Logitech Craft - Savršena tipkovnica za kreativce?

Logitech je odlučio napraviti tipkovnicu specijalno za kreativce – korisnike koji svoje vrijeme pred računalom provode u najpopularnijim aplikacijama iz Adobeova portfelja

Denis Arunović petak, 1. prosinca 2017. u 18:00
SPECIFIKACIJE
Prekidači membranski + škarice
Sučelje prema računalu bežično
Pozadinsko osvjetljenje tipki bijelo
Kabel nema
Dodaci Kotačić za kontrolu različitih aplikacija
Jamstvo 1 godina

Craft je tipkovnica koju Logitech primarno reklamira za korisnike Appleovih Macova. To se lijepo može vidjeti prema promotivnim filmićima na Logitechovim web-stranicama, ali i prema oznakama tipki na sâmoj tipkovnici. Ipak, Craft se može spojiti i na PC, gdje će raditi i sve dodatne funkcije tipkovnice koje su implementirane preko Logitechova softvera Logitech Options.

Tipkovnica je bežična i s računalom komunicira primarno preko malenog Unified Receivera, koji treba utaknuti u slobodni USB utor. Ima integriranu bateriju koja se puni preko USB kabela, koji na jednoj strani ima klasični USB-A, a na drugoj USB-C konektor. Tipkovnicu je potrebno puniti relativno često – Logitech procjenjuje da je jedno punjenje baterije dostatno za tjedan dana rada. Integrirana baterija solidne je veličine, s obzirom na to da je integrirana u obliku letvice na poleđini tipkovnice i ujedno blago podiže nagib tipkovnice u odnosu na ruke korisnika. Nagib samim time nije moguće prilagođavati.

Kotačić je vrlo sofisticiran, pa osim okretanja prepoznaje dodire i klikove. Također može povećati otpor pri okretanju, baš kao i kotačići na Logitechovim skupljim miševima
Kotačić je vrlo sofisticiran, pa osim okretanja prepoznaje dodire i klikove. Također može povećati otpor pri okretanju, baš kao i kotačići na Logitechovim skupljim miševima

Kvaliteta izrade tipkovnice je vrhunska, što i nije čudo s obzirom na to da se cilja na Macovu populaciju, ali i s obzirom na njenu vrlo visoku cijenu. Tipke imaju plitki hod, kao na prijenosnicima, a ispod tipki nalazi se mehanizam koji kombinira membrane i takozvane “škarice”, što u praksi znači da je tipkati na toj tipkovnici slično tipkanju na nekom vrlo skupom prijenosniku. Naravno, tu je i neizostavno pozadinsko osvjetljenje bijele boje, izvedeno iznimno suptilno. Još zanimljiviji je način na koji je Logitech regulirao uključivanje i isključivanje osvjetljenja radi štednje baterije – tipkovnica je opremljena senzorom blizine, baš kao i moderni telefoni, pa se osvjetljenje uključuje čim ruke stavimo iznad tipkovnice.

Kvalitetno tipkanje

Sve tipke su konturirane, odnosno udubljene prema unutra, te solidno razdvojene i manje-više standardno raspoređene, tako da tipkači na “slijepo” neće imati problema s privikavanjem. Gornji red funkcijskih tipki smanjenih je gabarita, a na njihovim oznakama su primarno istaknute dodatne funkcije. Njima možemo pristupiti kombiniranjem odgovarajuće F tipke s tipkom Fn, ili, pak, u Logitechovim driverima podesiti dodatnu funkciju kao primarnu, pa onda se onda Fn-om dobiva F tipka.

Kako se o ukusima se ne raspravlja, vrlo je nezahvalno reći da Craft zbog kratkog hoda tipki nije tipkovnica koja će se svidjeti iskusnim i zahtjevnim tipkačima. Autor ovih redaka veći dio vremena provodi na mehaničkim tipkovnicama s tipkama velikog hoda, no isto tako je dugo vremena tekstove za Bug i Mrežu tipkao na Logitechovoj Illuminated Keyboard, koja ima plitke tipke kao i Craft. Ukratko, tipkanje na Craftu je gušt jer je tipkovnica kvalitetno izrađena. S druge strane, ako inače ne volite tipkovnice na prijenosnicima, Craft zasigurno nije dobar izbor za vas.

