Panasonic na IFA sajmu

Panasonic na ovogodišnjem IFA sajmu predstavio pregršt novih proizvoda od kojih posebno izdvajamo 4K televizore, kompaktne audiosustave, bežične zvučničke sustave i Blu-Ray player UB9000

Stjepan Bilić četvrtak, 30. kolovoza 2018. u 10:30

Panasonic je na IFA sajam donio pregršt novih proizvoda koje će posjetitelji sajma moći razgledati, ali i isprobati kako bi stekli puno iskustvo. Od izloženih proizvoda posebno se ističu 4K televizori, kompaktni audiosustavi, bežični zvučnički sustavi i Blu-Ray player UB9000.

Krenimo s televizorima za koje je Panasonic izdao nadogradnju programske podrške za 4K televizore iz 2018. godine, točnije za modele iz serije FX600, FX700 i novije kojom je omogućio podršku za HDR10+. Prema navodima proizvođača time su svojim kupcima osigurali iskustvo hollywoodskih filmova.

Naime, televizori iz navedenih serija zadovoljavaju visoke hollywoodske standarde koji su doneseni u suradnji s tvrtkom 20th Century Fox, što je potvrdio i ovlašteni testni centar. HDR10+ sadržaji već su dostupni na servisu Amazon Prime Video, dok veliki studiji poput Warner Brosa pripremaju nove sadržaje za skoru budućnost.

Audiosustavi su zastupljeni sa dva modela – SC-UA30 i SC-UA90. SC-UA30 ima dva 13-centimetarska woofera nudeći izlaznu snagu do 3300 W, dok SC-UA90 ima dva 20-centimetarska subwoofera snage 22 000 W. Oba modela nude impresivno i ekspanzivno polje zvuka koje pokriva 180°. Zahvaljujući tome, kvaliteta zvuka je ista u svim dijelovima sobe.

Oba sustava dolaze s plavim osvjetljenjem ugrađenim u kućište i s podrškom za bežične tehnologije (Bluetooth) pomoću kojih mogu kreirati i dodavati pjesme na glazbene liste putem telefona ili tableta preko Panasonicove aplikacije MAX Juke App. Preko značajke za DJ-eve moguće je dodavati i zvučne efekte. SC-UA90 dolazi sa ugrađenim CD pogonom i sa 4 GB interne memorije na koju se mogu pohraniti glazbene datoteke.

Kad smo kod glazbe spomenimo i Technicsov OTTAVA S (SC-C50) bežični zvučnik koji će unatoč kompaktnim dimenzijama osigurati čist zvuk u raznim okruženjima. Zahvaljujući tehnologiji kalibracije kvaliteta zvuka će biti ista bez obzira na njegov položaj unutar prostorije. Četiri Technicsova izvorna modula JENO proizvode optimalne performanse uz vrhunsku dubinu zvuka zahvaljujući ugađanju superzvučnika, zvučnika srednjeg raspona i visokotonskog zvučnika.

OTTAVA S (SC-C50) dolazi i s funkcijom LAPC – Technicsovom tehnologijom za pojačalo koje se prilagođava opterećenju. LAPC mjeri karakteristike faze amplitude frekvencije pojačala dok su zvučnici povezani s jedinicom i izvodi digitalnu obradu signala radi postizanja idealnog odziva na impuls. Parametri optimizirani za niskofrekvencijsku i visokofrekvencijsku karakteristiku opterećenja zvučnika unaprijed su postavljeni u LAPC računalnom sklopu jedinice tako da je moguće odrediti idealne karakteristike frekvencije i faze u cijelom frekvencijskom rasponu.

U kućištu u obliku luka nalaze se 3 srednjotonska, 3 visokotonska zvučnika i jedan superzvučnik, dok zvučnici zakrenuti ulijevo i udesno te jedan središnji zvučnik stvaraju bogati stereo zvuk i oštre vokale. Tri 1,6-centimetarska visokotonska zvučnika nude zvuk visoke razlučivosti do 50 kHz.

OTTAVA S (SC-C50) podržava i glasovne naredbe putem Google Assistanta, a podržan je i Google Chromecast pomoću kojeg je moguće streamati glazbu s različitih glazbenih servisa. Osim USB reprodukcije i analognog/optičkog ulaza, OTTAVA S SC-C50 podržava Bluetooth, Google Chromecast, Apple Airplay, Spotify, Tidal i Network Playback.

Preko aplikacije Technics Audio Center (TAC) moguće je dva zvučnika povezati i tako dobiti stereo iskustvo. Na tržište stiže do kraja rujna u crnoj ili boji i po maloprodajnoj cijeni od 749 eura.

Panasonic je iskoristio IFA sajam kako bi bolje predstavio nagrađivani Blu-Ray player DP-UB9000. Iz tvrtke ističu kako UB9000 podržava HDR10+ i Dolby Vision tehnologije te kako je u stanju reproducirati video sadržaje u Ultra HD Blu-Ray, Video On Demand te sadržaje s USB-a.

DP-UB9000 temelji se na procesoru HCX (Hollywood Cinema Experience) koji je nastao u suradnji sa stručnjacima iz Hollywooda i tvrtkinog laboratorija, Panasonic Hollywood Laboratory. Uređaj podržava upravljanje putem glasovnih asistenata – Google Assistant i Amazon Alexa. Serija UB9000 ima originalnu značajku 4K izravnog uzorkovanja uz interpolaciju koja pretvara Full HD u 4K razlučivost.

Neke od značajki serije UB9000 su zasebno napajanje za zvuk, analogni sklop za zvuk, čisti AV uz Twin HDMI Pure. Serija UB9000 vjerno oponaša prepoznatljive, tople i ugodne karakteristike zvuka kakve proizvode pojačala s vakuumskim cijevima. U iznimno visokoj kvaliteti moguće je uživati u šest različitih zvukova vakuumskih cijevi s uzorkovanjem uz interpolaciju od 96 kHz/192 kHz.

Tu je i podrška za tehnologiju dinamičkih metapodataka HDR10+/ Dolby Vision, 4K obrada boja visoke preciznosti, 4K izravno skaliranje boja uz interpolaciju, izlaz 4K 60p/50p/4:4:4, optimizator HDR-a te uskoro i THX certifikat. Spomenimo i tehnologiju zrcaljena s pametnog telefona ili tableta te podršku za bežični LAN.