Xiaomi Redmi Note 11 - Brz AMOLED ekran po pristupačnoj cijeni

Nakon manje od godinu dana, Xiaomi je jednu od svojih uspješnica iz srednjeg tržišnog razreda odlučio zamijeniti novim modelom. Redmi Note 11 ne mijenja dobitnu formulu svojeg prethodnika već je samo lagano nadograđuje u pogledu dizajna kućišta i mogućnosti ekrana

Denis Arunović petak, 25. veljače 2022. u 12:00
specifikacije
Ekran 6,43" Super AMOLED (1.080x2.400, 20:9, 409 PPI) / 90 Hz
Procesor Qualcomm Snapdragon 680
4 × 2,4 GHz Kryo 265 Gold
4 × 1,9 GHz Kryo 265 Silver
Adreno 610 GPU
RAM / Memorija 4 GB RAM / 64 GB UFS 2.2
Stražnje kamere 50 MP, f/1.8, 26 mm, PDAF
8 MP, f/2.2, 119° - ultra-široka
2 MP, f/2.4 - makro
2 MP, f/2.4 - depth 
Prednja kamera 13 MP, f/2.4
Povezivost 4G (2x Nano-SIM), Wi-Fi 6 (802.11ac), Bluetooth 5.0
Baterija / brzo punjenje 5.000 mAh / 33 W
Konektor za slušalice Da
Dodatno IR odašiljač, FM radio, NFC, microSD, stereo zvučnici
Vrsta USB konektora USB-C
Dimenzije i masa 159,9 × 73,9 × 8,1 mm / 179 g
Operacijski sustav MIUI 13 / Android 11
Jamstvo 2 godine

Novi Xiaomijev telefon natječe se na tržištu u donjoj polovici srednjeg razreda, odnosno, cilja na kupce koji su za novi mobilni uređaj spreman potrošiti manje od 2.000 kuna. Za varijantu sa 128 GB interne memorije potrebno je izdvojiti 1.799 kuna, a model s 64 GB košta svega 100 kuna manje. Da stvar bude bolja, Xiaomi početak prodaje novog uređaja na domaćem tržištu slavi s atraktivnom akcijom koja traje do 4. ožujka, a u sklopu koje spomenute cijene padaju na 1.499 i 1.399 kuna. No što zapravo Redmi Note 11 nudi za taj iznos?

Gabariti novog modela praktički su preslikani sa starog što i ne čudi jer se oslanjaju na ekran jednakih dimenzija – 6,43 inča. Novi Redmi Note je ipak mrvicu manji jer je proizvođač kod sve tri dimenzije uspio skresati par mikrona dok je masa ostala na razini od 179 grama. Kao što vjerojatno pretpostavljate, to ujedno znači da proizvođač nije mijenjao bateriju koja i na ovom modelu ima kapacitet od visokih 5.000 mAh što uz normalno korištenje osigurava autonomiju od 3-4 dana. Za punjenje baterije poslužit će priloženi 33-vatni brzi naponski adapter, a u kutiji je također i proziran silikonska maska.

Redizajnirano kućište

Kućište uređaja načinjeno je od kombinacije mat plastike na stražnjoj strani i metalnog bočnog okvira. Dostupne su tri boje – grafitno siva koju smo imali na testu, sumrak plava i zvjezdano plava. Kako to već biva, tamnije inačice telefona jako su osjetljive na hvatanje otisaka prstiju, pa vlasnici imaju dodatni razlog obući ih u priloženu navlaku. Dizajn u svakom slučaju ostavlja bolji dojam nego kod Notea 10 budući da se posve odustalo od sjajne i glatke teksture koja je na starom telefonu krasila kako poleđinu tako i bokove uređaja. Note 11 u ovom smislu slijedi filozofiju serije Mi 11 Lite, pa je rub istaknutiji, oštriji i također matiran. Kad je riječ o zaštiti prašine i vode, Note 11 hvali se certifikatom IP53 što će reći da je otporan na špricanje, no proizvođač ne jamči da će telefon raditi ako vam primjerice iz ruke sklizne u školjku.

