Elon Musk najavljuje demo Teslinog humanoidnog robota krajem rujna

Sljedeći "AI dan" u Tesli održat će se 30. rujna, nešto kasnije nego je izvorno bilo planirano, a do tada bi navodno mogao biti završen funkcionalni prototip robota Optimus

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. lipnja 2022. u 14:24

Iza Elona Muska dinamičan je tjedan. U razmaku od samo nekoliko dana najavio je da će se zaposlenici Tesle morati početi vraćati u urede, a potom je naglasio i da ima "vrlo loš predosjećaj" oko stanja globalne ekonomije. Zbog toga je najavio da će Tesla otpustiti čak oko 10% zaposlenika, a verbalno se zbog toga sukobio i s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

No, uz sve te političke i poslovne teme, Musk je tvitao i o jednom tehnološkom projektu – onom koji razvija humanoidnog robota Optimus. Ovaj je robot, podsjetimo, najavljen na prošlogodišnjem Teslinom "AI danu". Trebao bi to biti robot koji izgleda, kreće se i hoda poput čovjeka.

"Optimus Sub-Prime"

U tijelu visokome 1,72 metra, uz masu manju od 60 kilograma, trebao bi moći nositi terete mase do 20 kilograma i hodati brzinom do 8 km/h. U njegovoj će osnovi biti računalo pogonjeno umjetnom inteligencijom, derivatom sustava koji se u Teslinim vozilima koristi za autonomnu vožnju. Prvu primjenu, najavljeno je tada, ovaj će stroj imati upravo u Teslinim tvornicama (možda kao zamjena za onih 10% otpuštenih radnika?).

Teslin "AI dan" ove se godine trebao održati otprilike u isto vrijeme kao lani, 19. kolovoza, no Musk je sada najavio da će to događanje biti odgođeno za nekoliko tjedana. "AI dan" će tako u Tesli upriličiti 30. rujna, a razlog za odgodu je zanimljiv – do tada bi, kaže Musk, mogli imati funkcionalni prototip Optimusa. Lani je on trebao biti prikazan do kraja godine, ali to se nije dogodilo. Tko zna hoće li se i ova najava ostvariti.

Jedan je tviteraš potom Muska priupitao hoće li finalni proizvod izgledati slično ili jednako kao pokazni model koji je prikazan na nedavnom otvorenju gigatvornice u Teksasu (vidljiv na priloženoj fotografiji). Šef Tesle na to je kratko odgovorio "Ne".

Prototip koji ne nalikuje finalnom proizvodu
Prototip koji ne nalikuje finalnom proizvodu

Humanoidni bi roboti u budućnosti mogli biti veći biznis od automobila, najavljivao je Musk ranije, uz navođenje mogućih primjena za ovu tehnologiju. Njegov bi Optimus mogao biti agilan i dovoljno snažan da bi pomogao ljudima i obavljao određene radnje u tvornicama ili kućanstvima. Međutim, namjerno će biti sporiji i slabiji od ljudi, što bi trebalo ljudima smanjiti odbojnost prema robotskom suradniku ili pomoćniku – ako ćemo ga moći nadvladati i lakoćom od njega pobjeći, straha ne bi trebalo biti. Iz tog razloga Musk u šali ovog robota naziva "Optimus Sub-Prime".

📢 Besplatna dostava

TOP!

iPad 9th

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

3.249 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, glazbeni streaming, Hi-Res audio reprodukcija, Heos aplikacija, Amazon Alexa, Airplay 2, Bluetooth, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

2.899 kn Kupi

Stand-mount zvučnici

DALI OBERON 3

Bass Reflex, 7" drvena vlakna woofera, 29 mm mekana kupola visokotonca, 47 - 26,000 Hz, 87 dB, 6 ohma, 108 dB, 25 - 150 W.

3.599 kn Kupi