Rotel A10 MkII - Budući prijatelj iz mladosti

Novo izdanje Rotelova klasičnog bestselera doseglo je, izgleda, sam vrh tehnološkog koncepta pojačala u A/B klasi u okvirima osnovne tržišne kategorije, unatoč – ili možda baš zbog – činjenici da je riječ o uređaju opremljenom isključivo analognim ulazima

Vedran Vukašinović četvrtak, 29. veljače 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip Integrirano pojačalo
Nazivna snaga 2x 50 W (pri 8 Ω)
Omjer signal/šum 90 dB (linija); 85 dB (phono)
Analogni ulazi 1x phono RCA (MM), 3x linijski RCA
Analogni izlaz 3,5 mm za slušalice
Dodaci Daljinski upravljač, dvostruki 3,5 mm 12 V trigger
Dimenzije i masa 430 x 73 x 347 mm, 6,6 kg
Jamstvo 2 godine
Dojam Pravi primjerak dugoročne vrijednosti – izvanredno pojačalo, čiji asketski izričaj osigurava korisniku desetljeća funkcionalnosti
Daljinski upravljač modela A10MkII solidan je primjerak svoje vrste, ni po čemu poseban, no niti bez nekih nedostataka
Daljinski upravljač modela A10MkII solidan je primjerak svoje vrste, ni po čemu poseban, no niti bez nekih nedostataka

Svaka odrasla osoba drži u sjećanju određeni broj životno prijelomnih trenutaka, koji su ju odredili u godinama koje dolaze. Najvažniji od njih vezani su uz osobni život, bilo da je riječ o upoznavanju budućeg partnera/partnerice, useljenju u novi dom, ili o trenutku u kojem ste prvi put ugledali vlastito potomstvo. Sljedeća vrsta važnih trenutaka tiču se poslovne karijere, a najsretnijima među nama, oni su povezani i s trećim važnim aspektom svačijeg života – onim koji se tiče životnih interesa. Uistinu, čak i kada takvi određujući momenti ne odu dalje od definiranja nečijeg hobija, oni zauvijek ostaju dijelom našeg bića, s obzirom na to da nas taj neki osobni interes, koji obogaćuje našu svakodnevicu, zapravo dijeli od pukog postojanja.

Ako se pitate čemu takav uvod u jednu recenziju elektronskog uređaja, pokušat ćemo povući paralelu. Naime, upravo je uz uređaj tvrtke čiji uređaj danas recenziramo, vezan jedan takav definirajući trenutak autora ove recenzije. Radilo se o albumu Billie Holiday, reproduciranom na Rotelovom integriranom pojačalu RA-931 i zvučnicima Celestion 3 MkII.

Jedan takav, gotovo usputni događaj, doveo je, ne samo do otkrivenja o postojanju cijelog jednog, dotad nepoznatog, svijeta, posvećenog kvalitetnoj reprodukciji glazbe u kući, nego i do širenja prvo glazbenih interesa, a zatim – posljedično – i do širenja društvenih veza (poznanstava) koja su, opet, dovela do daljnjeg širenja kulturnih i spoznajnih obzora. Dapače, ne samo u području tehnologije i glazbene industrije, nego i puno dublje i šire.

Dodatni, i zapravo glavni, razlog za takav uvod predstavlja i činjenica da je predmet današnjeg testa, novo Rotelovo integrirano pojačalo, pod oznakom A10 MkII, ustvari duhovni nasljednik (pa i više od toga, vidjet ćemo kasnije), ne samo prije spomenutog modela s prijelaza milenija, nego i niza jednako koncipiranih osnovnih modela iz Rotelove ponude, koje ta izvorno japanska tvrtka nudi već četrdesetak godina.

Kako se, stoga, najnoviji Rotelov model u osnovnoj klasi, predstavljen prije nekoliko mjeseci, zajedno s nešto skupljim modelom A11 MkII, smjestio u cipele svojih prethodnika, te kako uopće te "cipele" funkcioniraju u današnjim vremenima, vidjet ćemo do kraja recenzije.

