Luka Modrić trenira slobodnjake uz pomoć robotskog živog zida

Real Madrid pohvalio se inovacijom koju koriste na treninzima. Umjesto klasičnih barijera ili statičnih lutki koje glume igrače u živom zidu, po novome koriste robotizirane "igrače" koji mogu mijenjati visinu

Sandro Vrbanus petak, 2. rujna 2022. u 12:42

Robotika je došla i u nogomet, za početak u trening kamp Real Madrida. Ovoga su se tjedna na društvenim mrežama pohvalili kratkim videom u kojem vidimo nove "kolege" na njihovom treningu – robotizirane lutke u obliku nogometaša, koje su u stanju mijenjati vlastitu visinu.

Prema onome što se može vidjeti, robote se programira putem aplikacije na tabletu, zadaje im se pojedinačna visina, kako bi se simulirali stvarni uvjeti prilikom izvođenja slobodnih udaraca preko živog zida. K tome, lutke su u stanju, baš poput pravih nogometaša, poskočiti u trenutku kada izvođač slobodnjaka opali loptu – čineći mu tako posao težim, ali i vrlo nalik onome koji ga čeka na pravoj utakmici.

U videu je jedan od aktera i naš najbolji nogometaš, Luka Modrić, kojeg možemo vidjeti kako trenira izvođenje slobodnih udaraca preko robotiziranog živog zida, zajedno s ostalim kolegama iz kluba.

Tehnološki napredni pomični živi zid tako je korak naprijed u odnosu na klasične barijere, ili statične lutke, metalne, plastične ili napuhane, koje se inače koriste kod treninga. Real Madrid nije objavio tehničke detalje ove inovacije. Za sada nije poznato je li riječ tek o eksperimentu ili su roboti postali sastavnim dijelom redovnih Realovih treninga.