Robotska gimnastika iz Boston Dynamicsa

Humanoidni robot Atlas Boston Dynamicsa do sada nam je pokazao kako se bavi parkourom, a odnedavno je za hobi očito izabrao i gimnastiku

Sandro Vrbanus srijeda, 25. rujna 2019. u 14:18

Kada se spomene Boston Dynamics vrlo vam je vjerojatno prva asocijacija jedan od kratkih videa u kojima ova kompanija predstavlja najnoviju "aktivnost" koju neki njihov robot može izvesti. Niti ovoga puta nećemo vas razočarati.

Najnovija snimka koju su postavili na YouTube pokazuje otprije poznatog humanoidnog robota Atlas. Ovaj je model robota ranije predstavljen kako trenira parkour, odnosno trčeći i skačući savladava prepreke na tlu. U međuvremenu se Atlas počeo, očito, baviti i sportom pa su iz Boston Dynamicsa prikazali kako je izveo cijelu jednu gimnastičku vježbu na parteru.

Atlas u ovom slučaju koristi cijelo tijelo, od nogu, ruku pa do "mišića" torza kako bi izveo niz vježbi svojstvenih gimnastičarima. Inženjeri koji stoje iza ovog pothvata kažu da su za izvođenje ovih manevara koristili novu metodu razvoja pokreta, bržu i učinkovitiju. Koristili su algoritme koji pretvaraju zadane vježbe u grube opise izvedivih pokreta. Potom je Atlas "proučio" te pokrete, pretvorio ih u svoje vježbe i, koristeći novi kontroler za predviđanje pokreta, od njih složio jednu neprekinutu vježbu.

Uspjeh u izvođenju ove rutine mu je, kažu iz Boston Dynamicsa, oko 80%.

Spot pušten u divljinu

I kad već pišemo o Boston Dynamicsu, ista kompanija ovoga je tjedna u slobodnu prodaju pustila svojeg "robotskog psa" naziva Spot, koji je odnedavno u serijskoj proizvodnji.

Ovaj agilni četveronožni robot ima ugrađen računalni vid, može izvršavati najraznovrsnije zadatke, savladavati teške terene, te ordinirati autonomno ili pak navođen od strane operatera. Kupcima je omogućeno i da ga opreme senzorima, softverom i drugom opremom, sve prilagođeno njihovim potrebama.