Tesla Bot prikazan u novoj verziji, sposobnijoj od prvog prototipa

Teslin humanoidni robot, zamišljen kao pomoćnik ljudima u domu ili tvornicama, dobio je novu razvojnu verziju, unaprijeđenih softverskih i hardverskih mogućnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. svibnja 2023. u 06:00

Humanoidni robot Tesla Bot, nadimka Optimus, javnosti je predstavljen prošle godine kao rani prototip, a ovoga je tjedna objavljeno i nekoliko pojedinosti o daljnjem razvoju i aktualnom stanju tog projekta. U sklopu godišnjeg susreta investitora, iz Tesle su objavili video zapis u kojem vidimo napredak u razvoju robota, kao i ključne funkcije na kojima se trenutačno radi.

Spretniji i pametniji

Za razliku od ne baš impresivnog prvog prototipa, koji je mogao tek hodati, i to prilično nestabilno, unaprijeđeni Tesla Bot sada je u stanju obavljati neke jednostavne zadaće. Primjerice, sposoban je od ljudi naučiti jednostavne pokrete pa ih ponavljati, zapamtiti svoje okruženje i prilagoditi mu se, a s vremenom bi trebao biti sposoban obavljati sve složenije manualne poslove. Samim time, jasno je da u Tesli i dalje ciljaju da ovaj robot postane "suradnik" ljudima u tvornicama ili pak pomoćnik u kući ili raznim institucijama, gdje god je takva pomoć potrebna.

Objavljeni demo video prikazuje Tesla Bota kako obavlja upravo takve, "ljudske", zadaće i kopira pokrete, a ističe se i mogućnost aktivne kontrole okretnog momenta njegovih motora, tj. "zglobova". Time je robot dobio na kvaliteti interakcije s okolinom, pa – ako je vjerovati videu – može prepoznati kada treba upotrijebiti veću, a kada manju snagu za pokretanje svojih udova.

Dok nam Optimus postane pomoćnik u svakodnevnim kućanskim poslovima ili bude sposoban zamijeniti radnike u tvorničkim postrojenjima, vjerojatno će proći još godine i godine. No, napredak koji su sada pokazali u Tesli pokazuje da su ozbiljni u namjeri da svojeg humanoidnog robota zaista i plasiraju na tržište, umjesto da on ostane tek još jedan u nizu Muskovih projekata za privlačenje pozornosti.