Ovaj robot će vam parkirati automobil

U londonskoj zračnoj luci Gatwick uskoro će putnicima biti na raspolaganju usluga automatiziranog robota koji će parkirati automobile na parkiralištu

Sandro Vrbanus petak, 1. veljače 2019. u 12:30

Zračna luka Gatwick južno od Londona, koja je nedavno bila poprište velikog lova za dronovima koji su ometali zračni promet, osim u tehnologiju za borbu protiv bespilotnih letjelica uložit će i u robote koji će operirati po tlu. U Gatwicku će tako ovoga kolovoza biti pokrenut pilot projekt u sklopu kojeg će na jednom parkiralištu biti moguće naručiti robota koji će preuzeti automobil i smjestiti ga na slobodno mjesto na parkiralištu.

Ovog robota razvila je kompanija Stanley Robotics i prigodno ga nazvala Stan. Kao što je moguće vidjeti na priloženom videu, Stan funkcionira poput malenog viličara, zavlači svoju transportnu platformu ispod vozila, podiže ga, te odvozi na parkirališno mjesto. Proces je za vlasnike vozila potpuno siguran jer ne moraju ostavljati ključeve ovom "parking-majstoru", a budući da je proces automatiziran i iz vozila se ne mora izlaziti nakon parkiranja, ona se mogu gušće smjestiti jedno do drugoga.

Pilot projekt će uposliti manji broj robota koji će na ovaj način popunjavati 270 probnih parkirališnih mjesta i trajat će tri mjeseca. Ako sve prođe kako je planirano, u Gatwicku smatraju da bi korištenjem većeg broja robota Stan mogli povećati kapacitet svojeg parkirališta sa 6.000 na 8.500 vozila.