PioData iXflash Cube Type C 256 GB - Pametna kockica

Strogo gledajući, iXflash Cube nije kockica, već kvadrić, koji će svakodnevno marljivo backupirati snimke i kontakte s vašeg iPhonea ili iPada

Davor Šuštić petak, 29. ožujka 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip USB memorija s automatskim backupom iOS uređaja
Izvedba USB-C
Mobilna aplikacija iXflash Cube (iOS)
Raspoloživi kapaciteti 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB
Jamstvo 2 godine
Dojam ametna memorija specijalizirane namjene, inovativnog koncepta, koji je uvjerljivo realiziran

Kalifornijska PioData specijalizira se za rješenja za pohranu podataka na uređajima temeljenim na Appleovom mobilnom operacijskom sustavu iOS. Tvrtkin iXflash Cube Type C zanimljivo je koncipiran uređaj, izveden u obliku plastičnog, bijelog kvadra, s muškim USB-C konektorom sprijeda te ženskim USB-C utorom straga. Izravno se može spojiti u USB-C konektor na iPhoneu ili iPadu, nakon čega se, uz posredovanje pripadajuće besplatne aplikacije iXflash Cube, može iskoristiti za brzopotezni backup fotografija, videa i kontakta. To uključuje sadržaje koji su spremljeni u memoriju samog uređaja, ali i one koje držimo u iCloudu. Cube je dostupan u izvedbama sa 128 GB, 256 GB, 512 GB i 1 TB skladišnog prostora.

Pohrana svih navedenih sadržaja može se pokrenuti ručno, pritiskom na tipku Backup u samoj aplikaciji, ili automatski. Cube je, naime, moguće konfigurirati tako da samostalno pokreće backup čim uspostavi konekciju s našim iPhoneom ili iPadom.

Druga, još zanimljivija opcija jest ta da se iXflash Cube spoji u USB-C konektor na punjaču iPhonea ili iPada. Tu na scenu stupa spomenuti ženski USB-C konektor na Cubeovoj pozadini, koji se u opisanom scenariju koristi za spajanje USB-C kabela između Cubea i iPhonea/iPada. Time postižemo da se backup vrši prilikom svakog punjenja uređaja – radnje koja je svakodnevna i neizbježna. PioData je, dakle, pronašla način da nam nametne prilično visok stupanj digitalne higijene, a da se pritom ne osjećamo smoreno nekim dodatnim zadatkom. Cube u opisanom načinu rada dozvoljava punjenje iPhonea i iPada snagom od 5 W, odnosno 20 W, ako spajamo uređaj s podrškom za USB-C Power Delivery, poput iPhonea 15 ili novijih iPada s USB-C konektorom.

Sprema i vraća

Što možemo s pohranjenim podacima? Prvo i očitije, oni se mogu brzo vratiti na isti ili neki drugi iPhone/iPad. Dovoljno je utaknuti Cube u željeni uređaj s iOS-om, pokrenuti aplikaciju iXflash Cube, pritisnuti tipku Restore i pričekati da se stvari vrate na svoje mjesto. Vraćeni sadržaji zadržavaju sve svoje metapodatke, uključujući vrijeme i lokaciju nastanka. Također, bivaju sačuvani posebni načini uzimanja fotografija, konkretno, Live Photo i fotografije načinjene u burstu.

Kad se spoji u bilo koje računalo ili mobitel s Androidom, iXflash Cube ponaša se poput obične USB memorije, što znači da se uredno pojavljuje u pregledniku datoteka te nam omogućuje sve oblike manipulacije podacima: kopiranje, premještanje i brisanje. Ako želite pristup podacima na Cubeu limitirati samo na vlastite uređaje s iOS-om, to se izvodi aktivacijom funkcije Trust Circle, koja zaključava podatke pomoću biometrije – otiska prsta ili Face ID-a, već ovisno o tome što vaš konkretan uređaj nudi.

Vrijedi spomenuti i to da uređaj može dijeliti više članova kućanstva. Prilikom izrade backupa, Cube automatski generira mape za svaki uređaj (odnosno korisnika) zasebno, bez potrebe da se sami natežemo tom vrstom menadžmenta.

Sprijeda se nalazi muški USB-C konektor, a straga je ženski USB-C utor, koji se koristi prilikom spajanja Cubea u naponski adapter
Sprijeda se nalazi muški USB-C konektor, a straga je ženski USB-C utor, koji se koristi prilikom spajanja Cubea u naponski adapter

Brzina u drugom planu

Brzina prijenosa podataka za sekvencijalno čitanje kreće se oko 100 MB/s, a za sekvencijalno pisanje seže do 90 MB/s. Naravno, u praksi ćete najviše manipulirati većim brojem manjih datoteka, prilikom čega će brzine prijenosa biti osjetno niže od navedenih, no to nam se nije pokazalo problematičnim. Naime, nakon velikog inicijalnog backupa, Cube prilikom svakog idućeg spajanja obavlja inkrementalni backup novonastalih sadržaja, što rijetko traje više od nekoliko sekundi. Osim toga, kad ga utaknemo u punjač, s ciljem da se backup vrši usporedno s punjenjem uređaja, njegovo trajanje postaje sporedno, jer ionako nećemo aktivno čekati da bude dovršeno.

U praksi nam se Cube pokazao problematičnim prilikom spajanja u USB-C konektore na matičnim pločama stolnih računala. Naime, oni su redovito smješteni uz unutarnji rub stražnjeg I/O panela, pa se uređaji s debelim kućištem, poput Cubeovog, naprosto ne mogu utaknuti. Situaciju otežava i "dubina" samog konektora na Cubeu, koji je za milimetar kraći od standardnog USB-C konektora, pa ispada iz utora koji su imalo uvučeni, što redovito biva slučaj kod stolnih računala. Pomoći si možete kupnjom adaptera za USB Type-A port ili USB-C produžnog kabela.

S cijenom od 109 eura, iXflash Cube stoji otprilike dvostruko više od običnog, "glupog" USB-C memorijskog sticka. Cijena po megabajtu stoga je prilično visoka, ali ne možemo ju razmatrati a da u obzir ne uzmemo Cubeov glavni adut: potpunu automatizaciju backupa. Radi se o relativno specijaliziranom uređaju, no čije će mogućnosti dijelu korisnika biti itekako zanimljive.

Kad ga spojimo u naponski adapter, Cube omogućuje punjenje spojenih uređaja snagom od 5 W u standardnom režimu te do 20 W, ako oni podržavaju USB Power Delivery. U tom načinu rada uređaj automatski backupira naš iPhone/iPad prilikom svakog spajanja na punjač
Kad ga spojimo u naponski adapter, Cube omogućuje punjenje spojenih uređaja snagom od 5 W u standardnom režimu te do 20 W, ako oni podržavaju USB Power Delivery. U tom načinu rada uređaj automatski backupira naš iPhone/iPad prilikom svakog spajanja na punjač

PioData iXflash Cube Type C 256 GB

  • Zanimljiv koncept, osobito u slučaju izravnog spajanja u naponski adapter
  • Intuitivna iOS aplikacija
  • Laka manipulacija pohranjenim sadržajima na svim uređajima
  • Mogućnost biometrijske zaštite podataka
  • Oblik kućišta i dubina USB-C konektora otežavaju spajanje u matičnu ploču stolnih računala
  • Visoka cijena po megabajtu
Cijena 109 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Finder; 01/2337-731
Bug 377 travanj 2024.