Sunlu S4 FilaDryer - Rješenje koje ide dalje od pukog sušenja plastike

Iz Sunlua nam je prošli mjesec na test stigao njihov S4 Filament Dryer – sušilica i grijač filamenata, sposoban istodobno osušiti do četiri špule, i istodobno opskrbljivati do 4 FDM pisača. Nekoliko zgodnih rješenja izdvaja ga od ostatka sušilica

Drago Galić petak, 31. svibnja 2024. u 06:00
Sunlu S4 FilaDryer
Tip Sušilica filamenata
Dimenzije 457 x 222 x 305 mm
Masa 5,5 kg
Širina špule Do 77 mm *4
Maksimalna temperatura 70 stupnjeva
Preddefinirani tipovi plastike PLA, ABS, PETG, TPU, PA, PC
Izlazi za filament 8 komada
Podržani promjeri filamenta 1,75, 2,85, 3 mm
Ustupio Sunlu, https://www.sunlu.com
Preporučena cijena 151,49 eura

Tkogod se bavi 3D ispisom u jednom trenutku shvati da filamenti zaista mogu nakupiti vlagu iz zraka te kako to uopće nije nebitno: rezultat ispisa tada može biti ili vrlo loša kvaliteta 3D ispisa, ili posve neupotrebljiv predmet.

Razlog je vrlo jednostavan – molekule vode prilikom grijanja u ispisnoj glavi dosegnu i prijeđu točku vrenja te se stvaraju sitni mjehurići. Na uobičajeno finim nitima plastične taljevine (0,4 mm), mikroskopski baloni imaju veliki utjecaj na kvalitetu ispisa, do razine da se slojevi plastike uopće ne mogu dovoljno dobro sljubiti prilikom ispisa, ostati zalijepljeni za ispisnu podlogu, ili u najboljem slučaju daju očajno loš finiš na ispisanom objektu, koji je potrebno ručno popravljati, bilo brušenjem, kitanjem, bojanjem, bilo kombinacijom svega toga.

Neke vrste plastike koje koristimo sklonije su povlačenju vlage na sebe (higroskopne), a neke su manje sklone navlačenju vlage. Najčešće korišten PLA relativno je imun na vlagu, iako i on s vremenom, i ovisno o točnom sastavu (uvijek ima nekih aditiva, bilo da se radi samo o pigmentima boje, bilo o drugim dodacima koji poboljšavaju ili mijenjaju ispisna svojstva), može navući vlagu na sebe.

S druge strane, pak, TPU, ABS, najlon, ASA, PLA wood imaju veliku sklonost upijanju vlage iz zraka, posebno najlon, koji se vjerojatno najmanje koristi zbog zahtjeva koje podstavlja pred ispis, ali ABS i ASA, koji su nakon sveprisutnog PLA daleko najčešći materijali u 3D ispisu, također privlače vlagu na sebe. Dapače, posebno oni u toplijim i vlažnijim krajevima, primjerice, obala, mogu računati na to da će ti filamenti ostavljeni na otvorenome, posebno u zimskim mjesecima, nakon nekoliko dana ili tjedana, na takvom vremenu postati dovoljno vlažni da se s njima ne može ispisivati, a ne pazimo li na PLA, i špulu držimo otvorenu i nezaštićenu u uvjetima visoke vlage u zraku, u roku manjem od mjesec dana, i taj će tip plastike postati nepogodan za ispis.

Jeftini dehidratori hrane jedno su od popularnih priručnih rješenja za sušenje materijala za 3D ispis, ali imaju svojih mana
Jeftini dehidratori hrane jedno su od popularnih priručnih rješenja za sušenje materijala za 3D ispis, ali imaju svojih mana

Rješavanje problema

Rješenje tih problema, srećom, vrlo je jednostavno: špule s materijalom grijemo na granici zastakljivanja (u slučaju PLA, to je ispod 60 stupnjeva) i nakon nekoliko sati, ili eventualno prekonoćnog grijanja, oni su ponovno dovoljno suhi za ponovno korištenje.

Kako ih grijemo, ovisi o prilikama i navikama korisnika. Ovdje potpisani koristi najobičniju kuhinjsku pećnicu, postavljenu na 50 °C (ako imate onu s ventilatorom za strujanje zraka, vrijeme potrebno za sušenje bit će kraće, a ako nemate, bit će nešto dulje) koja tijekom noći do jutra isuši većinu filamenata: PETG, PLA, ABS, ASA – bez ikakvih problema. Ovisno o tome kako se grijete u zimskim mjesecima, možete iskoristiti i kućne peći ili radijatore (zapamtite – za PLA oni ne smiju biti prevrući jer se radi o plastici niske temperature otpornosti) ili filamente čak ostaviti na sunčanom mjestu na balkonu ili na uvijek osunčanom prozoru, da besplatne zrake sunca urade taj posao za vas.

Naravno, preventiva je uvijek bolja od saniranja posljedica, pa je pravilno skladištenje filamenta bolje i jeftinije rješenje od sušenja. To je, srećom, vrlo jednostavna procedura. Većinom su pakirani u plastičnim vrećicama, od kojih je neke moguće ponovno hermetički zatvoriti i s vrećicom silikonskog desikanta, pa je uvijek dobro rješenje materijal koji ne koristite više od nekoliko dana ukloniti s pisača i vratiti u plastičnu vrećicu s desikantom i zatvoriti je. Ako to zbog raznih razloga nije moguće, vrlo je jednostavno napraviti suhu komoru od plastičnih kutija za organiziranje stvari u ormarima, u koje na dno istresemo granule desikanta koje se mogu kupiti u samoposlugama. Imajte na umu da te granule kada upiju vlagu, ponovno možemo osušiti u pećnici na temperaturi preko 120 °C i ponovno ih koristiti.

Na kraju, rješenje koje ovdje potpisani upotrebljava za filamente koji nemaju svoje vrećice – vakuumske su vrećice za posteljinu i odjeću, koje je također moguće kupiti u svim većim samoposlugama. Vakuum je i inače zgodan, jer sam za sebe izvlači vlagu iz materijala, a hermetično zatvorena vrećica ne propušta vlagu iz okolnog zraka.

Sušilica s dodatkom za velike špule – mi ga (ovaj zamjenski poklopac) nismo dobili na test, pa ako vas zanimaju detalji, morat ćete kontaktirati Sunlu
Sušilica s dodatkom za velike špule – mi ga (ovaj zamjenski poklopac) nismo dobili na test, pa ako vas zanimaju detalji, morat ćete kontaktirati Sunlu

Sunlu S4

Rekavši sve to, daleko je jednostavnije imati pri ruci namjenski grijač/sušilicu, jer i najbolje organizirani korisnici 3D pisača povremeno imaju potrebu za nečim takvim.

Na tržištu ih je trenutačno više desetaka modela, a mi smo na test dobili Sunluov Sunlu S4, kapaciteta četiri jednokilogramske špule. Prema uputama, moguće je staviti u njega i jednu trokilogramsku špulu, a iako to sami nismo probali, jer takvu nismo imali pri ruci, nema razloga da ne vjerujemo jer je unutrašnjost vrlo prostrana. Špule širine do 77 milimetara bez problema ulaze u tu sušilicu.

Kao što se s priloženih fotografija može vidjeti, uređaj je napravljen tako da istodobno može posluživati do četiri 3D pisača, koji mogu biti smješteni poviše, ili njemu postrance. Ukupno ima osam izlaza za plastičnu nit, a posebno je dobro to što su postavljeni na rubove kutije, tako da su tangencijalni na špulu, odnosno nisu centrirani na os špule.

To spominjemo stoga što mnogi uređaji toga tipa na tržištu zbog nekog razloga imaju otvore za izlaz plastične niti centrirane u odnosu na špulu, što znači da se plastika u svim slučajevima, osim kada je pri samome kraju, vitoperi da bi došla do otvora za izlaz.

Posljedice ispisa s vlažnim PLA materijalom, posebno vidljive na lijevom 3D Benchyju
Posljedice ispisa s vlažnim PLA materijalom, posebno vidljive na lijevom 3D Benchyju

Kod elastičnijih vrsta to nije toliki problem, a i one krte, kada se griju postaju elastične pa ne pucaju i kada se ovako vitopere. Problem je kod višebojnih filamenata (u posljednje vrijeme dostupni u dvije i tri boje), gdje je kompletna nit istodobno cijelom duljinom višebojna, čime se dobivaju zgodni efekti prilikom ispisa predmeta.

Centralno postavljen izlaz iz sušilice dovodi do (uglavnom nepredvidljive) uzdužne rotacije filamenta, pa ispis daje nepoželjne rezultate. Primjerice, u slučaju dvobojne plastike, nećete dobiti konstantno jednu stranu ispisa u jednoj, a drugu u drugoj boji, već ćete dobiti nasumične varijacije, pri čemu se može dogoditi i da jedna boja stalno bude skrivena u unutrašnjoj ispuni, kao da koristite jednobojni (kod takozvanih "rainbow" filamenata, koji su naizmjence određenom duljinom u jednoj, pa u drugoj, trećoj, itd. boji, to nema nikakav negativni efekt).

Postrance (tangencijalno na špulu) postavljeni izlazi za plastičnu nit sprečavaju njenu nasumičnu uzdužnu rotaciju, pa izlazi onako rotirana kako je i smotana u špuli, što je ono što želimo kod takvog ispisa.

Uvećani prikaz rastaljene niti vlažne plastike
Uvećani prikaz rastaljene niti vlažne plastike

Mnogo dobrih detalja

Unutrašnjost sušilice vrlo je pametno dizajnirana, s dugačkim osovinama, na koje mogu sjesti špule raznih širina, a pored dva ventilatora koji cirkuliraju ugrijani zrak u sušilici, ispod svake špule su mala vratašca koja otkrivaju prostor za stavljanje vrećica s desikantom.

Rekli bismo da su prostori za vrećice s desikantom dovoljno veliki za 3-4 vrećice dimenzija 2*4 cm, kakve se obično pakiraju u vrećice s filamentima ili u kutije s obućom. Ako te džepiće namjeravate koristiti i za sušenje desikanta, to, nažalost, nije moguće, jer je maksimalna podesiva temperatura S4 samo 70 stupnjeva, što je dovoljno za sušenje plastičnih materijala, uključujući i polikarbonat i najlon, ali ne i za sušenje silikonskog desikanta koji isparava vlagu tek na 120 stupnjeva.

Upravljanje ciklusom grijanja/sušenja izvodi se preko monokromatskog LCD-a s prednje strane uređaja, koji radi u dva moda rada, ima mogućnost podešavanja temperatura i trajanje sušenja, te dolazi s mjeračem vlage unutrašnjosti uređaja. Već samo ta mogućnost (higrometar) čini ovaj uređaj učinkovitijim od drugih improviziranih rješenja, kao što su korištenje štednjaka ili sušilica za hranu, koje mnogi kućni korisnici 3D pisača koriste jer to uglavnom rade "prema sluhu", odnosno napamet nagađajući kada treba prekinuti ciklus sušenja.

Jednostavan monokromatski ekran s prikazom trenutačnih parametara sušenja i dugmadi u dnu za odabir funkcija i postavki
Jednostavan monokromatski ekran s prikazom trenutačnih parametara sušenja i dugmadi u dnu za odabir funkcija i postavki

Ukupno su četiri kontrole dostupne za korisnika, a to su strelice gore i dolje, "Set" i dugme za gašenje. Kako vjerojatno pretpostavljate, dugme "Set" bira između više kategorija, a dugmad gore i dolje biraju postavke unutar odabrane kategorije.

Podesive stavke su krajnja temperatura (maksimalno do 70 °C), jedinice mjerenja (Farenhajti ili Celziji), vrijeme sušenja, mod rada (vremensko ograničenje ili dosezanje stupnja vlage), rad ukrasnih višebojnih LED-ica, odabir sušenja prema unaprijed zadanim tipovima materijala: PLA, TPU, PC, ASA, ABS… itd. Najlon nije poimence spomenut među unaprijed definiranim programima sušenja, ali njega možemo sušiti na postavkama za PC (polikarbonat), ili jednostavno namjestiti temperaturu (70 °C) i trajanje sušenja.

Ciklus sušenja prekidamo kada vlaga u unutrašnjosti dođe na unaprijed zadanih 17%, što je za sve tipove plastike koje smo imali prilike koristiti više nego dovoljno suho. Dapače, vjerojatno sve što je ispod 30% dovoljno je suho za normalan ispis.

Uređaj ima dva poklopca, za lijevu i desnu stranu, tako da ne zahtijeva preveliki vertikalni prostor na eventualnoj polici s pisačima tijekom stavljanja materijala u njega
Uređaj ima dva poklopca, za lijevu i desnu stranu, tako da ne zahtijeva preveliki vertikalni prostor na eventualnoj polici s pisačima tijekom stavljanja materijala u njega

Načini rada

Uređaj ima dva različita načina rada: vremenski određeno sušenje, gdje preko ekrana osjetljivog na dodir postavljamo željenu temperaturu i vrijeme sušenja, te drugi način koji automatski kontrolira vlagu.

U prvom načinu, nakon postavljanja temperature (ili odabir tipa filamenta s unaprijed zadanim temperaturama) i vremena sušenja, na ekranu vidimo temperaturu u komori i vrijeme preostalo do završetka ciklusa.

Drugi način je, zapravo, način u kojem možemo skladištiti filament, jer je posve automatiziran – sušilica radi dok vlaga ne dosegne 17%, i nakon toga se aktivno sušenje gasi. Kada se vlaga ponovno digne na 50%, grijanje i interni ventilatori automatski se ponovno upale, i ponovno se pokreće ciklus sušenja.

Podešavanje modova i odabir temperatura/tipova filamenata jednostavni su kad se naviknemo na logiku sučelja (odabir moda/odabir stavke/podešavanje parametara), a kako jednog, drugog i trećeg nema previše, ne bi trebalo biti nikakvih problema prilikom korištenja.

Dio materijala koji smo dobili na test od Sunlua
Dio materijala koji smo dobili na test od Sunlua

Dizajn uređaja

Ni ovdje nema previše toga što bismo posebno pohvalili ili pokudili. Kao što na slikama možete vidjeti, uređaj je ugodna industrijskog dizajna, a svjetleće LED-ice s prednje strane mogu se ugasiti, ako ste od onih kojima to smeta (kao nama) ili ostaviti upaljene, premda je nejasno gdje bi taj "light-show" trebao svijetliti, jer sumnjamo da ćete ovo držati u radnoj sobi ili negdje drugdje, gdje biste satima gledali u tu sušilicu. Ako imate posebnu prostoriju za 3D pisače, za koje znamo da nisu posebno tihi uređaji, ta mogućnost čini se još manje bitnom.

Kad je o ergonomiji riječ, nemamo nikakvih primjedbi – na vrhu FilaDryera nalaze se dva poklopca, dovoljno široka i duboka za stavljanje špula bez pretjeranog hlađenja/vlaženja unutrašnjosti dok se druge špule eventualno griju i suše, a prema informacijama Sunlua, postoji i posebni poklopac koji koristimo za velike trokilogramske špule koji mi nismo dobili s uređajem, ali ga možete vidjeti na slikama uz tekst.

U radu je FilaDryer umjereno glasan – kada se upale oba ventilatora, buka je nešto preko 45 dB, ali vrlo brzo splasne. Sami nismo mjerili potrošnju struje, a ova je u prosjeku ispod 100 vata, ovisno o vanjskoj temperaturi, a maksimalna potrošnja, obično netom nakon paljenja i dosezanja radnih temperatura, do 350 je vata.

S donje strane uređaja nalaze se metalne noge koje izgledaju kao vrlo plitke ručke, a tu su kako bi olakšale strujanje zraka.

Teoretski je moguće pogledati u sušilicu koliko ima filamenata izvana, ali plastika kućišta toliko je sjajna da ćete u većini slučajeva gledati svoj odraz, kao na ovoj slici
Teoretski je moguće pogledati u sušilicu koliko ima filamenata izvana, ali plastika kućišta toliko je sjajna da ćete u većini slučajeva gledati svoj odraz, kao na ovoj slici

Ciljani korisnici i ocjena

Ako ste hobist, kućni korisnik 3D pisača, s jednim ili dva-tri ta uređaja, FilaDryer vjerojatno je iznad svih vaših potreba, i teško da ćete opravdati i sebi i drugima u kući njegovu kupnju. Pored toga što mu je cijena gotovo u rangu nekog jeftinog ili polovnog 3D pisača, teško da ćete ikada imati potrebu istodobno sušiti/grijati četiri špule materijala, bez obzira na to koliko jedno i drugo bilo praktično i olakšavalo ispis s tim pisačem.

Pored toga, ne radi se o malenom uređaju – vanjske dimenzije su mu 457 x 222 x 305 mm, a kako i sami pisači zauzimaju podosta prostora, jedan ili dva 3D pisača i FilaDryer zauzimaju kompletan veliki radni stol ili neku policu.

Prema svojim mogućnostima, cijeni i dimenzijama, ovaj uređaj stoga je namijenjen radionicama/farmama s više pisača, gdje njegovo korištenje ima više smisla.

Cijena se čini vrlo korektnom (ovisno o dućanu u EU, od 135 do 150 eura) za ono što nudi, a performanse su daleko iznad onoga što možete dobiti priručnim metodama – pećnicama, dehidratorima hrane i sličnim.

Posebno nam se dopalo to što je i grijač i sušilica koji se mogu koristiti za ispis u radu, posebno ovaj grijaći dio rješenja, koji je zgodan za inače krte filamente, koji grijanjem dobivaju elastičnost i olakšavaju nesmetan ispis, bez potrebe za korisnikovim intervencijama i ponovnim ulaganjem niti u pisač.

Uz sušilicu, dobivaju se i četiri komada PTFT cijevi za provođenje 1,75-milimetarskog filamenta do 3D pisača, ali za one koji koriste rijetke, ali još uvijek postojeće, deblje filamente od 2,85/3 mm, potrebno je nabaviti druge cijevi i zamijeniti čepove filamenata na izlazu iz sušilice
Uz sušilicu, dobivaju se i četiri komada PTFT cijevi za provođenje 1,75-milimetarskog filamenta do 3D pisača, ali za one koji koriste rijetke, ali još uvijek postojeće, deblje filamente od 2,85/3 mm, potrebno je nabaviti druge cijevi i zamijeniti čepove filamenata na izlazu iz sušilice

 

Bug 379 lipanj 2024.