Obitelj slavnog rodoslovlja

Naime, sudeći prema Rotelovim komunikacijama, model A10 MkII, ne samo da je konceptualno zamišljen kao nasljednik niza Rotelovih osnovnih integriraca, nego izgleda da je riječ o praktički istoj, klasičnoj, elektronskoj topologiji uređaja, tijekom godina unapređivanoj i poboljšavanoj kroz nekoliko generacija. Čini se da pravi početak ovog najnovijeg modela zapravo leži u Rotelovoj seriji uređaja pod nazivom "8", negdje iz druge polovice 80-ih godina prošlog stoljeća.

I ne isključivo zbog pripadnosti osnovnom cjenovnom razredu, Rotel je A10 MkII opremio jedino analognim ulazima, od kojih su tri linijska, a jedan je zadužen za MM zvučnicu. Ipak, funkcionalno nedostaju pre-out izlazi
I ne isključivo zbog pripadnosti osnovnom cjenovnom razredu, Rotel je A10 MkII opremio jedino analognim ulazima, od kojih su tri linijska, a jedan je zadužen za MM zvučnicu. Ipak, funkcionalno nedostaju pre-out izlazi

Rotel je tada ponudio nekoliko modela skromne nazivne snage (od 25 do 30 W po kanalu na 8 Ω) , malih dimenzija i funkcionalno potpuno rudimentarnih, nudeći samo nekoliko ulaznih linija i potenciometar za glasnoću, s cijenom uređaja u rangu petnaest-dvadeset albuma na nosačima zvuka.

No, kvaliteta izrade bila je natprosječna za taj cjenovni rang, pa su mnogi od tih uređaja i dan-danas u uporabi, dok je sonični performans bio gotovo neshvatljivo dobar, barem u okvirima skromne snage kojom su ti uređaji raspolagali (najznačajniji od nekoliko modela bio je, čini se, RA-820AX).

Razumljivo je, onda, što su u Rotelu odlučili nastaviti razvijati i unapređivati tako dobro pogođen koncept, u punom smislu riječi, malo-pomalo integrirajući u nove modele, što funkcionalne, što sonične benefite, no strogo unutar okvira tržišnih kategorija. Primjerice, gore spomenuti model RA-931 jedno je vrijeme bio nedodirljivi best buy u svojoj klasi, no još uvijek nije imao niti, u današnje vrijeme temeljnu i neizostavnu, funkcionalnost zaštite za zvučnike, pa se pri isključivanju uređaja čuo neugodni "plop", a, naravno, trebalo je biti i obziran prema načinu kako se sparuje sa zvučnicima, odnosno koliko ga se forsira glasnoćom.

O tome koliko je taj proces postupnog poboljšanja u Rotelovoj tvornici bio temeljit i gotovo glacijalno spor, možda najviše ukazuje činjenica da je upravo novi A10 MkII prvi potomak slavne porodice osnovnih integriraca, koji se isporučuje s daljinskim upravljačem.

Prethodni model Rotelova A10 pojačala, nazovimo ga sada "MkI", izdržao je na tržištu gotovo cijelu deceniju, i to unatoč tome što nije nudio ni digitalne ulaze, niti daljinski upravljač. Ipak, vrlo često bio je predmetom pohvala kritike i publike, dakako, i zbog činjenice da je bila riječ o još jednoj fazi unapređenja već prethodno legendarnog dizajna Rotelovih ulaznih integriraca.

Krajem prošle godine, Rotel je najavio dva nova pojačala u osnovnoj klasi, od kojih ovo koje je predmet recenzije, predstavlja nasljednika modela A10 u punom smislu riječi, dok je ono pod oznakom A11 MkII izgubilo samosvojni izričaj prethodnog modela (displej, u prvom redu), i zapravo postalo varijacija A10 uređaja, samo s digitalnim ulazima i Bluetoothom.

Rotel A10 MkII predstavlja rezultat dugotrajnog, pažljivog i minucioznog razvoja osnovne topološke koncepcije otprije četrdesetak godina
Rotel A10 MkII predstavlja rezultat dugotrajnog, pažljivog i minucioznog razvoja osnovne topološke koncepcije otprije četrdesetak godina

Novi izgled starog aduta

A10 MkII dolazi, kao i prethodnik, u srebrnoj i crnoj varijanti, a kao i u slučaju svih njegovih predaka, riječ je uređaju standardnih dimenzija u širinu (43 cm), ali izrazito niskog profila. Novi Rotelov uređaj broji, dakle, pitomih 73 mm u visinu, što je sigurno komparativna prednost, imao budući korisnik u svom domu dovoljno prostora za elektronske uređaje ili ne. Unatoč tome, težina uređaja zdravih je 6,6 kilograma, što ukazuje i na čvrsto i pouzdano sazdano kućište, ali i na supstancijalno odmjeren transformator, vrlo važan faktor kod pojačala u A/B klasi.

Sa stražnje strane pojačala nailazimo na situaciju od koje smo se već pomalo odviknuli. Tamo su samo linijski ulazi, jedan par generičkih konektora za zvučnike, IEC ulaz za strujni kabel, te još malo što toga. Tu možemo spomenuti tri 3,5-milimetarska priključka, od kojih dva služe u svrhe 12 V triggera, a jedan je označen kao servisni konektor. Nešto važnija je preklopka kojom se uključuje ili isključuje funkcija auto stand-by.

Bez obzira na to što je Rotel svjesno asketski koncipirao taj uređaj u ulaznoj klasi, ipak se moramo požaliti na nedostatak pre-out izlaza, što bi ovaj uređaj uistinu lišilo ikakvih posebnih nedostataka (oprostili bismo plave LED-ice, recimo to tako) u okviru svoje tržišne kategorije.

Uz pojačalo dolazi daljinski upravljač solidnih dimenzija, opremljen i mogućnostima upravljanja drugim Rotelovim uređajima, kao što su pripadajući CD player i tuner iz serije "11". Samo pakiranje profesionalno je realizirano, kutija i zaštitne spužve su kvalitetne, a u paketu nam dolazi i strujni kabel i solidne upute.

Pojačalo i u crnom finišu izgleda jednako pouzdano i kvalitetno, iako o nekom posebnom dizajnerskom izričaju i nema baš govora
Pojačalo i u crnom finišu izgleda jednako pouzdano i kvalitetno, iako o nekom posebnom dizajnerskom izričaju i nema baš govora

Životni suputnik

Može li Rotel A10 MkII uistinu biti uređaj sposoban godinama podržavati glazbene afinitete korisnika, a pod "godinama" podrazumijevamo barem koje desetljeće ili dva? Smatramo da svakako može.

Prvo, kvaliteta izrade i općenita evolucija topoloških rješenja pojačala u A/B klasi ukazuje na to da se u funkcionalnom smislu uopće ne treba bojati situacije u kojoj ćete ostati bez usluga Rotela A10 MkII. Pa kad i dođe vrijeme za servis, odnosno vjerojatno zamjenu okamenjenih kondenzatora (a govorimo o razdoblju od doslovno ta dva navedena desetljeća), sama tehnološka koncepcija toliko je jednostavna da ćete zasigurno pronaći uslugu koja će osvježiti uređaj u mjeri koja će omogućiti još najmanje toliki rok korištenja. Pa vodila taj budući servis stvarna osoba ili neka elaborirana AI usluga, svejedno.

Drugo, kad je riječ o svakodnevnoj uporabljivosti, A10 MkII toliko je rudimentaran da objektivno nećete morati brinuti ni oko čega. Neće biti ukidanja podrške za aplikaciju, softverskih unapređenja, nit' će se pojaviti neki novi format ili standard digitalne distribucije koji će vas spriječiti da i dalje Rotelova malca smatrate čvrstom karikom vlastitog lanca za reprodukciju glazbe. Novi val digitalnih pojačala, bez svake sumnje, nudi mnogo više funkcionalnosti od ovog rudimentarnog integrirca u A/B klasi, no budući vlasnik tih čuda tehnologije treba biti spreman na situaciju u kojoj će možda, u nekom trenutku, morati početi graditi sustav od samog početka. Naime, tamo gdje je digitalni front-end integriran u sustav pojačanja, neće biti tako lako zamijeniti ulaznu komponentu nekom novom, tehnološki superiornijom (koje će se svakako pojaviti), nego će jedino rješenje biti nadogradnja obje sastavnice takvog sustava. Također, oni koji bi svoje sklonosti htjeli proširiti na građenje kolekcije vinila, moraju biti svjesni činjenice da u digitalnim pojačalima – posebno onim jeftinim – ne mogu očekivati A/D konvertere adekvatno dobre kvalitete, posebno kad je riječ o minucioznim signalima s gramofonske zvučnice. Tu situaciju Rotel, jasno, standardno dobro rješava već odavno poznatim i svakako kvalitetno implementiranim diskretnim sklopom phono MM pretpojačala, dovoljno dobrim i za vrlo kvalitetne gramofonske integracije.