Na donjem dijelu uređaja smješteni su USB-C port, zvučnik i mikrofon, a na suprotnoj strani imamo još jedan zvučnik jednakih dimenzija, drugi mikrofon, konektor za slušalice (bravo Xiaomi) i nezaobilazni IR odašiljač. Na desnom boku su klackalica za reguliranje glasnoće te nešto šira i niža tipka za uključivanje uređaja, a koja ima integriran čitač otiska prsta. Stereo zvučnici pristojne su kvalitete i srednje glasnoće. Na lijevoj strani je utor preko kojeg u telefon možemo ubaciti jednu ili dvije SIM kartice, te proširiti internu memoriju microSD karticom. Treba naglasiti da je sve tri kartice moguće koristiti istovremeno.

Otok sa stražnjim kamerama presložen je na bolje u odnosu na stariji model premda je ponuda kamera ostala vrlo slična. Otok nije previše odignut od poleđine telefona, a kako je istovremeno i relativno širok, ne stvara probleme s balansom, pa nema klackanja telefona kada je odložen na stol. U otoku su smještene primarna 50-megapikselna (quad-bayer senzor) kamera s otvorom blende f/1.8 i faznim sustavom auto-fokusa, 8-megapikselna ultra-široka kamera s blendom f/2.2 te dvije 2-megapikselne kamere s blendom f/2.4 – jedna za makro fotke, a druga za zamućivanje pozadine kod fotkanja portretnim načinom rada. Praktički identičan sustav kamera nudio je i prethodni model, s tom razlikom da je primarna kamera bila 48-megapikselna. Glavna kamera u kombinaciji s dobrim osvjetljenjem okida vrlo dobre fotke, a nosi se solidno s noćnim fotkanjem, pogotovo ako ručno uključimo dedicirani noćni način rada. Problemi nastaju između ova dva ekstrema. Budući da nema optičke stabilizacije senzora, fotke u slabijem osvjetljenju slabije su oštrine, vidljiv je šum, a gubi se i na živosti boja. Mogućnosti snimanja videa dosta su ograničene. Iako je prethodnik podržavao 4K razlučivost, Note 11 nudi samo Full HD ili HD razlučivost pri framerateu od 30 fps.   

Ultra-široka kamera nudi značajno lošiju kvalitetu fotografija i to ne samo zbog niže razlučivosti. Slaba oštrina, visoka razina kromatskih aberacija (ljubičasti rubovi tamnih elemenata kod vrlo svijetle pozadine) i hladnije renderiranje boja u odnosu na primarnu kameru su značajke koje kod ultra-široke kamere nije moguće izbjeći. Ne pomaže ni činjenica da noćni način fotkanja nije podržan. Makro kamera nema autofokus i samim time je izazovna za korištenje, a čak i kada uspijete pogoditi fokus, fotke nisu osobite kvalitete, pa ima više smisla koristiti primarnu kameru i jednostavno cropati željeni detalj. Kao i na većini telefona iz ove cjenovne kategorije, dodatne stražnje kamere su tu primarno radi ispunjavanja forme.

Prednja kamera skriva se u rupici smještenoj na sredinu vršnog dijela AMOLED ekrana. Ima 13 MP i otvor blende f/2.4 što znači da propušta nešto više svjetla nego ona na Noteu 10. Kvaliteta fotografija je dobra uz pretpostavku kvalitetnog osvjetljenja, no značajno pada ako uvjeti nisu optimalni. Imajte na umu da kod korištenja prednje kamere softver "pegla" lice, pa ako ne želite ovakve efekte, nužno ih je ručno isključiti.

Pristupačni AMOLED

AMOLED ekran ima razlučivost 1.080×2.400 točaka i zaštićen je Gorilla Glassom 3.  Može se pohvaliti sa vršnom svjetlinom od 700 nita, odnosno 1.000 kada je uključena automatska regulacija svjetline i telefon je pod snažnim vanjskim osvjetljenjem. Zgodno je što je ta vršna   svjetlina od 1.000 nita dostupna i kod ručnog podešavanje svjetline pod uvjetom da je postavkama uključen "sunčani" način rada. Osim redizajna kućišta, glavna novost je 90-hercno osvježavanje koje je potrebno ručno uključiti u postavkama. Brz AMOLED ekran visoke svjetline najjači je adut ovog telefona u odnosu na konkurenciju.

