Q Acoustics 3030i – Neobičan oblik i još neobičnija cijena

Zvučnici 3030i novi su predstavnik Q Acousticsove linije 3000i, poznate po odličnom omjeru cijene i kvalitete

Aron Paulić utorak, 8. prosinca 2020. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 22 mm (0,9“) visokotonac + 165 mm (6,5“) bas-srednjetonac
Frekvencijski odaziv 46 Hz - 30 kHz
Osjetljivost/Impedancija 88 dB / 6 Ω
Potrebna snaga pojačala 25 - 75 W
Dimenzije 320 x 200 x 313 mm
Masa 6,4 kg (svaki)
Jamstvo 2 godine

Q Acoustics je relativno mladi britanski proizvođač zvučnika. Osnovani su 2006. godine,a prvih se par godina većinom posvećuju kompletima za kućno kino, potom postepeno uvode modele namijenjene stereo slušanju, a odnedavna imaju u ponudi i aktivne zvučnike. Pažnju su privukli modernim dizajnom i odličnim omjerom cijene i kvalitete.

Model 3030i nastavlja s tom tradicijom i daje novi izazov konkurentima. Radi se o bookshelf zvučnicima iz Q Acousticsove serije 3000i, gdje su u ponudi još i dva manja modela, 3010i i 3020i, jedan samostojeći (3050i), te po jedan centralni zvučnik za kućno kino i subwoofer.

22 mm visokotonac izoliran je od zvučničke kutije, a ispod 2,4 kHz posao preuzima 165 mm bas/srednjetonac
22 mm visokotonac izoliran je od zvučničke kutije, a ispod 2,4 kHz posao preuzima 165 mm bas/srednjetonac

Kao i drugi zvučnici iz serije 3000i, 3030i ima, na prvi pogled, čudne proporcije. Zvučnik je vrlo dubok, a nije pretjerano visok, pa se dobiva donekle „kabast“ izgled, koji je omekšan zaobljenim bridovima. Velika dubina zaslužna je za popriličnu zapreminu od 12,5 litara, a zvučnici i dalje nisu preglomazni, barem ne po visini i širini. Bas-refleksni otvor nalazi se na zadnjoj strani pa će smještaj ovih zvučnih kutija biti mali izazov. Kao što znate, zvučnici s bas-refleksnim otvorom na stražnjoj strani zahtijevaju odmak od stražnjeg zida, a kako je Q Acousticsov zvučnik sam po sebi dubok više od 30 centimetara, prednja ploča bi mu se trebala nalaziti barem 70 centimetara od stražnjeg zida, kažu knjige. U praksi se pokazalo da mu je, začudo, već i 20 centimetara odmaka dovoljno, dok je sa 40 centimetara zvuk ipak bio za nijansu stabilniji. Uz zvučnike dolaze i spužve za zapunjavanje bas-refleksnog otvora, ali nismo baš ljubitelji istih. Rješavaju, doduše, problem refleksije basa u slučaju prevelike blizine zidu, ali ga i zamućuju.

Završna obrada zvučnika je na zavidnom nivou, osobito za ovu kategoriju cijene. Može se birati između četiri finiša: Graphite Grey, Arctic White, English Walnut ili Carbon Black. Pripazite, Carbon Black je uživo više antracit (stariji bi rekli „mišje siva“), tako da se lako pobrka s izvedbom Graphite Grey, koja je zapravo nešto svjetlija od onog što inače opisujemo kao „grafitno metalik“. Obje ove nijanse su nam se svidjele, kao i ona bijela, dok nam boja engleskog oraha nije sjela uz ovakav oblik zvučničkih kutija.

Zbog dimenzija i mase, bilo bi poželjno smjestiti ih na stalke koji nerijetko stoje jednako kao i ovi povoljni zvučnici
Zbog dimenzija i mase, bilo bi poželjno smjestiti ih na stalke koji nerijetko stoje jednako kao i ovi povoljni zvučnici

Zvučničke jedinice su obrubljene kromiranim prstenima, a uz zvučnike dolaze i magnetne mrežice, koje prekrivaju drivere. Zadnja strana zvučnika također je dotjerana: bas-refleksni otvor je uokviren bojom tamnije nijanse, dok se pri dnu može vidjeti par vrlo plitko izvedenih konektora, koji mogu primiti zvučničke „banane“, ili se pak, zavijanjem, učvrsti kabel. Kapice tih konektora nemaju osigurač od ispadanja pa pazite kad ih odvijate, jer mogu otpasti, a onda se obično otkotrljaju ispod najtežeg dijela pokućstva. Nije nam baš jasno zašto takav plitki dizajn konektora proizvođač ističe kao neku posebnu karakteristiku zvučnika. Ionako zvučnici moraju, barem malo, biti odmaknuti od zida, pa ne bi smetali ni da su drugačije izvedeni. S donje strane kutija nalazimo četiri gumena podloška te utore za zidne nosače.

Ove zvučnike smo većinu vremena isprobavali u kombinaciji s pojačalom Onkyo 9010. Njegovih 44 W snage (pri 8 Ω) nalazi se upravo na sredini preporučenog raspona snage pojačala (od 25-75 W). Uparili smo ih i sa 100-vatnim receiverom Denon DRA-800H, a čisto za probu i sa jeftinim SMSL-ovim pojačalom SA-36, D klase, koji nominalno daje 20 W. Ovo posljednje vam ne bismo preporučili, ali može poslužiti dok čekate rasprodaju nekog solidnog pojačala od barem 40 W.

3030i je već pri prvom slušanju odavao odlike vrlo svestranih zvučnika, pogodnih za različite vrste glazbe i za različite glasnoće. Iako razmještaj nije igrao tako veliku ulogu kao što smo mislili, ipak najbolje rezultate daje odmaknut od zadnjeg zida, sa pozicijom istostraničnog trokuta između slušatelja i dva zvučnika. Manje idealni rasporedi su se, doduše, primjetili, ali nisu previše narušavali kvalitetu, već se samo izgubila dobra definicija u prostoru. Pogonjeni Denonovim pojačalom, iako je nominalno prejako za njih, davali su maksimum od sebe i već pri tišem slušanju su do izražaja dolazile sve frekvencije. Kod Onkya smo isti rezultat postigli uključenjem loudness filtera, koji upravo tome služi.

Bas refleks otvor na zadnjoj strani i par plitkih konektora kojima se proizvođač strašno ponosi
Bas refleks otvor na zadnjoj strani i par plitkih konektora kojima se proizvođač strašno ponosi

Najbolja značajka ovih zvučnika je ujednačenost zvuka pri raznim glasnoćama, kao i na svim frekvencijama. Basovi su brzi i precizni, iako ne i preduboki, jer se ipak radi o 6,5“ driverima. Na srednjem i visokom području se zvučnik solidno nosi i sa zahtjevnijim glazbenim materijalom. Zvuk ima podosta detalja, gotovo kao dvostruko skuplji Bowers & Wilkinsovi zvučnici 606, koji bi svakako odnijeli pobjedu u usporednom testu, ali za dlaku.

I za kraj dolazimo do najboljeg dijela - cijene. Već standardna cijena od 2.990 kuna (za par) više je nego povoljna, obzirom na kvalitetu izrade, kvalitetu zvuka te mogućnosti „popunjavanja“ većih prostora. Trenutno je i ta cijena snižena pa se par Q Acousticsovih zvučnika 3030i može kupiti već za 2.400 kuna. To je približno upola jeftinije od Dynaudiovog modela Emit M20, Bowers & Wilkinsovog modela 606, a jeftinije je i od, inače povoljnih, zvučnika Monitor Audio Bronze 100.  

Q Acoustics 3030i

  • Kvaliteta izrade i zvuka
  • Nisu zahtjevni glede smještaja
  • Vrlo korektna cijena i izvrstan omjer uloženog i dobivenog
  • Ništa za tu cijenu (ako vam ne otpadne vijak kod spajanja kablova)
Zvuk 9
Izrada 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 2.392 kn (par) Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art

 

 

Bug 338 siječanj 2021.