapacitetu baterije
Bijele LED-ice na kutijici za punjenje i prenošenje govore nam o preostalom kapacitetu baterije

Doduše, potonje vrijedi samo uz pretpostavku da ste voljni potrošiti nekoliko desetaka minuta na pronalazak optimalne veličine ušnih umetaka. U paketu se isporučuju tri zamjenska para: dva silikonska (veći i manji od tvorničkog) te jedan od pjenastog materijala, koji se prije umetanja u uši nakratko treba razvaljati između prstiju, kako bi se stisnuo, a onda, nakon umetanja, proširio i popunio ušni kanal.

Sve to nije bitno samo radi udobnosti i stabilnosti Melomanije 1, već i kvalitete zvuka, koja drastično varira s dubinom smještaja u ušnom kanalu. Umetnete li ih preplitko, zvučat će vam kao da su posve lišene basa i zabrinjavajuće nesposobne izolirati vanjsku buku. Kad se gurnu dublje – zato što imaju oblik metka, moguće ih je doslovno “zašarafiti” u uho – akustička prezentacija odjednom sjeda na svoje mjesto. Bas postaje punašan, udaran i sasvim dostatan za nesmetano uživanje u svim glazbenim žanrovima. Još su nam se više svidjele srednje i visoke frekvencije, koje pršte od detalja. Vokali zvuče prirodno i upečatljivo, baš kao i instrumenti svih tipova. Zvuk je općenito natprosječno “svijetao” za pojmove TWS slušalica, što ga čini otvorenijim i prozračnijim, ali s dovoljno kontrole da ne postaje prodoran i naporan. Sve u svemu, kvaliteta zvuka ugrađenih 5,8-milimetarskih zvučničkih jedinica, s membranama od grafena, odlična je, no valja se potruditi oko pravilnog umetanja kako bi se iskusila u punoj raskoši. Ubrajate li se među korisnike kojima smetaju slušalice koje dublje ulaze u ušni kanal, Melomania 1 nije za vas. Od Bluetooth kodeka, podržani su SBC, AAC i aptX, pa je na tom polju Cambridge Audio odradio sve što se od njega očekuje.

Isto se ne može kazati kad govorimo o ugrađenim mikrofonima. Njihova kvaliteta je, najblaže rečeno, razočaravajuća. Sugovornicima ćete zvučati mutno i udaljeno, kao da se javljate s lošeg Bluetooth sustava koji ste s AliExpressa naručili za vaš auto. Istina, i dalje mogu poslužiti u nuždi, ali daleko je to od mikrofona kakve nude konkurentske TWS slušalice, uključujući modele koji su jeftiniji od Melomanije 1.

Cambridge Audio Melomania 1

  • Kvaliteta zvuka
  • Izrazito kompaktne i diskretne slušalice i kutijica
  • Uvjerljiva izrada
  • Kutijica može potpuno napuniti slušalice četiri puta
  • Zadovoljavajuća brzina punjenja
  • Podrška za kodek aptX
  • Loši mikrofoni za telefoniranje i glasovne naredbe
  • Micro-USB konektor za punjenje
  • Moraju biti ugurane natprosječno duboko u ušni kanal
Kvaliteta zvuka 8
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1.290 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art