Instar Gamer Profundis Pro GT - Optimus Profundis

Instarova konfiguracija smještena je u cjenovni razred vjerojatno najzanimljiviji prosječnom ljubitelju PC igara, a optimizirana je za ugodno igranje na Full HD rezoluciji

Denis Arunović utorak, 14. studenog 2017. u 07:35
SPECIFIKACIJE
Matična ploča Gigabyte H110-D3A
Procesor Intel Core i5-7400
Grafička kartica Gigabyte GTX 1050 Ti OC 4GB
RAM 1x 8 GB, Corsair Value DDR4 2400
SSD / HDD Kingston M.2 240 GB (SATA)
1 TB SATA HDD
Kućište Zalman Z3 PLUS
Napajanje Corsair VS 550
Jamstvo 5 godina

Jedan od najbitnijih faktora pri odabiru PC konfiguracije koja će primarno služiti za uživanje u igrama jest razlučivost monitora na koji novi PC planiramo spojiti. Monitori Full HD razlučivosti nametnuli su se kao svojevrsni standard zbog svoje prihvatljive cijene. S druge strane imamo rast performansi i razvoj grafičkih kartica, koje u gornjem segmentu ciljaju na osjetno više razlučivosti – Quad HD, 1440p, odnosno 2.560×1.440 točaka te UHD, 4K odnosno 3.840×2.160 točaka. Full HD je, dakle, četiri puta manje zahtjevan od 4K razlučivosti, pa zbog toga igre na Full HD razlučivosti mogu tjerati i kartice vrlo prihvatljive cijene.

U Nvidijinoj ponudi jedna od najjeftinijih takvih kartica je GeForce GTX 1050 Ti, starija sestra modela GTX 1050. Za razliku od jeftinije kartice, GTX 1050 Ti sigurniji je izbor jer sve kartice temeljene na tom grafičkom čipu moraju biti opremljene s minimalno 4 GB GDDR5 memorije. Kod modela koji nemaju Ti čip, proizvođači kartica vole šarati s tipom i kapacitetom memorije pa performanse mogu podosta varirati.

GeForce GTX 1050 Ti, kartica koja pogoni grafičke mogućnosti ovog Instarovog računala, odličan je izbor za manje zahtjevne igrače i zbog cijene. Za razliku od modela GTX 1060, koji su značajno poskupjeli u posljednjih šest mjeseci jer se koriste za rudarenje kriptovaluta, GTX-ice 1050 Ti u tom poslu nisu dobre pa im je cijena ostala ista kao i prije.

Tiha kartica

U računalu je ugrađena Gigabyteova GTX-ica 1050 Ti u OC izvedbi, odnosno s blago povišenim radnim taktovima. Nvidijine kartice poznate su po niskoj potrošnji, a u slučaju slabijih modela kao što je GTX 1050 Ti, to je još više izraženo. Kartica stoga ima hladnjak bez toplovodnih cijevi, no opremljen s dva ventilatora koji miruju dok kartica nije vrlo zagrijana. Čak i kad se igramo, buka koju generira kartica nije uočljiva u kombinaciji s ostalim ventilatorima u računalu. Kao što smo već rekli, kartica bez problema može tjerati sve postojeće naslove na Full HD razlučivosti, s napomenom da će kod nekih zahtjevnijih naslova biti potrebno skresati detalje. To se lijepo vidi u rezultatima testa Unigine Superposition, gdje kartica bilježi prosječni framerate od 28 fps kad su detalji na High, a 39 fps kad se koristi postavka Medium. U starijem testu Heaven, čak i na maksimalnim detaljima kartica bilježi framerate od 70-ak fps. Kartica ima tri izlaza – DisplayPort, HDMI i DVI pa je na nju istovremeno moguće spojiti do tri monitora. Kompatibilna je i sa standardom G-Sync, no kombiniranje s monitorom koji podržava taj standard ima smisla samo za igranje manje zahtjevnih naslova (recimo, različite MOBA igre).

Rezultati testiranja - Rezultati testiranja  Instar Gamer Profundis Pro GT
PCMark 10 
Essentials 7.943
Productivity 6.972
Digital Content Creation 4.734
Gaming 5.365
Cinebench R15 
CPU SMP test 609 cb
Unigine Superposition 
1080p Medium 39 fps
1080p High 28 fps
Unigine Heaven DX11 
1080p High 4xAA/16xAF Tess. Normal 75 fps
CrystalDiskMark 5.2.1 x64 – čitanje/pisanje 
Sekvencijalno Q32T1 557 / 336 MB/s
4kB Q32T1 329 / 330 MB/s
Sekvencijalno 507 / 336 MB/s
4kB 26,77 / 117,9 MB/s

Ostatak “pogonske” grupe čini četverojezgreni Core i5-7400 s taktom od 3,4 do 3,8 GHz, 8 GB 2.400-megahercne radne memorije i low-end ploča, temeljena na čipsetu H110. Procesor je hlađen Intelovim BOX hladnjakom, što je u pogledu temperatura sasvim OK (maksimalno 56 °C), no ako ste osjetljivi na buku, poželjet ćete ga zamijeniti nečim boljim. Čak i kad se na ploči za ventilator hladnjaka podesi profil Silent, njegova buka i dalje se solidno čuje, pogotovo prilikom povećavanja opterećenja. Zanimljivo je da se u računalu nalaze još četiri dodatna 120-milimetarska ventilatora koja stižu s kućištem – malo pretjerano s obzirom na grijanje ugrađenih komponenti, no zgodno za kasniju nadogradnju. Ventilatori se čuju, no ne bismo ih okarakterizirali bučnim.

Ploča je dosta skromnih karakteristika. Zapravo je namijenjena rudarima kriptovaluta jer ima samo jedan veliki PCIe konektor i hrpu malenih x1. Tu su i samo dva utora za memoriju (jedan popunjen) te vrlo skromna ponuda stražnjih konektora, barem kada govorimo o onim aktualnim, kao što su USB 2.0 i 3.1 Gen1.

SSD + HDD

Zanimljivo je da se u računalu nalazi kombinacija M.2 SSD-a i čvrstog diska klasičnog formata. Ipak, nije riječ o NVMe, već SATA disku s fizičkim M.2 sučeljem. Riječ je o jeftinijem tipu SSD-a, koji se ne može pohvaliti blistavim performansama, no i ovakav SSD daleko je bolji od bilo kojeg čvrstog diska. Oba diska imaju solidan kapacitet – 240 GB za SSD i 1 TB za HDD. Instar je u računalo ugradio i LG-jev DVD snimač, dodatak od kojeg mnogi danas neće imati previše koristi (osim za pregledavanje BugDVD-a!). Srećom, jeftin je, pa nema velik utjecaj na cijenu računala.

Konfiguraciju napaja 550-vatno Corsairovo napajanje iz serije VS – dobar izbor iako je to objektivno previše snage za takve komponente. Napajanje je postavljeno na dno Zalmanovog kućišta pa je termički odvojeno od ostatka konfiguracije. Zrak usisava preko plastičnog filtra, koji se može izvaditi i očistiti.

Instar Gamer Profundis Pro GT

  • Dobro hlađeno kućište
  • Dobre performanse do Full HD rezolucije
  • Četverojezgreni procesor
  • SSD i HDD
  • Petogodišnje jamstvo
  • Vrlo skromna matična ploča
  • Intel BOX hladnjak nije baš tih
  • Slabija ponuda konektora
Performanse 6
Buka 7
Hlađenje 8
UKUPNO 7
Cijena 6.399 kn Ustupio: Instar