SteelSeries Aerox 9 Wireless - Stari koncept u novom ruhu

MMO i MOBA igre možda nisu više na vrhuncu popularnosti, ali miševi specijalizirani za njih i dalje imaju svoju publiku

Borna Pleše petak, 1. srpnja 2022. u 00:00
specifikacije
Tip senzora Optički (18.000 DPI)
Dimenzije 128,8 x 62,8 x 26,7 mm
Masa 89 g
Broj tipki 18
Vrsta priključka Bežični prijamnik (2,4 GHz), Bluetooth 5.0, USB
Kabel 2 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Kažu da ne treba pretjerivati ni u dobrim stvarima, a SteelSeriesov Aerox 9 Wireless izgleda kao miš koji želi iskušati tu tezu. Miš kakvog smo prije desetak godina mnogo češće viđali, ali nikad u rupičastom, perolakom izdanju, istodobno izgleda kao nešto novo, ali i kao da pripada vremenu kada je najpopularnija igra na svijetu bila World of Warcraft.

Masa miša od ukupno 89 grama i dalje je manja od bilo kojeg usporedivog modela, ali ipak je primjetno viša od drugih ultralaganih miševa
Masa miša od ukupno 89 grama i dalje je manja od bilo kojeg usporedivog modela, ali ipak je primjetno viša od drugih ultralaganih miševa

Osnovni gabariti Aerox 9 Wirelessa, koliko god to čudno zvučalo, zapravo su identični Aeroxu 5, mnogo konvencionalnijem, žičnom i naoko manjem mišu za igranje. Specijalizirani Aerox 9 Wireless čini se većim i glomaznijim, zahvaljujući većoj količini materijala, ali identične dimenzije znače da su njegove ergonomske karakteristike približne srodnim modelima iz linije Aerox, dakle – odlične. Masa od 89 grama nije toliko sitna kao kod jednostavnijih Aeroxa, s kojima Aerox 9 Wireless dijeli prozračno kućište, ali definitivno se radi o najlakšem mišu tog tipa. Vrlo je zgodno što dolazi s ugrađenom baterijom, jer to smanjuje ukupnu masu, olakšava korištenje, ali nudi i prilično dug životni vijek između punjenja. Proizvođač tvrdi da će jedno punjenje izdržati do 180 sati kontinuiranog korištenja, i to se pokazalo približno točno na temelju našeg iskustva s njime.

Dvanaesterac na boku

Glavna značajka Aerox 9 Wirelessa njegovih je 18 tipki, od kojih se 12 nalazi na boku ispod palca. Relativno neutralan smještaj te male tipkovnice s numerički označenim tipkama znači da je jednako jednostavna za korištenje, bez obzira na položaj ruke, pod uvjetom da nemate duge nokte. Funkcije tipki mogu se mijenjati i programirati u SteelSeriesovom softveru GG, koji omogućuje i upravljanje ugrađenim osvjetljenjem. U praksi, osim pobuđivanja osjećaja nostalgije, osobito među korisnicima koji su nekad u prošlosti koristili sličnog specijaliziranog miša, primijetili smo da treba dosta vježbe kako bismo pouzdano mogli u brzini stisnuti tipku koju želimo. Međutim, u navikavanju pomaže blago asimetričan oblik i dobro pogođena veličina tipki, kao i činjenica da se aktivacija osjeti uz ugodan i precizan "klik".

Simetrični oblik bio bi doista idealan za ljevake i dešnjake da tipke nisu fiksno smještene na jednoj strani
Simetrični oblik bio bi doista idealan za ljevake i dešnjake da tipke nisu fiksno smještene na jednoj strani

SteelSeriesov senzor TrueMove Air otprije nam je poznat, pa je logično očekivati da će njegove performanse biti identične svim drugim miševima s istim senzorom. U većini testova rezultati su bili u skladu s očekivanjima. Pixartov rebrendirani optički senzor pokazuje vrhunske performanse. Međutim, u testiranju na najvišim postavkama osjetljivosti uočili smo manje razlike u odnosu na druge modele s istim senzorom. Konkretno, prilikom testa na maksimalnih 18.000 DPI zamjetno je trzanje (jittering). Možemo pretpostaviti da je ključna razlika u tome što se ovdje radi o bežičnoj verziji miša; unatoč visokoj kvaliteti bežične konekcije, uređaj ne može poslati potrebnu količinu informacija računalu u stabilnom intervalu, kako bi pokret pokazivača na ekranu u potpunosti odgovarao onome što miš radi na podlozi. Dobra vijest je da se ta primjedba odnosi isključivo na postavke od 15.000 DPI i više, a velika većina čovječanstva nikad neće namjestiti svoje miševe na tako visoku postavku. Na postavkama prilagođenima za ljudska bića, miš se pokazao jednako preciznim kao ostatak SteelSeriesove ponude, uključujući žične modele.

12 tipki koje se nalaze pod palcem različitih su veličina, kako bi ih korisnici lakše pronašli bez gledanja
12 tipki koje se nalaze pod palcem različitih su veličina, kako bi ih korisnici lakše pronašli bez gledanja

Na račun ovog miša mogu se uputiti samo manje kritike, ali i takve su važne kada uzmemo u obzir cijenu od 155 eura. Njegov specifičan dizajn i funkcionalnosti znače da će za one koje traže miša s maksimalnim brojem tipki Aerox 9 Wireless biti isplativ čak i toliko skup. Međutim, za korisnike s konvencionalnim potrebama, kojima su za oko zapeli dizajn, ergonomija i druge značajke SteelSeriesovih novih miševa, razboritiji izbor bit će neki drugi model iz linije Aerox.

SteelSeries Aerox 9 Wireless

  • Kvaliteta izrade
  • Idealna ergonomija za držanje položenim dlanom
  • Odličan senzor
  • Ogroman broj tipki
  • Precizno nalaženje svih tipki nije uvijek lako
  • Cijena
Cijena 155 eura Prikaži sve cijene Ustupio: SteelSeries
Bug 356-357 srpanj/kolovoz 2022.