V-Moda Forza - Za tramvaj i teretanu

Zanimljivim pristupom ugradnji “stabilizatora”, V-Moda dobila je in-ear slušalice koje se u nekoliko sekundi transformiraju iz klasičnih, putnih u sportske. To im, doduše, nije jedini adut…

Davor Šuštić petak, 9. studenog 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba In-ear
Zvučnički driver 5,8 mm (dinamički)
Impedancija 14 Ω
Povezivost 3,5 mm
Kabel 1,2 m
Jamstvo 2 godine

Koliko god se široke mase sve više okreću bežičnim slušalicama, mnogi korisnici još uvijek ne vjeruju Bluetoothu kao mediju za prijenos zvuka, ili jednostavno ne žele voditi brigu o napunjenosti baterije još jednog dodatnog uređaja koji svakodnevno koriste. Upravo takvima V-Moda namijenila je svoje in-ear slušalice Forza.

Iako V-Modu neki smatraju takozvanim “fashion” brendom, vjerojatno zbog naglašeno “dizajnerske” prirode njihovih proizvoda, u prošlosti smo se više puta uvjerili kako atraktivna vanjština ima čvrsto uporište u akustičkim performansama, ali i da redovito biva popraćena zanimljivim funkcionalnim rješenjima.

Dodatna oprema je bogata – osim zamjenskih ušnih umetaka, tu su tri para krilaca, dvije kukice, kopča za fiksiranje žice za odjeću te futrola za prenošenje
Dodatna oprema je bogata – osim zamjenskih ušnih umetaka, tu su tri para krilaca, dvije kukice, kopča za fiksiranje žice za odjeću te futrola za prenošenje

Tome je tako i u slučaju Forze. Radi se o svojevrsnom hibridu klasičnih, putnih i sportskih slušalica, pri čemu je ta svestranost postignuta odlično izvedenim mehanizmom za ugradnju krilaca ili kukica za uši, pomoću kojih se osigurava da slušalice ostaju unutar ušnog kanala čak i prilikom trčanja. Naime, krilca ćete u jednom potezu nataknuti na šesterokutno kućište slušalica, nakon čega će ona koristiti unutarnji obod uha kako bi držala slušalice na svojem mjestu. Odlučite li se za kukice, koje će obujmiti uši sa stražnje strane, njih ćete na slušalice fiksirati jednostavnim provođenjem žice kroz samu kukicu. Zahvaljujući takvoj izvedbi, također je moguće istodobno koristiti kukice i krilca, čime ćete dobiti slušalice koje jednostavno ne mogu ispasti iz ušiju, bez obzira na to što radili dok ih nosite. Sportaše i rekreativce zanimat će da su otporne na znojenje, kišu, vlagu te ekstremne temperature. V-Moda tvrdi da zadovoljavaju kvalitativne kriterije vojničkog testa MIL-STD-810G, kako im je kabel testiran na preko 60 tisuća presavijanja, i da je pozlaćeni 3,5-milimetarski konektor neuništiv.

Za svakodnevnu upotrebu (javni prijevoz, šetnja gradom i slično) dodatke poput krilaca i kukica nije potrebno koristiti, jer slušalice same za sebe čvrsto stoje u ušnom kanalu – dovoljno je odabrati ispravne umetke za uši, među sedam ponuđenih veličina (svi su silikonski).

Kukice se na slušalice ugrađuju jednostavnim provođenjem žice – brzo i učinkovito
Kukice se na slušalice ugrađuju jednostavnim provođenjem žice – brzo i učinkovito

Od drugih spomena vrijednih dodataka, istaknimo još upravljački modul, ugrađen na žicu desne slušalice, gdje prilikom njihova korištenja pada u ravninu brade. Dotični posjeduje mikrofon za telefoniranje i upravljanje glasovnim asistentom te tri tipke. Najgornja i najdonja namijenjene su namještanju glasnoće zvuka, a srednja je višefunkcijska. Jedan pritisak pauzira ili pušta glazbu, ili odgovara na telefonske pozive, ako nas netko upravo zove. Dvostruki pritisak prebacuje nas na sljedeću, a trostruki na prethodnu pjesmu. Za odbijanje poziva, dovoljno je držati središnju tipku dvije sekunde.

Sve dosad izrečeno je dobro, no ono što V-Modinu Forzu doista čini vrijednom traženih 590 kuna, njene su akustičke performanse. Ovaj aspekt se kod sportskih slušalica redovito zapostavlja nauštrb funkcionalnosti, ali V-Moda nije upala u tu zamku. Ugrađene 5,8-milimetarske dinamičke jedinice ugođene su prije svega za zabavu, ali u tome ne odlaze predaleko. Bas nije prenaglašen i ne umara mozak, a istodobno ima izrazito ugodnu punoću i uvjerljiv udar – nećete ga se moći zasititi. Srednji i visoki tonovi čisti su i zadovoljavajuće detaljni te se ne distorziraju prilikom slušanja na višim glasnoćama. Treba kazati da je osjećaj detaljnosti zvuka djelomično postignut i (pre)naglašavanjem visokih frekvencija, a to će rezultirati time da ćete u pjesmama koje su grublje i prodornije u visokom tonskom području vjerojatno imati poriv smanjiti glasnoću. Dobar primjer je glazba AC/DC-a –specifični vokal Briana Johnsona prilikom glasnijeg slušanja može stvoriti osjećaj da će biti poguban za bubnjiće. Vokali su na ovim slušalicama gurnuti naprijed, ali ne previše, stoga ni u jednom trenutku ne iskaču iz glazbene podloge, ako autor glazbe to nije htio. Sve u svemu, premda Forzinu akustičku prezentaciju ne bismo nužno nazvali fino balansiranom i autentičnom, nitko ne može osporiti da je vrlo zabavna. To osobito vrijedi za ljubitelje glazbe s mnogo basa, kojim Forza izvrsno barata.

V-Moda Forza

  • Zabavna akustička prezentacija
  • Udobnost
  • Otpornost na znojenje i druge vanjske utjecaje
  • Iznimno intuitivna ugradnja krilaca i kukica
  • Stabilnost u ušima
  • Visoki tonovi u određenim tipovima glazbe mogu biti prodorni, osobito prilikom glasnijeg slušanja
Kvaliteta zvuka 8
Izrada 8
Udobnost 8
UKUPNO 8
Cijena 590 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art