rezultati testiranja
  Xiaomi Mi 11 Lite Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE Xiaomi Redmi Note 11
3DMark      
Wildlife 1.092 2.508 449
PCMark for Android      
Work 3.0 Performance 8.358 10.771 7.435
Web Browsing 7.043 8.363 7.187
Video Editin 5.849 6.486 3.993
Writing 9.079 12.545 8.154
Photo Editing 14.011 22.231 14.524
Data Manipulation  7.908 9.854 6.692
Baterija 8 h 19 min 8 h 45 min 12 h 59 min

Redmi Note 11 temeljen je na Qualcommovom Snapdragonu 680 koji je sparen s 4 GB radne memorije. Taj 6-nanometarski SoC raspolaže s četiri 2,4-gigahercne jezgre Kryo 265 Gold i četiri 1,9-gigahercne Kryo 265 Silver, a tu je GPU Adreno 610. U praksi ovaj čipset ne donosi nekakav bitan pomak u performansama u odnosu na Snapdragon 678 iz Notea starije generacije. Jednaka stagnacija performansi bila je prisutna kod prelaska s Notea 9 na 10, no Xiaomi je po svemu sudeći zadovoljan s performansama ove klase čipseta. CPU performanse Snapdragona 680 zapravo i nisu problematične već bi ljubiteljima mobilnih igara trn u oku mogao biti GPU.

U istom cjenovnom rasponu dostupni su telefoni s osjetnom jačom grafikom (recimo Poco M3 Pro 5G ili Redmi Note 9 Pro ili Motorola Moto G60), no koji vam neće moći ponuditi impresivan 90-hercni AMOLED ekran. Pohvalno je što Redmi Note 11 može održavati performanse bez usporavanja i pri tome se ne zagrijava previše. U vrlo zahtjevnom RPG naslovu Genshin Impact na profilu postavki grafike Low (postoji i Lowest) kojeg je igra podesila sama, čipset je održavao framerate od 30 fps. Najzagrijanije dio telefona (gornji polovica ekrana) je pri tom dosegao temperaturu od 39 °C. Bitno je naglasiti da ovaj SoC nema podršku za 5G mreže što vjerojatno i nije toliki problem s obzirom na slabu dostupnost mreže.

Za softversku stranu pobrinuo se novi MIUI 13, no koji se u slučaju vrti povrh Androida 11, a ne 12. Ovaj elegantni OS u posljednjim se verzijama uvelike oslanja na Google aplikacije, pa primjerice nema sistemskog web preglednika već se koristi Googleov Chrome, ili sistemske SMS aplikacije već je u igri Googleov Messages. Ipak, MIUI optimizira iskustvo korištenja telefona na druge načine – podrškom za teme, always-on način rada ekrana, sistemskim akceleratorom za igre, optimiziranim noćnim radom na punjaču, itd.

Redmi Note 11 atraktivan je i dobro zaokružen telefon pristupačne cijene. Njegov najjači adut u odnosu na konkurenciju je 90-hercni AMOLED ekran, no ne treba zaboraviti ni vrlo dobru primarnu kameru, te podršku za brzo 33-vatno punjenje baterije. S druge strane, ako na telefonu volite uživati u zahtjevnim igrama, ugrađeni Qualcommov SoC donekle će vas razočarati.

Xiaomi Redmi Note 11

  • 90-hercni AMOLED ekran
  • Atraktivan stilizirani dizajn
  • Lagan i tanak s obzirom na veličinu ekrana
  • IP53 certifikat
  • Dobra primarna kamera
  • Stereo zvučnici
  • IR odašiljač
  • Priključak za slušalice
  • Odlično vrijeme autonomije i brzo punjenje baterije
  • Maska, kabel i 33-vatni adapter u pakiranju
  • Utor za microSD karticu
  • Slabiji čipset u odnosu na konkurenciju
  • Slabe sekundarne kamere
  • Ne podržava snimanje 4K videa
Dizajn i finiš 9
Performanse 7
Baterija 9
Kamere 7
Ekran 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 128 GB - 1799 kn; 64 GB - 1.699 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Xiaomi Hrvatska
Bug 353 travanj 2022.