Xiaomi predstavio svojeg open source "robotskog psa"

CyberDog je robot koji uvelike podsjeća na Spota iz radionice Boston Dynamicsa. Četveronožni agilni i brzi robot zasnovan je na Nvidijinoj platformi i potpuno je otvorenog koda te jeftiniji od konkurencije

Sandro Vrbanus srijeda, 11. kolovoza 2021. u 17:30

Oni koji su s čežnjom gledali robotskog psa Spota, izrađenoga u Boston Dynamicsu, ali si ga nisu mogli priuštiti, u međuvremenu su dobili i jeftiniju opciju. Umjesto oko 75.000 dolara za "original", mogli su platiti između 2.700 i 8.500 dolara za robotskog psa kompanije Unitree Robotics. Za one kojima je i to bilo preskupo sada rješenje nudi Xiaomi.

Kineski je proizvođač mobitela i mnogih drugih elektroničkih uređaja predstavio svoj novi proizvod – CyberDog. Ovaj robotski pas sliči na spomenute modele, iako je nešto manji od njih. Kreće se poput psa na četiri noge, može se propeti i na stražnje dvije, hodati, trčati, skakati, te izvoditi razne druge trikove.

Brz, agilan, otvoren i – jeftin

Xiaomi ističe kako je, za razliku od konkurencije, njihov robot stvoren oko algoritama potpuno otvorenog koda, pa ga dorađivati i programirati može svatko. Prvih tisuću primjeraka već sad se može naručiti po cijeni od 9.999 juana, što je otprilike toliko kuna ili tek nešto više od 1.500 dolara.

Za pokrete CyberDoga zaslužni su Xiaomijevi vlastiti servo motori, koji mu pružaju agilnost i brzinu kretanja do 11,5 km/h. U osnovi hardvera nalazi se platforma NVIDIA Jetson Xavier NX, AI superračunalo za embedded sustave s 384 CUDA jezgre, 48 Tensor jezgri te šest Carmel ARM procesora. Robot je opremljen i naprednim senzorima koje su proizveli Intel i Xiaomi, kao što su senzori dodira, ultrazvučni senzori, ali i kamere te GPS moduli. Svi oni olakšavaju CyberDogu snalaženje u prostoru, dok ugrađenih hardver analizira podatke iz njih u stvarnom vremenu.

Tehničke karakteristike CyberDoga
Tehničke karakteristike CyberDoga

Zahvaljujući tome, robot može raditi i u autonomnom načinu rada, pratiti prepreke, izrađivati plan kretanja ili pak pratiti svojeg vlasnika po bilo kakvom terenu. Može ga se kontrolirati i glasovnim naredbama. Za nadogradnju, osim open source softvera, zaduženi su i 3 USB-C priključka te HDMI utor, na koje se mogu spojiti vanjska svjetla, panoramske kamere, lidar sustavi i slično.

Što sve može ovaj četveronožni digitalni robotski "ljubimac", pogledajte u priloženom videu.