Trust GXT242 Lance - Solidan i povoljan

Trustov mikrofon zanimljiva je opcija za korisnike koji žele drastično poboljšati kvalitetu snimljena glasa, a bez velikih troškova

Borna Pleše petak, 31. prosinca 2021. u 00:00
Specifikacije
Tip Kondenzatorski USB mikrofon
Usmjerenost Jednosmjerna, kardioidna
Dimenzije 177x45x44 mm
ADC 16-bit/48 kHz
Frekvencijski raspon 20 Hz – 20.000 Hz
Vrsta priključka USB-A/USB-B kabel
Jamstvo 2 godine

U vrijeme kada svi imaju Twitch kanal i podcasti niču kao gljive poslije kiše, možda vam je palo na pamet da biste se i vi željeli okušati u nečemu takvom. Ključan komad opreme za takav pothvat svakako je dobar mikrofon, početna točka za bilo kakav pothvat sa snimanjem vlastita ili tuđeg glasa.

Za početnike koji nisu spremni uhvatiti se u koštac s tehničkim detaljima DAC-ova, mikseta i raznih tehničkih sučelja, Trustov GXT242 Lance mogao bi biti kao dar s neba. Doduše, ovaj dar morat ćete platiti, ali cijena je prilično niska kada ga usporedimo s investicijom koju podrazumijeva ozbiljnija audioprodukcija.

Stalak je prilično nestabilan unatoč niskom težištu. Ako imate alternativni držač za mikrofon, svakako preporučujemo da se uopće ne obazirete na ovaj koji dolazi u paketu
Stalak je prilično nestabilan unatoč niskom težištu. Ako imate alternativni držač za mikrofon, svakako preporučujemo da se uopće ne obazirete na ovaj koji dolazi u paketu

Ukopčaj i koristi

Najveća prednost ovog mikrofona leži u činjenici da se on ukopčava u računalo preko USB kabela i ne zahtijeva nikakav posebni softver ili pripremu. Lanceova jednostavnost također znači da će bilo kakve korekcije biti moguće učiniti tek naknadno, sa specijaliziranim softverom, ali tu se ponovno vraćamo na činjenicu da je ovo mikrofon za početnike ili one koji nemaju vremena ili volje mučiti se s tehnikalijama.

Mi se ipak moramo pozabaviti tehnikalijama: Lance je kondenzatorski mikrofon s kardioidnim prijemom zvuka, što znači da uvijek mora biti orijentiran "licem" prema izvoru zvuka – vašim ustima. Srećom, Trustov amblem na toj strani pomaže korisniku da uvijek bude siguran kako je mikrofon pravilno okrenut. Na temelju testiranja zaključili smo da nudi dobre performanse, ali za to treba imati i dobre uvjete.

Udaljenost od mikrofona je varijabla koja najviše utječe na kvalitetu snimke, što je tipično za takav tip mikrofona, ali na Lanceu je to izraženije od tipičnog slučaja. Optimalna udaljenost približno je 20-30 centimetara; sve bliže od toga može prouzročiti distorziju, a na većoj udaljenosti drastično gubi definiciju i glasnoću. Osim toga, za najbolje rezultate također je preporučljivo snimati na 80% glasnoće. Mikrofon je prilično osjetljiv i na pozadinsku buku pa preporučujemo korištenje isključivo u tihim ambijentima. Ako zadovoljite sve spomenute uvjete, dobit ćete vrlo čistu i preciznu snimku, bez šuma, kompresije ili distorzije.

Kardioidni prijem zvuka znači da mikrofon uvijek mora biti okrenut logotipom prema izvoru zvuka
Kardioidni prijem zvuka znači da mikrofon uvijek mora biti okrenut logotipom prema izvoru zvuka

Pitanje stabilnosti

Tronožac koji dolazi u paketu s mikrofonom praktičan je dodatak, ali prilično je nestabilan, nizak i vrlo lagan u odnosu na sam mikrofon, pa ga je lako prevrnuti. S obzirom na to da je mikrofon prilično osjetljiv na položaj u odnosu na izvor zvuka, to može biti prilično nepraktično. Većina korisnika vjerojatno će teško smjestiti mikrofon na optimalnu udaljenost i orijentaciju, a da pritom uređaj stabilno stoji na tom klimavom stativu.

Srećom, shock mount, koji također dolazi s mikrofonom, čvršći je i može se montirati na drugi stativ ili pomičnu ruku preko standardnog 5/8" navoja. Taj držač mnogo je bitniji i za same performanse mikrofona, s obzirom na to da ga drži na mjestu te sprečava vibracije podloge koje bi mogle poremetiti njegov položaj ili se čuti na snimci. Kabel od 1,8 metara dovoljno je dug da se lako uklopi na bilo koji radni stol, bez nespretnog viška koji bi smetao pod rukama ili nogama.

U paketu također dolazi pop filter u formi spužvaste navlake. To se može činiti primitivnijim od membranskog filtera koji dolazi s drugim mikrofonima, ali uspješno obavlja svoju glavnu zadaću eliminacije neželjenog pucketanja, a bez povećavanja mase uređaja ili smanjenja već upitne stabilnosti.

Mogućnost ukopčavanja preko USB kabela znači da, osim prilagođavanja glasnoće, ništa ne morate prilagođavati prije no što počnete koristiti mikrofon
Mogućnost ukopčavanja preko USB kabela znači da, osim prilagođavanja glasnoće, ništa ne morate prilagođavati prije no što počnete koristiti mikrofon

Dobri mikrofoni u pravilu mogu se tražiti tek u rasponu cijena koja dvostruko nadmašuje cijenu ovog Trustovog mikrofona, stoga se ne čini fer uspoređivati ga direktno s tom klasom proizvoda. Puno ćete lakše naći lošiji, a skuplji mikrofon, negoli osjetno bolji model koji košta približno kao ovaj. Za početnike streamere ili youtubere te za potrebe snimki glasa koje ne trebaju zadovoljiti neke stroge profesionalne zahtjeve, ovo se čini kao vrlo isplativ izbor.

Uzorci

Trust GXT252 Lance

  • Dobra kvaliteta zvuka s obzirom na cijenu
  • Jednostavno korištenje
  • Uključeni shock mount i pop filter
  • Loš stalak
  • Osjetljivost na pozadinsku buku
Cijena 399 kn Prikaži sve cijene Ustupili: Elipso | Emmezeta | Ronis | KupiMe

 

Bug 350 siječanj 2022.