No, ono što Craft čini posebnom tipkovnicom, koja je optimizirana baš za rad u kreativnim aplikacijama, jest golemi aluminijski kotačić u njezinom gornjem lijevom kutu. On ima nekoliko različitih metoda kontrole – klasično okretanje, okretanje uz pritisak, klikanje i tapkanje. Bez instalacije softvera Logitech Options ostaje “glup” – možemo okretanjem podešavati glasnoću zvuka i klikanjem pauzirati, pokretati sviranje u multimedijskim aplikacijama.

Instalacijom drivera se, pak, otvaraju mnoge druge mogućnosti. Logitech Options prepoznaje kompatibilne aplikacije instalirane na računalu te nudi opciju downloadanja odgovarajućih problema. Lista aplikacija prilično je kratka zato što su sve podržane aplikacije prikazane, a one kojih nema na računalu, imaju zasivljene ikone. Iz Adobeova kreativnog portfelja podržani su Photoshop, Illustrator, InDesign i Premiere Pro, od Microsoftovih uredskih aplikacija Excel, Word i Powerpoint (s time da ovo radi samo na Windowsima), a na listi se nalaze i neki internetski preglednici – Chrome i Edge.

Okreni, dodirni

Dodatne funkcije kotačića u preglednicima svode se na izmjenu tabova. Kotačić okrećemo lijevo-desno, i tim se smjerom izmjenjuju tabovi u fokusu. U ovom profilu kotačić ima jasno definiran taktilni feedback, “preskače” kako prebacujemo između tabova. U drugim aplikacijama kotačić se kreće fluidno, kao, primjerice, u Photoshopu.

Craft u Photoshopu nudi tri specifične funkcije. Ako je odabran, primjerice, alat za selekciju, kotačićem možemo automatski prilagođavati svjetlinu, kontrast i saturaciju fotografije (s time da se automatski kreiraju modifikacijski slojevi) te razinu blendinga pojedinog dodatnog sloja. Tapkanjem po kotačiću prebacujemo se između pojedinih opcija. Ako je, pak, odabran kist, kotačićem možemo podešavati njegove karakteristike – veličinu, tvrdoću, količinu boje (flow) i slično.

U Wordu Craft omogućuje laku izmjenu stilova, fontova, veličine fonta, a kad se tekst selektira, i opcije paragrafa te poziciju, odnosno poravnavanje teksta. U Excelu i Powerpointu olakšano je manipuliranje grafičkim elementima te navigacija kroz dokumente.

Sve to odlično zvuči u teoriji, no traži golemu dozu privikavanja u praksi, pogotovo zato što za prilagođavanje dobrog dijela tih opcija već postoje ustaljene kombinacije miša i tipkovnice, na koje su korisnici već navikli. Primjerice, podešavanje karakteristika kista u Photoshopu može se raditi preko vrijednosti u gornjem dijelu prozora, ali isto tako možemo držati Alt na tipkovnici i desnu tipku na mišu, pa potom pomoću micanja miša gore-dolje podešavati tvrdoću kista, odnosno pomicanjem lijevo-desno njegovu veličinu.

Način implementacije ovih kontrola posve je skriven od korisnika pa nije moguće kreirati vlastite geste i kontrole. Samim time potencijalni vlasnici Crafta osuđeni su na milost i nemilost Logitechovih programera, koji bi s vremenom mogli napraviti profile za druge aplikacije, odnosno nadograditi postojeće profile dodatnim opcijama.

Logitech Craft

  • Iznimno atraktivan dizajn
  • Vrhunska kvaliteta izrade
  • Inovativna kontrola pomoću kotačića
  • Mogućnost kontrole do tri uređaja preko iste tipkovnice
  • Pozadinsko osvjetljenje
  • Dobar softver
  • Vrlo visoka cijena
  • Relativno kratko trajanje baterije
  • Integrirana baterija
  • Ograničena podrška za kotačić u aplikacijama
Izrada 10
Softver 8
Mogućnosti 8
UKUPNO 8
Cijena 1.569 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Logitech Hrvatska