Hrvatska će biti domaćin europskog natjecanja u robotici

Hrvatski robotički savez zajedno s partnerima bit će 2023. godine domaćin velikog europskog robotičkog natjecanja RoboCup Junior, kakvo još nije održano u našoj zemlji

Sandro Vrbanus srijeda, 7. rujna 2022. u 06:00

Hrvatski robotički savez objavio je veliku vijest za STEM obrazovnu zajednicu: zajedno s partnerima, Varaždinskom županijom, Centrima izvrsnosti Varaždinske županije te s udrugom članicom Hrvatskim društvom za robotiku, bit će organizatori 4. europskog natjecanja RoboCup Junior. Ovo je još jedan u nizu zapaženih uspjeha ovog saveza, nakon zaista velikog broja uspješnih nastupa njihovih predstavnika na natjecanjima diljem svijeta.

"Konačno je stigla potvrda naših želja i nadanja od strane vodstva RoboCup Federacije. Ističemo da je to kapitalni projekt i međunarodno robotičko natjecanje kakvo dosad nije održano u našoj zemlji. Ujedno je to i najbolji dar uz 10. godišnjicu osnutka i rada Hrvatskog robotičkog saveza. Ogroman je uspjeh i čast dobiti domaćinstvo jednog ovakvog natjecanja i možemo s ponosom reći da je ono plod dugogodišnjeg rada i postignutih rezultata na robotičkim natjecanjima gdje se Hrvatska etablirala kao velesila u natjecateljskoj robotici", pišu iz HROBOS-a.

Preko 900 natjecatelja

Najbolji europski mladi robotičari okupit će se u Varaždinu od 7. do 10. lipnja 2023. godine te odmjeriti snage u raznim natjecateljskim kategorijama.

Domaćini prijašnjih Euro RoboCupova bili su Italija (2018.), Njemačka (2019.) i Portugal (2022.). Ovo je među ostalim priznanje rada i uspjeha koji naši nadareni učenici i njihovi mentori postižu na međunarodnim natjecanjima. Partnere na projektu očekuje zahtjevan posao organiziranja jednog velikog natjecanja na kojem se očekuje preko 900 natjecatelja s mentorima koji će se natjecati u raznim kategorijama.

"Podsjetimo da su na ovogodišnjem europskom natjecanju u Portugalu postignuti odlični rezultati i osvojeno je čak 7 medalja od čega su 4 bile zlatne. Trud, rezultate  i ulaganje u hrvatsku robotiku prepoznali su i čelnici RoboCupa te su prihvatili kandidaturu za sljedeću godinu. Natjecanje će zasigurno privući i velik broj posjetitelja te ujedno biti i velik poticaj bavljenju ovim vrlo cijenjenim interdisciplinarnim područjem u našoj zemlji", poručio je za Bug.hr glavni tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić.