Noise cancelling slušalice (3/13) - Bose QuietComfort 35 II

Prvoj generaciji odličnog QuietComforta 35 pridodana je tipka koja poziva Google Assistanta. Rezultat - još jedne doista sjajne slušalice s ANC-om

Davor Šuštić petak, 4. svibnja 2018. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Veličina drivera Nije specificirano
Povezivost Bluetooth 4.1, žica
Podržani Bluetooth kodek SBC
Mikrofon Da (na slušalici)
Rotacija ušnih školjki Da
Mogućnost rada bez baterije Da
Deklarirano trajanje baterije 20 h
Dodatna oprema Audiokabel, Micro-USB kabel za punjenje baterije, avionski adapter, futrola za prenošenje
Masa 309 g

Temeljna razlika između prve i druge generacije Boseovog QuietComforta 35 jest što je “Dvojka” dobila jednu dodatnu tipku, ovaj put smještenu na lijevu slušalicu. Dotična je namijenjena pozivanju Google Assistanta, tvrtkina glasovnog asistenta, kojeg možemo, kao što je većini već poznato, upitati za vremensku prognozu, reći mu da nam pusti neku pjesmu, da nazove određenu osobu iz imenika – nakon čega će nazvati nekoga drugog – i koješta drugo. Sve što od Assistanta možete zatražiti na vašem mobitelu s Androidom, moći ćete i pomoću Boseovih slušalica, koje vas zapravo samo lišavaju potrebe da vadite mobitel iz džepa. Assistant vas neće samo slušati, već i razgovarati s vama – zna pročitati neke notifikacije, izgovoriti ime pozivatelja i slično. Štoviše, cjelokupna integracija ide do te razine da mobitel s novijom verzijom Androida (Android Oreo 8.1, u našem slučaju) automatski prepoznaje blizinu slušalica i pokreće korake potrebne za njihovo uparivanje i konfiguraciju. Taj proces uključuje skidanje Boseove odlične aplikacije Bose Connect, čija je funkcionalnost istovjetna onoj kod prve generacije modela QuietComfort 35. Samo izdavanje glasovnih naredbi ne nalazimo osobito intuitivnim – kvaliteta mikrofona nije se značajnije promijenila u odnosu na prvi QC35, tako da u bučnijim okolinama valja govoriti razgovijetno i glasno, a to nije nešto na što će se mnogi od nas odvažiti. Da vam susjed na letu iznebuha zaurla: “PLAY SLAYER”, vjerojatno biste promptno dozvali stjuardesu i diskretno ju zamolili da ga izbaci iz aviona, prema mogućnosti, bez padobrana.

Jedina razlika u odnosu na "prvi" QuietComfort 35 jest dodatna tipka na vanjskom rubu lijeve ušne školjke
Jedina razlika u odnosu na "prvi" QuietComfort 35 jest dodatna tipka na vanjskom rubu lijeve ušne školjke

Srećom, ako zaključite da Google Assistant nije za vas, ili ne koristite mobitel s Androidom, spomenutoj tipki može se dodijeliti druga funkcija – prebačaj između razine aktivnog blokiranja buke (Off, Low, High).

U svakom drugom pogledu QC35 II istovjetan je svojem starijem bratu. Za izradu je korištena provjerena kombinacija metala, čvrste plastike, pliša (unutarnja strana obruča) i umjetne kože. Sve zajedno, upareno s odličnom fleksibilnošću čitavog kostura, rezultira robusnim i impresivno udobnim slušalicama.

Sličnosti se odnose i na kvalitetu zvuka, koji je lukavo ugođen, tako da će se dopasti izrazito širokom krugu ljudi, s obzirom na to da uspijeva biti čist, mesnat i gotovo pretopao. Audiofili će vjerojatno imati prigovora na pretjerano “uljepšavanje” pojedinih aspekata zvučne prezentacije, ali taj argument jednostavno ne stoji. Slušalice s ANC-om nitko ne kupuje da bi analitički osluškivao najsitnije detalje i tražio potencijalne mane. Njihova primarna svrha je kvalitetno utišavanje vanjskog svijeta, a ako usput uspiju ponuditi kvalitetan zvuk i napredne dodatne mogućnosti – utoliko bolje. Upravo su zato QC35 II i njegov prethodnik, QC35, izrazito uspjeli proizvodi. Aktivno blokiranje buke bolje im je od gotovo svih konkurenata, kvaliteta izrade besprijekorna, a udobnost spektakularna. Time su zadovoljeni svi kriteriji koje bi noise cancelling slušalice morale ispuniti.

Oprema je ista kao kod prve generacije modela QuietComfort 35 – dobivaju se audiokabel, Micro-USB kabel za punjenje, avionski adapter i izvrsna čvrsta futrola
Oprema je ista kao kod prve generacije modela QuietComfort 35 – dobivaju se audiokabel, Micro-USB kabel za punjenje, avionski adapter i izvrsna čvrsta futrola

S obzirom na to da im se praktična razlika svodi na jednu tipku i pripadajuću mogućnost korištenja glasovnog asistenta, ako vam sam asistent nije potreban, posve je svejedno koji QuietComfort 35 kupite – cijena im je ista, a također su dostupni u identičnim bojama, srebrnoj i crnoj. U slučaju da smatrate kako bi vam spomenuta tipka nekad mogla zatrebati, QC35 II nameće se kao bolji izbor.

 

Ova recenzija dio je velikog usporednog testa noise cancelling slušalica dostupnih na hrvatskom tržištu. Dosad objavljene recenzije ostalih testiranih modela mogu se pronaći ovdje.

Bose QuietComfort 35 II

  • Kvaliteta zvuka
  • Besprijekorna udobnost
  • Ponajbolje aktivno blokiranje buke koje je trenutačno dostupno
  • Sjajna mobilna aplikacija
  • Odlična čvrsta futrola
  • Nepraktičan 2,5-milimetarski konektor na slušalici
  • Ne podržava Bluetooth kodek aptX
  • Glasovni asistent ugodno je koristiti samo u tišim okolinama
Kvaliteta zvuka 9
Udobnost 10
Blokiranje buke 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 2.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: A.S. Komunikacije

 DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi