SteelSeries Aerox 5 - Uspješna iteracija

Povećanjem rupičastog kućišta dodane su nove funkcionalnosti u odnosu na postojeće miševe Aerox

Borna Pleše subota, 28. svibnja 2022. u 00:00
Specifikacije
Tip senzora Optički (18.000 DPI)
Dimenzije 128 x 62.8 x 26.7 mm
Masa 66 g
Broj tipki 9
Vrsta priključka USB 2.0
Kabel 2 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine
Dojam Vrlo lagan i izuzetno precizan miš, sa svim poželjnim funkcionalnostima, sa žicom kao jedinim potencijalno sputavajućim faktorom

SteelSeries možda nije stvorio prvog miša s rupičastim kućištem, ali ne bi bilo teško tvrditi da su njihovi "prozračni" modeli trenutačno najbolji. Aerox 3 postao je miljenik publike zbog svoje jednostavnosti i niske mase, u vrlo kvalitetno izrađenom paketu. Aerox 5 varijacija je na tu temu, ali s većim dimenzijama i dizajnom koji bi trebao akomodirati više funkcija bez narušavanja ergonomije i dodavanja previše mase.

Smještaj tipki pogoduje onima koji drže plan paralelno s tijelom miša jer će im se palac ugodno smjestiti, a sve tipke lako dostupne
Smještaj tipki pogoduje onima koji drže plan paralelno s tijelom miša jer će im se palac ugodno smjestiti, a sve tipke lako dostupne

Baš kada smo mislili da smo vidjeli svaki mogući smještaj tipki i sve postojeće načine njihove aktivacije, Aerox 5 ponudio nam je nešto novo. Dok je njegov blago asimetrični oblik relativno dosljedan SteelSeriesovoj dizajnerskoj filozofiji, položaj sporednih tipki baš i nije. Na lijevoj strani kućišta nalazi ih se ukupno četiri, a sve su pozicionirane tako da bi ostavile mjesto da se palac čvrsto smjesti u udubinu, koja značajno povećava ergonomiju i kontrolu uređaja. U takvom rasporedu, tri tipke mogu se aktivirati blagim pomicanjem palca, a četvrta tipka doslovno se "okida" pritiskom prema dolje, poput žice na gitari. Ta se tipka može aktivirati u dva smjera za dvije funkcije, ali u praksi je pomicanje prema gore prilično nepraktično jer dovodi do nehotičnog pritiskanja drugih tipki ili podizanja miša s podloge (ili oboje). Osim te djelomično funkcionalne tipke, sve ostale vrlo su intuitivno smještene i praktične za korištenje. Doduše, raspored tipki idealan je samo za one koji miša drže položenim dlanom, tako da je palac u ravnini s tijelom miša. Drugi položaji ruke neće moći jednako lako smjestiti palac bez slučajnog okidanja neke tipke. To ne znači da je ergonomija uređaja loša – SteelSeries gotovo nikada ne proizvodi neudobne miševe – ali vrlo je jasno da će nekim korisnicima korištenje biti značajno ugodnije nego drugima.

Žica se može iskopčati kada se miš ne koristiti, ali tijekom korištenja bi mogao sputavati osjećaj lakoće miša
Žica se može iskopčati kada se miš ne koristiti, ali tijekom korištenja bi mogao sputavati osjećaj lakoće miša

