Logitech G733 Lightspeed - Lagan na glavi, ugodan za uši

Logitechov novi bežični headset lagan je poput perca, udoban i odličnih performansi, što ga čini najboljim takvim modelom koji je tvrtka dosad proizvela

Daniel Lučić četvrtak, 31. prosinca 2020. u 00:00
Specifikacije
Izvdeba Naglavni, zatvoreni
Driveri / Impedancija 40 mm, 39 Ω
Vrsta priključka Bežični adapter (USB)
Trajanje baterije 20-30 sati
Masa 278 g
Jamstvo 2 godine

Svoju ponudu headsetova za igrače Logitech je proširio novim bežičnim modelom koji posuđuje neke od najboljih elemenata tvrtkinih postojećih uređaja tog tipa. S cijenom nešto većom od 1.000 kuna, ovo nije jeftin headset, no tu cijenu Logitech opravdava odličnim zvukom, podrškom za DTS X 2.0, mikrofonskom tehnologijom Blue Voice i iznimnom udobnošću.

Ovo je jedan od Logitechovih najudobnijih headsetova, i pravo je osvježenje u moru teških bežičnih modela
Ovo je jedan od Logitechovih najudobnijih headsetova, i pravo je osvježenje u moru teških bežičnih modela

Logitech G733 razmjerno je velik headset, vrlo upečatljiva dizajna. Kombinacija oštrih i blagih linija, uparenih s glomaznim okvirom i RGB osvjetljenjem, jamstvo su da će vašim gostima zapeti za oko, bez obzira koju varijantu imate – bijelu, crnu, plavu ili ljubičastu. Headset je načinjen od plastike koja pod prstima djeluje jeftino, no usprkos tome, kvalitetno je sastavljen. Krckanja ili pucketanja nema čak ni kada ga agresivno i neprirodno savijamo, kao ni znakova da bi mogao popustiti pod pritiskom. Dapače, njegova fleksibilnost ulijeva povjerenje, pa bismo ga, iako tomu nije namijenjen, bez straha nosili u ruksaku.

Školjke slušalica na ovom headsetu zatvorenog su tipa. Mogu obujmiti čak i zaista velike uši, a s njihove se unutrašnje strane nalaze jastučići od memorijske pjene obloženi finom tkaninom. Slušalice nije moguće okretati po vertikalnoj osi, a po horizontalnoj ih je osi moguće pomicati samo za koji stupanj. Usprkos tome, zbog fleksibilnog okvira, lako ih je namjestiti na glavu. Slušalice relativno slabo izoliraju zvuk prema unutra i van, no baš zbog toga djeluju prozračno i pod njima nikad nije vruće, pa headset na glavi ne smeta ni kada ga nosimo satima. S masom od svega 278 grama, ovo je jedan od najlakših bežičnih headsetova, i lako je zaboraviti da je na glavi. Tome pridonosi i vrlo dobar gornji nosač od tkanine, smješten izravno ispod okvira, a kojem možemo mijenjati napetost.

Tijelo headseta načinjeno je od plastike koja pod prstima djeluje jeftino, no usprkos tome, G733 ne pucketa, ne krcka i ne djeluje kao da ga je lako slomiti
Tijelo headseta načinjeno je od plastike koja pod prstima djeluje jeftino, no usprkos tome, G733 ne pucketa, ne krcka i ne djeluje kao da ga je lako slomiti

G733 s računalom se povezuje preko bežičnog USB adaptera i koristi tehnologiju Lightspeed. To znači da je vrlo štedljiv i radi bez imalo latencije. Autonomija mu je između 20 i 30 sati, ovisno o postavkama glasnoće i osvjetljenja. Headset s osobnim računalima i PlayStationom 4 ili 5 radi na principu plug & playa, ali ne i s Xboxom One ili Series X. Ako ga koristimo na PC-ju, u Logitechovom G Hubu možemo se igrati ekvilizatorom, podešavati osvjetljenje, pa čak i reprogramirati tipke na headsetu. Logitechov softver omogućuje i fino kalibriranje virtualnog višekanalnog zvuka, s individualnim podešavanjem glasnoće svakog kanala i preddefiniranim zvučnim profilima.

U unutrašnjosti slušalica ovog headseta nalaze se Logitechovi 40-milimetarski driveri G Pro. Zvuk koji proizvode vrlo je dobar i balansiran. Bilo da koristimo virtualni surround ili stereo način rada, headset se u igrama ponaša odlično, a može poslužiti i za slušanje glazbe, iako s visokim tonovima ne treba očekivati čuda. Bas je na ovom headsetu mrvicu naglašeniji te pridonosi stvaranju iluzije da se doista nalazimo na ratištu, gdje se svaki pucanj i eksplozija dobro osjete. Istodobno, vrlo jasno otkriva odakle zvukovi dolaze i koliko su daleko.

Headset je dostupan u četiri boje, bilo da želite bezvremensku i univerzalnu crnu, ili svoju osobnost želite iskazati življom varijantom
Headset je dostupan u četiri boje, bilo da želite bezvremensku i univerzalnu crnu, ili svoju osobnost želite iskazati življom varijantom

Mikrofon

Mikrofon na ovom headsetu natprosječno je dobar, uzmemo li u obzir da govorimo o bežičnom modelu. Napravljen je u suradnji s tvrtkom Blue te uz uključenu tehnologiju Blue Voice hvata prirodan i topao zvuk. S isključenom tehnologijom Blue Voice glas je nešto hladniji, no i dalje više nego dovoljno dobar za razgovor s prijateljima u igri ili konferencijske pozive. 

Za potrebe ovog testa mirofon je s računalom povezan pomoću priloženog wireless adaptera ukopčanog izravno u matičnu ploču računala s Windowsima 10. Mikrofon je postavljen na 100% glasnoće, a uzorak glasa snimljen je u Audacityju uz korištenje posljednje verzije službenih drivera. Dva uzorka snimljena su u identičnim uvjetima, a demonstriraju performanse s uključenom tehnologijom Blue Voice i bez nje.

Logitech G733 vrlo je brzo postao naš omiljen tvrtkin bežični headset. Udoban je i reproducira odličan zvuk, pa ne sumnjamo da bi ga svaki igrač rado vidio na stolu. Nije najjeftiniji, no za svoju cijenu nudi mnogo, i bez rezerve ga preporučujemo.

Logitech G733 Lightspeed

  • Vrlo dobre performanse
  • Dobar mikrofon
  • Udobnost
  • Trajanje baterije
  • Kvaliteta izrade
  • Slušalice slabo izoliraju buku prema unutra i van
  • Plastika djeluje jeftino
Zvuk 9
Udobnost 10
Kvaliteta izrade 9
Mikrofon 8
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.029 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Logitech Hrvatska
Bug 338 siječanj 2021.