Xiaomi Mi Band 3 - Jeftina, a dobra sportska narukvica

Najnovija Xiaomijeva narukvica Mi Band 3 u svim je detaljima unaprijeđena prethodna verzija, samo je ono najvažnije ostalo nepromijenjeno – niska cijena

Miro Rosandić nedjelja, 30. rujna 2018. u 06:00

Od nedavno je i kod nas dostupna najnovija generacija Xiaomijeve narukvice - Mi Band 3. Proveli smo nekoliko tjedana s njom u društvu, evo naših dojmova.

Najznačajnija unapređenja u odnosu prethodni model “dva” su: povećanje OLED zaslona na 0,78 inča (bio 0,42); sada je osjetljiv i na dodir, a povećana je i baterija, čiji kapacitet iznosi 110 mAh (prije 70). Sada se narukvica može koristiti do dubine od 50 m (prije samo IP67), a i vizualno je nešto izbočenija nego prije, zbog povećanja dimenzija. Značajna promjena je i izvedba kapacitivne tipke u obliku udubljenja na jednoj strani ekrana, što izgleda puno elegantnije negoli na prethodnoj verziji, gdje je bila u obliku okrugle metalne pločice.

Mi Band 3 ima podršku za Bluetooth 4.2 LE (može se upariti s mobitelima koji su na Androidu 4.4 i iOS-u 9.0), a koristi se tako da na svoj mobitel instalirate aplikaciju Mi Fit i narukvicu uparite s mobitelom. Na samu narukvicu ništa ne instalirate, a kada dobije softversku nadogradnju, o tome brigu vodi aplikacija. Preko aplikacije i podešavate narukvicu (primjerice, koliko često mjeri broj otkucaja srca), a i pratite sva mjerenja. Na samoj narukvici možete tek izabrati jedan od tri izgleda prvog ekrana (vrlo je sve to asketski), pratiti koliko ste koraka napravili u danu, koliku udaljenost prešli, koliko kalorija potrošili, na koliko je posto baterija, koliko imate otkucaja srca, vremensku prognozu, notifikacije (za koje ste unutar aplikacije odlučili da vam se prikazuju). Novost je da možete pokrenuti štopericu na samoj narukvici, a zanimljiva je i mogućnost traženja mobitela. Čak ako je na njemu ugašen zvuk, narukvica će ga natjerati da se oglasi, jasno, sve dok je u dometu Bluetootha.

Standardno, bez ikakvih podešavanja, Mi Band 3 pratit će (neovisno je li u tom trenu uparena s mobitelom) koliko ste koraka napravili, koju udaljenost prešli, koliko kalorija potrošili i kako ste spavali. Iako prilikom praćenja spavanja daje samo osnovne informacije (trajanje, lagani i duboki san), pohvalno je da, za razliku od nekih daleko skupljih modela (primjerice Gear Fit 2), prepoznaje kada ste iz nekog razloga ustali usred noći, a ako napravite i pauzu od jednog sata prije povratka natrag u krevet, Mi Band sve će to zabilježiti kao jednu cjelinu.

Mi Band 3 može kao posebne aktivnosti pratiti: trčanje na otvorenom, vožnju vanjskog bicikla i hodanje uz upotrebu GPS-a na mobitelu. Osim toga, ima praćenje i ergometra. Sve te četiri aktivnosti moraju se pokrenuti unutar aplikacije i cijelo vrijeme uz vas mora biti mobitel.

Mi Band puni se jednako kao i prethodni model – potrebno je središnji dio izvaditi iz gumene narukvice, staviti u poseban prihvatnik, koji se dobije uz narukvicu (bez punjača!) i spojiti na USB. Proces punjenja traje dva do tri sata. Ono što posebno oduševljava jest trajanje baterije – deklarirana je na 20 dana, ali u praksi zna trajati i dulje. Jasno, ako se uključi, recimo, praćenje rada srca na svaku minutu, to će bitno skratiti trajanje baterije, ali ako se to mjerenje postavi na ritam od samo 30 minuta, baterija će potrajati duže od dva tjedna.

Trenutačno se gumeni remeni nude u tri boje, a jednostavno ih je i naknadno nadokupiti, kada potrošite postojeći ili se zaželite promjene.

Ako do sada niste imali iskustva ni s pametnim satovima, a ni s narukvicama, za prvi korak u taj zabavni svijet vjerojatno ćete htjeti izabrati gadget koji nije pretjerano skup, pa ako se razočarate ili definitivno zaključite kako to nisu uređaji za vas, šteta neće biti velika. Pitate li se a što odabrati, odgovor je jednostavan – opći je konsenzus svih koji prate ponudu fitness trackera, kako je među najjeftinijim sportskim narukvicama Xiaomi Mi Band već nekoliko godina ponajbolji izbor.

Xiaomi Mi Band 3

  • Cijena
  • Trajanje baterije
  • Vodootpornost
  • Lagana i ugodna za nošenje
  • Prati mali broj aktivnosti
  • Skromne mogućnosti podešavanja
  • Loša vidljivost ekrana na jakom suncu
Dizajn 8
Baterija 10
Ekran 6
Ukupni dojam 8
Cijena 339 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HGSPOT informatika