Lakoća pokreta

Kao i u osnovnom modelu Aerox 3, koji je započeo SteelSeriesovu priču o ultralakim miševima, Aerox 5 je kao prioritet dizajna postavio nisku masu. S ukupnom masom od 66 grama, neznatno je teži od tvrtkinog najlakšeg modela, što znači da je brzo pomicanje i zaustavljanje uređaja vrlo lako. Međutim, kao što smo primijetili i na drugim ultralaganim miševima s kabelom, njegov "rep" može narušiti ravnotežu uređaja. Kvalitetni, opleteni kabel kojim se ovaj miš kopča u računalo teži 33 grama, što je ukupno pola njegove težine, i samim time lako se osjeti kada se miša mora pomicati po podlozi. Rezultat je nesavršena ravnoteža. Stražnji dio miša leti po podlozi, dok prednjicu poteže kabel, donekle otežavajući kretanje. Nakon nekog vremena možete se naviknuti na taj osjećaj "povlačenja", ali sve to samo je još jedan dokaz da bežične varijante rupičastih miševa vrijede dodatne investicije, unatoč povećanju mase uređaja. Potencijalno rješenje je kupnja bungeeja, dodatka koji služi upravo umanjivanju utjecaja kabela na pomicanje žičnih miševa.

3 zone RGB osvijeltjenja mogu se programirati u SteelSeriesovom GG softveru, kao i svih 9 tipki
3 zone RGB osvijeltjenja mogu se programirati u SteelSeriesovom GG softveru, kao i svih 9 tipki

Preciznost senzora posljednji je bitan detalj koji ćemo spomenuti, iako nema nekih velikih iznenađenja u tome pogledu, jer se SteelSeries ponovno oslanja na provjereno rješenje. Aerox 5 koristi senzor TrueMove Air. Unatoč brendiranom imenu, riječ je o proizvodu PixArta, koji je prepoznatljivo ime svima koji vole miševe za igranje. Radi se o vrlo preciznom senzoru, koji u ovom mišu dokazuje zašto je njegov proizvođač na dobrom glasu. Visoka preciznost bez trzanja znači da će miš biti jednako koristan u brzom nišanjenju tijekom igre, ili sporom, visokopreciznom radu.

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša SteelSeries Aerox 5 pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

Polling rate može se podešavati u inkrementima od 250 Hz, s maksimalnom frekvencijom od 1000 Hz. Mjerenje na najvećim postavkama pokazuje povremen oscilacije, ali trend signala je stabilan. Osim toga, činjenica da se ne radi o bežičnom mišu u pravilu znači da ima manje razloga za brigu oko stabilnosti komunikacije uređaja s PC-jem jer je protokol komunikacije jednostavniji.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s. 

Na ovakvim grafikonima nas na prvi pogled obično zna omesti raspršenje očitanja, ali bitnije je pratiti trend liniju u sredini koja u ovom slučaju pokazuje vrlo malo i predvidljivo fluktuiranje brzine, koje može biti uzrokovano minimalnim neravninama podloge za miš. Ovakva linija nam govori da ovaj miš može pratiti linearno ubrzavanje i usporavanje pokreta i pritom u svakom trenutku precizno javiti svoju poziciju.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida.

"Glatko kao putar" bi bio prikladan komentar na ovaj test s obzirom da je linearno ubrzanje koje smo napravili mišem registrirano bez ikakvih problema.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing (umjetno zaglađivanje) prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Posljednji test prošao je jednako uspješno kao i svi prethodni. Nema naznaka primjetnog glađenja linija, a neravnine pri navjećim postavkama osjetljivosti izgledaju kao prirodna posljedica unošenja viška kofeina u osobu koja testira miš negoli posljedica jitteringa.

U konačnici, kvaliteta materijala i izrade, u kombinaciji s prilagodljivim funkcionalnostima i odličnim senzorom, znače da Aerox 5 vrijedi potrošenog novca, čak i s cijenom koja ga smješta u viši rang sličnih proizvoda.

SteelSeries Aerox 5

  • Kvaliteta izrade
  • Idealna ergonomija za držanje položenim dlanom
  • Odličan senzor
  • Ergonomski dizajn pogoduje samo jednom stilu držanja ruke
  • Žica donekle narušava ravnotežu perolakog miša
Izrada 8
Mogućnosti 9
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 89 eura Prikaži sve cijene Ustupio: SteelSeries
Bug 355 lipanj 2022.