Humanoidni robot koji grli ljude, nježno i s gestama poput ljudskih

Treća generacija HuggieBota može klasificirati ljudske geste i na njih odgovoriti vlastitima. Sljedeća generacija bit će, kažu, sposobnija i za kompliciranije pokrete poput škakljanja ili češkanja 

Mladen Smrekar četvrtak, 14. travnja 2022. u 06:00

Prije četiri godine robotičari s Odjela za haptičku inteligenciju Instituta za inteligentne sustave Max Planck u Stuttgartu opisali su svoje pionirske pokušaje da robote nauče vještinama grljenja. Istraživanja su nastavljena i ovih dana predan je novi rad u kojem se opisuje uvođenje novog robota za grljenje, zajedno s 11 zapovijedi koje roboti trebaju slijediti kako bi grlili ljude bez straha da ih zgnječe.

Autonomni robot za grljenje

Originalnu robotsku platformu za grljenje istraživači su potpuno je obnovili i nadogradili na HuggieBot 3.0, "prvi potpuno autonomni robot za grljenje ljudske veličine koji prepoznaje i odgovara na korisnikove geste unutar zagrljaja".

Njegovi su zagrljaji doista ugodni, kažu oni koji su probali
Njegovi su zagrljaji doista ugodni, kažu oni koji su probali

HuggieBot 3.0 je izgrađen oko dvije robotske ruke Kinova JACO postavljenih na vrh horizontalne baze u obliku slova V koja ljudima olakšava pristup. Ruke su mu podstavljene, a krajnji efektori imaju rukavice. Senzori pritiska i grijanim zrakom ispunjeni prsni i leđni paneli jamče mekoću.

Nesvjesne geste

Kad HuggieBot otkrije korisnika u svom osobnom prostoru, on širi ruke i poziva u zagrljaj. Na temelju visine i veličine korisnika, robot daje sve od sebe da na odgovarajući način postavi ruke i zglobove zapešća. Robot se ponaša poput robota pa će vas grliti tako dugo dok vi grlite njega.

Njegovi su zagrljaji doista ugodni, kažu oni koji su probali, jer HuggieBot koristi geste čiji je razvoj i testiranje jedan od glavnih doprinosa novog rada. Geste zagrljaja su stvari koje prilikom grljenja nesvjesno radite s rukama, od nježnog glađenja do tapšanja.

Bez razumijevanja

HuggieBot 3.0 je izgrađen oko robotske ruke Kinova JACO
HuggieBot 3.0 je izgrađen oko robotske ruke Kinova JACO

Treća generacija HuggieBota može klasificirati ljudske geste i na njih odgovoriti vlastitima, a ponekad će ih pokreće samostalno. Sljedeća generacija bit će, kažu, sposobnija i za kompliciranije pokrete poput škakljanja ili češkanja. No, unatoč svemu, ističu istraživači, ma koliko njegov stisak bio nježan i topao, HuggieBot ni na koji način ne razumije što znače zagrljaji.


11 robotskih zapovijedi 

1. Robot koji grli mora biti mekan.
2. Robot koji grli mora biti topao.
3. Robot koji grli mora biti veličine odraslog čovjeka.
4. Robot autonomno pozva na zagrljaj kada otkrije nekoga u svom osobnom prostoru. Robot koji se grli trebao bi pričekati da korisnik počne hodati prema njemu prije nego što sklopi ruke.

Robotove tehnike grljenja
Robotove tehnike grljenja

5. Robot samostalno prilagođava zagrljaj veličini i položaju tijela čovjeka umjesto da grli uvijek na isti način.
6. Robot reagira na želju da se oslobodi zagrljaja bez obzira na položaj ruku.
7. Dobar robot za grljenje mora uočiti korisnikovu visinu i prilagoditi njegove položaje ruku u skladu s tim kako bi udobno stajao oko korisnika na odgovarajućim mjestima na tijelu.
8. Korisno je da robot koji grli točno otkrije i klasificira geste primijenjene na njegov torzo u stvarnom vremenu, bez obzira na položaj ruke korisnika.

HuggieBot 3.0 spreman za akciju
HuggieBot 3.0 spreman za akciju

9. Korisnici vole robota koji brzo reagira na njihove geste zagrljaja.
10. Robot koji grli ne smije pokušavati savršeno uzvratiti geste unutar grljenja; njegove geste trebale biti raznolike i spontane.
11. Kako bi izazvao osjećaj da je živ i brižan, robot će povremeno korisniku pružiti proaktivan afektivni društveni dodir kroz geste zagrljaja.