Automatizacija i robotizacija proizvodnje odgovorna je za povećanu stopu smrtnosti radnika

Prema novoj studiji istraživača s Yalea i Sveučilišta Pennsylvania, automatizacija proizvodnje potiče samoubojstva, predoziranja, ali i smrti od raznih bolesti među radno sposobnim odraslim osobama

Mladen Smrekar subota, 26. veljače 2022. u 15:05

Studija "Smrt od robota? Automatizacija i smrtnost u radnoj dobi u Sjedinjenim Državama", objavljena u časopisu Duke University Demography, pronašla je dokaze o uzročno-posljedičnoj vezi automatizacije i povećane smrtnosti, naročito muškarca i žena u dobi od 45 do 54 godina. Riječ je uglavnom o činovima iz očaja, samoubojstvima i predoziranju lijekovima. Istovremeno, u više dobnih i spolnih skupina povećana je i smrtnost od različitih uzroka poput raka i bolesti srca.

Povećane stope smrtnosti

"Desetljećima se proizvođači okreću automatizaciji kako bi ostali konkurentni na globalnom tržištu, ali ova tehnološka inovacija smanjila je broj kvalitetnih poslova dostupnih odraslima bez fakultetske diplome, skupini koja se posljednjih godina suočila s povećanom smrtnošću", objašnjava Rourke O'Brien, sociolog s Yalea.

Automatizacija je glavni izvor smanjenja broja radnih mjesta u proizvodnji u SAD-u
Automatizacija je glavni izvor smanjenja broja radnih mjesta u proizvodnji u SAD-u

Od 1980. godine, pokazuje studija, stope smrtnosti u SAD-u odstupaju su od onih u drugim zemljama s visokim dohotkom. Danas tamo ljudi umiru u prosjeku tri godine prije nego njihovi kolege u drugim bogatim nacijama.


Automatizacija se pokazala kao glavni izvor smanjenja broja radnih mjesta u proizvodnji u SAD-u, uz nelojalno tržišno natjecanje s proizvođačima u zemljama s nižim troškovima rada, poput Kine i Meksika. Prethodna istraživanja su pokazala da je usvajanje industrijskih robota uzrokovalo gubitak između 420.000 i 750.000 radnih mjesta, većinom u proizvodnji.

Učinci automatizacije izraženiji su u državama s labavijim zakonima o radu
Učinci automatizacije izraženiji su u državama s labavijim zakonima o radu

Porast samoubojstava

Prema studiji, svaki novi robot na 1000 radnika doveo je do oko osam dodatnih smrtnih slučajeva na 100.000 muškaraca u dobi od 45 do 54 godine i gotovo četiri dodatna smrtna slučaja na 100.000 žena u istoj dobnoj skupini.


Analiza je pokazala da je automatizacija uzrokovala značajan porast samoubojstava među muškarcima srednje dobi i smrti od predoziranja lijekovima među muškarcima svih dobnih skupina i ženama u dobi od 20 do 29 godina.


Općenito, automatizacija bi se mogla povezati s 12 posto povećanja smrtnosti od predoziranja drogom među svim radno sposobnim odraslim osobama. Istraživači su također otkrili dokaze koji povezuju izgubljene poslove i smanjene plaće uzrokovane automatizacijom s povećanim brojem ubojstava, raka i kardiovaskularnih bolesti unutar određenih dobnih i spolnih skupina.

Nova javna politika

Učinci automatizacije bili su izraženiji u državama u kojima labaviji zakoni o radu sprečavaju ili onemogućavaju organiziranje sindikata te državama s nižim minimalnim plaćama. Zbog svega toga, autori predlažu promjenu javnih politika.

Usvajanje industrijskih robota prouzročilo je gubitak između 420.000 i 750.000 radnih mjesta
Usvajanje industrijskih robota prouzročilo je gubitak između 420.000 i 750.000 radnih mjesta

Snažni programi socijalne sigurnosti, veće minimalne plaće i ograničavanje opskrbe opioidima na recept, sve to moglo bi barem ublažiti učinke automatizacije na zdravlje pojedinaca i šire zajednice.