Logitech G305 - Povoljna bežična zvijer

Dodavanjem svojstva bežičnosti izvrsnom prošlogodišnjem mišu G Pro nastao je G305, odličan bežični model koji vrijedi traženog novca

Davor Šuštić ponedjeljak, 5. studenog 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Senzor HERO 12K (optički)
Broj tipki 5 + 1
Baterija 1x AA
Dimenzije 116,6 x 62,15 x 38,2 mm
Masa 96 g

Logitech je 2016. godine na tržište plasirao fantastičnog žičnog miša G Pro, a krajem ljeta svjetlo dana ugledao je izvanredni G Pro Wireless, koji opisujemo nekoliko stranica dalje. Dotični, međutim, nije bežična varijanta proslavljenog G Proa, kao što mu ime sugerira. G Pro Wireless veći je i drugačijeg oblika. Imamo, međutim, dobre vijesti – ako ste sanjali o mišu koji je u osnovi identičan G Prou, samo nema žicu, on je utjelovljen u formi jednog drugog ovogodišnjeg modela – G305.

G305 teži 96 grama i manjih je gabarita od svih drugih tvrtkinih bežičnih miševa, čime uspješno popunjava tu jedinu preostalu rupu u Logitechovom gejmerskom portfelju. S obzirom na dimenzije, sasvim je očito da je ovo miš za igrače s manjim dlanovima, ili za one koji miša pridržavaju vršcima prstiju. Osobito se dobro snalazi u pucačkim naslovima, gdje su brzina i preciznost pokreta na vrhu liste prioriteta. Za MMORPG-ove i slične igre vjerojatno ćete htjeti veći broj tipki no što G305 nudi, jer je on u tom pogledu prilično rudimentaran – od “dodatnih” tipki, ako bismo to tako uopće mogli nazvati, raspolaže samo tipkom za promjenu DPI-ja ispod kotačića (funkcija joj se, naravno, može promijeniti u nešto korisnije, unutar Logitech Gaming Softwarea) te parom tipki na lijevom boku. Sve tipke karakterizira odriješit “klik” – G703, G903 i G Pro Wireless očito koriste rafiniranije prekidače – ali na virtualnoj bojišnici nismo naišli na apsolutno nikakve probleme u brzini ili detekciji pritiska. Kotačić se također lako pritišće kao tipka, a odlično se ponaša i prilikom scrollanja.

Tijelo ovog miša posve je simetrično, stoga ga mogu koristiti i ljevaci. Doduše, izostala je mogućnost uklanjanja i dodavanja bočnih tipki s obje strane uređaja, koju nude Logitechovi (naj)skuplji modeli. Oblikom se nije eksperimentiralo, štoviše, ovo je ergonomski potencijalno najneutralniji miš na testu. Bokovi su mu blago nakošeni, tek toliko da bismo ga lakše pridržavali, a ni nijedan drugi dio njegova kućišta ne forsira neki određeni tip hvata ili specifičan položaj prstiju. Balans mu je dobar; težište je tek neznatno pomaknuto prema stražnjem dijelu miša, gdje se ugrađuje jedna AA baterija, potrebna za njegovo napajanje. Zahvaljujući svemu tome, G305 izrazito je upravljiv i ulijeva mnogo povjerenja da će vaši virtualni meci završiti točno tamo kamo ste ih namjeravali usmjeriti. Više od toga malo će tko tražiti.

Poput drugih miševa koji ne posjeduju punjivu bateriju, već koriste vanjsku AA bateriju, G305 ne može koristiti se u žičnom režimu. Kad se baterija isprazni, jedini način da ga vratite u život jest to da ubacite novu. Dobra vijest je to da će jedna baterija ponuditi oko 250 sati korištenja u takozvanom “Performance” režimu rada, gdje miš funkcionira uz frekvenciju uzorkovanja od 1.000 Hz i bežično vrijeme odaziva manje od 1 ms. Prebacite li ga u režim “Endurance” (125 Hz sample rate, 8 ms bežični odaziv), što se obavlja unutar drivera, baterija će potrajati punih devet mjeseci. Potonje može biti zgodno kad miša ponesete na put i koristite za surfanje i slične zadatke na laptopu. Ne morate brinuti ni o tome da će se baterija iznenada isprazniti – ispod tipke za DPI nalazi se mala LED-ica, koja će zasvijetliti kad preostali kapacitet padne na 15%.

G305 u utrobi posjeduje senzor HERO 12K, i dio je Logitechova programa Lightspeed. Zna se što to znači – bežične performanse su mu izvanredne, na razini žičnih miševa, a sam senzor apsolutno je nemoguće natjerati da se zbuni te da prestane pratiti naše manevre po podlozi. Potpuno je lišen akceleracije, zaglađivanja i ičega sličnog te predstavlja vrhunac preciznosti u svijetu miševa za igranje. Naravno, senzor HERO 16K u modelu G Pro Wireless tehnički je još napredniji, ali u praksi, među njima jednostavno nije moguće osjetiti razliku, s obzirom na to da se oba ponašaju upravo onako kako biste očekivali i htjeli.

Pridodamo li svemu spomenutom cijenu od 500 kuna, G305 očito je jedna od dvije najisplativije kupnje u svijetu bežičnih miševa visoke klase.

Logitech G305

  • Izvanredne performanse senzora
  • Besprijekorne bežične performanse
  • Mala masa
  • Izvrsna upravljivost
  • Precizan kotačić
  • Moćan driver
  • Rado bismo vidjeli mogućnost uklanjanja bočnih tipki, što bi ga učinilo primamljivijim ljevacima
Ergonomija 9
Performanse 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links