Robot samostalno razvio najbolji amortizer na svijetu

Kroz oko 25 tisuća iteracija i tri godine, robotski sustav na Sveučilištu Boston došao je do trodimenzionalnog oblika koji prilikom deformiranja apsorbira najveću moguću količinu energije

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. svibnja 2024. u 11:03

Zanimljiv se projekt protekle tri godine odvijao u laboratoriju Strojarskog fakulteta Sveučilišta Boston. Autonomni robotski sustav, sačinjen od računala, robotske ruke, 3D pisača, preše, brojnih senzora i kamera, danonoćno je radio na iterativnom razvoju jedne trodimenzionalne strukture. Cilj – pronaći idealan oblik strukture, koja će prilikom deformiranja pod pritiskom apsorbirati najveću moguću količinu energije, odnosno bit će najefikasniji amortizer na svijetu.

Više od 25 tisuća pokusa

Kako bi taj cilj ostvario, spomenuti je robotski sustav MAMA BEAR samostalno kreirao digitalni nacrt oblika, ispisivao ga na 3D pisaču, potom ga mjerio, vagao i snimao, da bi ga nakon svega postavio na prešu i zgnječio. Tijekom tog procesa mjerio je količinu apsorbirane energije, bilježio način deformiranja oblika, pa sve to zapisivao u veliku bazu podataka, iz koje je "učio" kako izraditi sljedeći, nešto bolji 3D oblik.

Testni oblici ne prelaze 5 cm u visinu
Testni oblici ne prelaze 5 cm u visinu

U svojem je radu, od 2021. godine do danas, na taj način robot izradio, drobio, pa unaprjeđivao oblike, stvorivši pritom točno 25.387 testnih 3D ispisanih amortizera u raznim materijalima, pa u konačnici dobio – najboljega. Finalni oblik strukture cilindrična je ali komplicirana ljuska, koja se odlikuje 75%-tnom efikasnošću apsorpcije mehaničke energije pod pritiskom. Dosadašnji je rekord iznosio 71%.

Dobiveni oblik nije nešto što su istraživači očekivali. Riječ je o strukturi u obliku "cvijeta s četiri latice", viša je i uža od ranije razvijenih sličnih struktura, a istraživači vjeruju da je mogu još unaprijediti.

Rad o cijelom tom procesu i dobivanju maksimalne mehaničke efikasnosti testiranjem u stvarnim uvjetima objavljen je u časopisu Nature Communications.