Panasonicovih 100 godina

Na sajmu IFA, koji se upravo održava u Berlinu, Panasonic je predstavio pregršt novi proizvoda, a uz stotu godišnjicu je najavio i novinu – europski centar za dizajn koji će biti samostalan od japanske centrale

Drago Galić utorak, 4. rujna 2018. u 06:00

Na aktualnom IFA sajmu koji se i ove godine održava u Berlinu i s kojega svakodnevno prenosimo novosti, jedan od izlagača japanski je Panasonic, kojega mnogi poznaju po fotoaparatima iz serije Lumix, u nas prilično popularni, prema podacima o prodaji iz samoga Panasonica.

O novostima koje je predstavio već tijekom dva tiskovna dana, 29. i 30. kolovoza prije otvaranja sajma za javnost već smo pisali, pa možemo samo kratko ponoviti da se radi o 4K televizorima s HDR10+ tehnologijom (poseban način kodiranja HDR informacija na njihovim OLED televizorima koji daje izuzeta raspon boja, svjetline i kontrasta, navodno čak bolji od onoga što se može vidjeti i na filmskom platnu u kino-dvoranama); kompaktni audiosustavi, bežični zvučnički sustavi, gramofoni (da, ponovo se vraćaju u modu, kod Panasonica pod tržišnim imenom Technics) i Ottawa S bežični zvučnik, istovremeno visoko estetiziran i izuzetnih zvučničkih karakteristika.

Ovaj zvučnik je nekako indikativan za smjer u kojem je Panasonic krenuo na tržište – visoko estetizirani dizajn spojen s funkcionalnošću koju nudi korištenje najnovijih bežičnih tehnologija, ali upogonjenih na način koji svu njihovu kompleksnost posve skriva od korisnika. Spojite se preko mobitela sa zvučnikom i s njega streamate glazbu s nekog od servisa, onu pohranjenu na mobitelu ili nku s nekog drugog digitalnog uređaja ili servisa. Stvarno korištenje djeluje nalik onome iz reklama i (inače obično nerealnih) filmskih situacija gdje se stvari odvijaju bez po muke i bez prtljanja sa sparivanjem i logiranjem uređaja na mreže. Osim USB reprodukcije i analognog/optičkog ulaza, OTTAVA S SC-C50 podržava Bluetooth, Google Chromecast, Apple Airplay, Spotify, Tidal i Network Playback. Preko aplikacije Technics Audio Center (TAC) moguće je dva zvučnika povezati i tako dobiti stereo iskustvo. Na tržište stiže do kraja rujna u crnoj ili boji i po maloprodajnoj cijeni od 749 eura.

Zahvaljujući posebnoj funkciji kalibracije zvuka kvaliteta mu je, tvrde, a mi na štandu to zapravo nismo mogli provjeriti, ali skloni smo vjerovati, ista bez obzira na njegov položaj unutar prostorije. Ottawa S dolazi i s funkcijom LAPC – Technicsovom tehnologijom za pojačalo koje se prilagođava opterećenju. LAPC mjeri karakteristike faze amplitude frekvencije pojačala dok su zvučnici povezani s jedinicom i izvodi digitalnu obradu signala radi postizanja idealnog odziva na impuls. Parametri optimizirani za niskofrekvencijsku i visokofrekvencijsku karakteristiku opterećenja zvučnika unaprijed su postavljeni u LAPC računalnom sklopu jedinice tako da je moguće odrediti idealne karakteristike frekvencije i faze u cijelom frekvencijskom rasponu.

Ottawa S - visoko stilizirani bežični zvučnik nevjerojatno jednostavan za korištenje
Ottawa S - visoko stilizirani bežični zvučnik nevjerojatno jednostavan za korištenje

U kućištu u obliku luka se nalaze tri srednjotonska, tri visokotonska zvučnika i jedan superzvučnik, dok zvučnici zakrenuti ulijevo i udesno te jedan središnji zvučnik stvaraju bogati stereo zvuk i oštre vokale. