Logitech G435 Lightspeed - Može doma, a može i vani

Logitech je proizveo jedan od malobrojnih headsetova koji su podjednako upotrebljivi kod kuće i u pokretu. Da biste trebali odabrati baš njega, model G435 Lightspeed pokušat će vas uvjeriti i vrhunskom udobnošću te iznenađujuće dobrom kvalitetom zvuka

Davor Šuštić nedjelja, 31. listopada 2021. u 06:00
   SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 40 mm, 45 Ω, 20-20.000 Hz
Vrsta priključka 2,4 GHz wireless, Bluetooth (SBC, AAC)
Masa 165 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Iznimno udoban i neobično svestran bežični headset, koji podjednako dobro funkcionira kod kuće i izvan nje

Logitech u posljednje vrijeme proizvodi neke od najzanimljivijih headseta na tržištu, djelomično i zbog toga što oni ne izgledaju poput nijednog konkurentskog proizvoda. Nakon odličnog bežičnog modela G733 Lightspeed i perolakog, žičnog G335, na redu je G435 Lightspeed. Riječ je o još jednom bežičnom headsetu, koji slijedi dizajnersku filozofiju i konstrukcijske smjernice drugih dvaju spomenutih modela, a cijenom od 600 kuna smješta se između njih. Logitech ponovno koristi izrazito lagane, vrlo fleksibilne, plastične materijale, obojane u upečatljive kombinacije boja, kakvima se očito cilja na mlađu publiku. G435 Lightspeed dostupan je u odmjerenoj crnoj izvedbi, ali i u lila-bijeloj te upečatljivoj plavo-ljubičastoj.

Vanjština crne izvedbe headseta razigrana je žutim žicama i kontrolama na lijevoj slušalici
Vanjština crne izvedbe headseta razigrana je žutim žicama i kontrolama na lijevoj slušalici

U sva tri slučaja radi se o jednom od najlakših headseta koje smo ikad iskušali. Jezičac na vagi zaustavlja se već na 165 grama. Kad se to upari s vrlo kompaktnim vanjskim gabaritima, kao i pažljivo odabranim materijalima na mjestima gdje G435 Lightspeed dolazi u kontakt s tjemenom i ušima, dobiva se zaista impresivno udoban headset, koji je na glavi praktički neprimjetan. Valja kazati kako je G435 Lightspeed varljivo malen. Isprva djeluje gotovo kao da je namijenjen dječjim glavama, ali kad ga je vaš autor bojažljivo nataknuo na svoju pozamašnu glavušu, slušalice su spremno kliznule po unutarnjoj strani okvira i razvukle se na potrebnu "visinu".

Platneni jastučići s unutarnje su strane dovoljno veliki kako bi obujmili čak i veće uši. Prozračniji su od jastučića od umjetne kože, kakvima raspolažu mnogi drugi headsetovi, ali također propuštaju nešto više zvuka u oba smjera
Platneni jastučići s unutarnje su strane dovoljno veliki kako bi obujmili čak i veće uši. Prozračniji su od jastučića od umjetne kože, kakvima raspolažu mnogi drugi headsetovi, ali također propuštaju nešto više zvuka u oba smjera

Logitech ističe kako se radi o njihovom "najzelenijem" headsetu u povijesti. Za konstrukciju uređaja korišteno je najmanje 22% reciklirane plastike, pakiranje mu je načinjeno od kartona dobivenog od drveća iz šuma kojima upravlja organizacija Forest Stewardship Council, a sam headset i pripadajuća kutija certificirani su kao "ugljično neutralni", što će reći kako u procesu njihove proizvodnje nije zagađen okoliš. Platneni jastučići mogu se skinuti i reciklirati na odgovarajući način, a još je zanimljivije da isto vrijedi i za bateriju – korisnički priručnik objašnjava kako ju izvaditi i baciti u odgovarajuću vrstu otpada. Premda prosječni korisnik za čitavu ovu priču mari otprilike nimalo, svejedno se radi o inicijativi koju vrijedi istaknuti, pohvaliti i podržati.

Dvostruko bežičan

U posve praktičnom smislu, Logitech G435 Lightspeed u rukama ne djeluje nimalo luksuzno, čak ni osobito robusno, ali izuzetna fleksibilnost njegovog kućišta pobrinut će se da preživi muke svakodnevnog prenošenja, dok potpuni izostanak škriputanja plastičnih dijelova ipak stvara dojam kako se ipak brinulo o cjelokupnoj kvaliteti izrade.

