Toyotin robotski košarkaš postao svjetski rekorder s 2020 ubačaja u nizu bez promašaja

Humanoidnog robota CUE 3 volonterski su izradili Toyotini inženjeri, u svoje slobodno vrijeme, i na kraju dobili stroj koji pogađa koš baš svaki put – i ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

Sandro Vrbanus srijeda, 26. lipnja 2019. u 06:00

Prošloga travnja Toyotini su inženjeri predstavili humanoidnog robotskog košarkaša, CUE 3. Treća je to iteracija ovog robota koji je nastao kao projekt Toyotinih stručnjaka razvijan u njihovo slobodno vrijeme i, kako kažu, volonterski.

S vremenom je robot napredovao i mogao je pogoditi sve više i više šutova na koš, da bi 10. travnja ove godine pogodio koš gotovo s polovice terena. Ovaj je uspjeh tada postao viralan na društvenim mrežama i zainteresirao je predstavnike Guinnessove knjige rekorda.

Oni su Toyotinom timu ponudili izazov – postizanje svjetskog rekorda u kategoriji nazvanoj "najviše uzastopnih košarkaških pogodaka s linije slobodnih bacanja za humanoidnog robota (uz ljudsku pomoć)". Pomoć u ovom slučaju uključuje tek dodavanje lopte robotu koji je potom posprema u koš. Cilj ekipe bio je pogoditi koš 2.020 puta kako bi se odala počast Olimpijskim igrama koje se u Tokiju održavaju 2020. godine.

Za postizanje rekorda bilo je potrebno sudjelovanje cijelog tima, dodatno fino podešavanje robota, kao i više od šest sati neumornog bacanja lopte. Sve ovo odigralo se prije nekoliko dana u Japanu, što je zabilježeno kako na Toyotinom blogu tako i u službenom videu Guinnessove organizacije.

U konačnici je CUE 3, uz pomoć svojih tvoraca, ubacio loptu u koš s linije slobodnih bacanja rekordnih i ciljanih 2.020 puta i ušao u najpoznatiju knjigu bizarnih rekorda na svijetu.