Treći argument za tezu s početka teksta vjerojatno je i najvažniji – može li, dakle, Rotel A10 MkII biti sposoban osobi koja je možda već više puta unaprijedila svoj audiosustav, nakon proteka mnogih godina i iskustava s vrhunski reproduciranim glazbenim djelima, ponuditi onaj "proustovski kolačić", trenutak preplavljen emocijama u suočenju s glazbenim pasažima koji su uopće naveli dotičnog na taj put potrage za glazbenim zadovoljstvima u svojem domu? Također, može li Rotel A10 MkII nekoj drugoj osobi pružiti dugogodišnju, konstantu nirvanu u svakodnevnom upražnjavanju potreba za glazbenim poticajima, učinivši ga indiferentnim prema eventualnim mogućnostima unapređenja svog audiosustava?

Smatramo da je odgovor na oba ta pitanja afirmativan. Bez obzira na to što Rotel A10 MkII u odnosu na neke druge uređaje, tehnološki elaboriranije ili skuplje, ima svoje granice određene pripadnošću osnovnoj cjenovnoj klasi, i u apsolutnim okvirima riječ je o uređaju koji će u većini slučajeva pružiti izvrsne glazbene performanse, sasvim pripadajuće epitetu hi-fi.

Pritom se, zapravo, treba paziti gotovo isključivo kompleksnih zvučničkih sustava – bilo da je riječ o zahtjevnim višestaznim konstrukcijama, bilo možda kakvom ultrarezolutnom visokotoncu – koji bi ipak vjerojatno bili preveliki zalogaj za jedan integrirac s dna cjenovne ljestvice. U svakom drugom slučaju, u racionalno pogodnom prostoru i s kvalitetnim zvučnicima, Rotel A10 MkII, bez svake će sumnje biti spreman pružiti vlasniku iznimnu glazbenu predstavu. Također, čini nam se da takva vrsta distinkcije, kakva vrijedi za zvučnike, možda uopće nije potrebna kada se radi o izvorima zvuka. Osobno bismo rado spojili vrlo kvalitetan, pa čak i vrhunski izvor zvuka na ovo pojačalo, bilo digitalni bilo vinilni, jasno – dok god se radi o MM zvučnici.

Gornja ploča A10 MkII opremljena je nizom otvora za hlađenje, što je pouzdan znak da je riječ o klasičnom solid-state dizajnu pojačala
Gornja ploča A10 MkII opremljena je nizom otvora za hlađenje, što je pouzdan znak da je riječ o klasičnom solid-state dizajnu pojačala

Možda najvažnije od svega jest to što Rotelov A10 MkII nekako vidimo kao dugogodišnjeg suputnika, čak i u slučaju da nakon nekog vremena vlasnik nabavi i puno sposobniju amplifikaciju. Čini nam se da će u najvećem broju takvih slučajeva Rotel završiti negdje na sigurnom, a da će vlasnik s vremena na vrijeme otpuhnuti prašinu s njega, kako bi si priuštio još malo druženja s prijateljem iz mladosti.

Rotelu A10 MkII stoga ćemo dodijeliti jasnu i nedvosmislenu preporuku.

Rotel A10 MkII

  • Klasičan dizajn isključivo analognog, "no-frills" integriranog pojačala u A/B klasi, i dalje pruža komparativne prednosti kad je riječ o građenju sustava, u odnosu na moderna rješenja, posebno kada se, kao u ovom slučaju, radi o izvrsno realiziranom uređaju u svakom pojedinom aspektu, kako glede kvalitete izrade, tako i kad je u pitanju glazbeni performans
  • Ozbiljnu konkurenciju predstavljat će mu novi val digitalnih pojačala s integriranim mogućnostima mrežnog streamanja sadržaja
  • Nema pre-out izlaze

 

Bug 376 ožujak 2024.