Zašto biste ga uopće htjeli ponijeti izvan kuće? Zato što je on, osim putem uobičajene 2,4-gigahercne radijske veze, bežično poveziv i pomoću Bluetootha. Korištenjem priloženog bežičnog prijamnika, G435 Lightspeed uparuje se sa stolnim i prijenosnim računalima (Windows, macOS), PlayStationom 4 i PlayStationom 5. Bluetooth konekcija prvenstveno je namijenjena uparivanju s mobitelima i tabletima, premda vas ništa ne sprečava da ga tako povežete i s laptopom, osobito jer tada bežični prijamnik možete ostaviti kod kuće, utaknut u vaše stolno računalo ili konzolu.

Iznimno kompaktni headset mase je od svega 165 grama, što ga čini impresivno udobnim. S lakoćom se prilagođava glavama svih veličina
Iznimno kompaktni headset mase je od svega 165 grama, što ga čini impresivno udobnim. S lakoćom se prilagođava glavama svih veličina

Dvije su osnovne razlike između radijske i Bluetooth konekcije kod Logitecha G435 Lightspeed. Prva i očitija, radijska konekcija ima manju bežičnu latenciju pa je mnogo pogodnija za iole zahtjevnije igranje. Štoviše, u tom načinu rada G435 Lightspeed se ni po čemu ne razlikuje od klasičnog žičnog headseta. Latencija kod Bluetootha nije velika, ali je osjetna – taman toliko da bi zahtjevniji mobilni igrači, osobito oni koji vrijeme trate u mobilnim mrežnim pucačinama, trebali potražiti neki prikladniji model. Ako baš inzistirate na korištenju ovog headseta za igranje na mobitelu, tada u Bluetooth postavkama svojeg uređaja svakako aktivirajte kodek SBC, kod kojeg je bežična latencija niža nego kod drugog podržanog kodeka, AAC. Ni sa jednim od ta dva Bluetooth kodeka latencija nije toliko velika da bi dolazilo do kašnjenja zvuka za slikom prilikom gledanja videa na YouTubeu, Netflixu, ili nekom trećem servisu.

Konstrukcija je posve plastična, a Logitech se ponosi činjenicom da je iskoristio najmanje 22% recikliranog. Srećom, plastika ni na kojem dijelu ne škripi, a G435 Lightspeed također je vrlo fleksibilan
Konstrukcija je posve plastična, a Logitech se ponosi činjenicom da je iskoristio najmanje 22% recikliranog. Srećom, plastika ni na kojem dijelu ne škripi, a G435 Lightspeed također je vrlo fleksibilan

Osim u latencijama, radijska i Bluetooth konekcija razlikuju se i u kvaliteti zvuka, ponajviše u aspektu basa. Pomalo iznenađujuće, on je nešto mesnatiji i moćniji kad koristimo Bluetooth (kodek AAC), iako ga ni kod radijske konekcije nipošto ne možemo nazvati deficitarnim. Štoviše, kazali bismo da radijska konekcija isporučuje bolje izbalansiran zvuk, dok je on kod Bluetooth veze nešto zabavniji. U oba slučaja radi se o ugodnom, toplom zvuku, lišenom većih ekscesa u višem dijelu frekvencijskog spektra, a s neočekivano punašnim i udarnim basom te fino zastupljenim vokalnim područjem. Visoke frekvencije kod vrlo glasnog slušanja na trenutke mogu postati prodorne, ali zauzvrat dobivamo podosta detalja, kako u pjesmama, tako i u igrama, gdje nas G435 Lightspeed drži dobro informiranima o zbivanjima u našoj (virtualnoj) okolini. Logitech nastavlja vješto izbjegavati metalizirani, agresivno umjetni tonalitet, kakav karakterizira brojne istočnjačke headsetove, odlučujući se radije za opušteniju, topliju prezentaciju, što, naravno, svesrdno podržavamo.

Logitechov headset ne podržava nijedan oblik žičnog rada, ali dobra vijest je da se može istovremeno koristiti i puniti. Za punjenje se koristi USB-C konektor na lijevoj slušalici. Ugrađena baterija ima deklarirano vrijeme trajanja od 18 sati, a u praksi smo ga morali dopuniti nakon otprilike 17 sati korištenja, pri čemu smo ga većinu vremena držali na visokoj glasnoći te koristili za igranje na računalu te slušanje glazbe i telefoniranje putem Bluetootha. Stanje baterije može se provjeriti u Bluetooth postavkama mobitela, ili kratkim pritiskom tipke Power, smještene na lijevu slušalicu, dok je headset uključen. Tada će nam LED-ica iznad tipke bojom naznačiti koliko nam je još baterije ostalo. Doduše, ne radi se o osobito preciznoj informaciji, jer zelena svjetlost znači kako nam je ostalo između 31 i 100% baterije, crvena da baterije ima između 15 i 30%, a trepereća crvena da je baterija pala ispod 15%.

Osim u odmjerenoj crnoj, G435 Lightspeed dostupan je u lila-bijeloj te upečatljivoj plavo-ljubičastoj boji
Osim u odmjerenoj crnoj, G435 Lightspeed dostupan je u lila-bijeloj te upečatljivoj plavo-ljubičastoj boji

Bežični domet iznosi desetak metara, što je dovoljno za slobodno kretanje po prostoriji s bežičnim prijamnikom odnosno mobitelom.

Za van

Logitech G435 Lightspeed nije prvi headset s ambicijom da se koristi u i izvan kuće, ali slični konkurentski pokušaji redovito su se zaplitali u aspektu mikrofona. Primjerice, kod SteelSeries Arctisa 3 Bluetooth, mikrofon se uvlači u slušalicu, ali glava mu je uvijek vidljiva. Neki Cooler Masterovi i Roccatovi modeli omogućavaju nam fizičko odvajanje mikrofona, ali tada imamo drugi problem – mikrofon ne ide s nama, dakle headset ostaje bez dijela funkcionalnost i efektivno se pretvara u slušalice.

Logitech je problemu doskočio integriranjem mikrofona u lijevu slušalicu, što ga čini posve neprimjetnim. Naravno, budući da nam se takav mikrofon ne nalazi ispred usta, ugrađena kapsula mora hvatati zvuk u širokom polju, a s time dolazi pozamašno hvatanje pozadinske buke. Snimljeni glas dovoljno je razumljiv za glasovnu komunikaciju sa suborcima i priručno odrađivanje telefonskih poziva, ali za dugotrajnije igranje svakako ćete se htjeti smjestiti u tišu prostoriju, gdje vam prijatelje neće ometati buka vašeg televizora, kućnog ljubimca ili ukućana. Poslušajte kako zvuči.

Mikrofon se po potrebi može isključiti, pritiskom na pripadajuću tipku na lijevoj slušalici. Dvostrukim pritiskom te tipke aktiviramo i deaktiviramo mikrofonski monitoring (takozvani sidetone), funkciju koja bi nam trebala zvukove iz okoline prenositi u slušalice, ali dotična nam se u praksi nije pokazala nimalo korisnom – toliko je diskretno implementirana, da je teško zaključiti kad je uopće uključena.


Dodatne mogućnosti - Čuva uši

Lijeva slušalica sadrži tipku Power, dvije tipke za namještanje glasnoće zvuka te tipku za isključenje mikrofona. Zanimljivo je da G435 Lightspeed ne dolazi ni sa kakvim softverom, stoga se kombinacija spomenutih tipki također koristi za neke dodatne mogućnosti. Primjerice, držanjem tipke za isključenje mikrofona prebacujemo se između radijske i Bluetooth bežične konekcije, a držanjem tipki Power i one za isključenje mikrofona pokreće se uparivanje putem Bluetootha (treba ga obaviti samo jednom).

Osim toga, istovremenim pritiskom tipke za isključenje mikrofona i jedne od tipki za glasnoću zvuka upravljamo maksimalnom raspoloživom glasnoćom headseta. Ona može biti 85 ili 100 dB. Ova se funkcija rijetko viđa, a bit će zanimljiva roditeljima s manjom djecom, jer će im na jednostavan način moći ograničiti glasnoću zvuka te na taj način sačuvati sluh.


Zbog nesvakidašnjeg izgleda i koncepta, ali i činjenice da pokušava "nešto  drugačije", Logitech G435 Lightspeed jedan je od najzanimljivijih ovogodišnjih headsetova. Neobično dobro dublira kao uređaj za djecu i starije korisnike te uspješno rješava neke dugogodišnje probleme s korištenjem istog headseta kod kuće i u pokretu. Također je izvanredno udoban i akustički izrazito ugodan, stoga nam preostaje zaključiti da je eksperiment – uspio.

Osim headseta, u kutiji se dobiva bežični prijamnik i USB-C kabel za punjenje. Headset se s izvorima zvuka također može povezati putem Bluetootha
Osim headseta, u kutiji se dobiva bežični prijamnik i USB-C kabel za punjenje. Headset se s izvorima zvuka također može povezati putem Bluetootha

Logitech G435 Lightspeed

  • Vrlo ugodan zvuk
  • Izuzetno mala masa
  • Vrhunska udobnost
  • Vrlo pogodan za istovremeno korištenje kod kuće i u pokretu
  • Fleksibilna konstrukcija
  • Prozračni jastučići
  • Mogućnost ograničavanja glasnoće
  • Mikrofon hvata podosta pozadinske buke
  • Svjetleće notifikacije o stanju baterije mogle bi biti informativnije
  • Platneni jastučići propuštaju nešto više zvuka u oba smjera
Zvuk 9
Udobnost 10
Mikrofon 5
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 599 kn Ustupio: Links

 

Bug 350 siječanj 2022.