Tesla Bot dobiva nove vještine, nalik ljudskima

Teslin humanoidni robot nadimka Optimus sada je u stanju obavljati još poneku "ljudsku" radnju, i to autonomno, uz pomoć vlastite, potpuno trenirane neuronske mreže

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. rujna 2023. u 10:48

S vremena na vrijeme iz Tesle nas podsjete da i dalje rade, uz automobile, na razvoju svojeg najavljenog humanoidnog robota. Preuzevši "trik" od Boston Dynamicsa, Tesla objavljuje kratke video uratke kako bi se pohvalila napretkom svojih robota, pa ih prikazuje u situacijama u kojima obavljaju novonaučene zadatke.

Samostalan i pametan

Ovoga puta prikazali su svojeg Tesla Bota, kojeg od milja zovu Optimus, kako samostalno kalibrira položaje udova, korištenjem senzora i računalnog vida, pa ih precizno locira u trodimenzionalnom prostoru. Potom je u stanju obavljati određene precizne zadaće, za koje se koristi samo integriranim sklopovljem – trenirana neuronska mreža zadaće izvodi isključivo na hardveru ugrađenome u robota, pa je on postao autonoman i "pametniji".

Video ga prikazuje dok sortira dječje kockice po bojama, čak i dok pored sebe ima čovjeka, koji mu taj posao donekle otežava. Optimus se u stvarnom vremenu prilagođava novonastaloj situaciji i prema tome planira svoje pokrete, što bi mu moglo biti vrlo korisno ako ga se zaista misli koristiti kao pomoćnika u kućanstvu ili industriji.

Kako se čini, unaprijeđen je i sustav održavanja ravnoteže, pa se Tesla Bot može i "protegnuti" dok stoji na jednoj nozi ili izvoditi jednostavne pozicije poznate iz yoge. Iz kompanije ne skrivaju koja je svrha objave ovog videa, tj. čiju pozornost žele privući. U opisu na YouTubeu pozivaju inženjere za umjetnu inteligenciju da im se jave, kako bi mogli raditi na projektima poput ovoga, ali i na neuronskim mrežama ili hardveru za autonomnu vožnju.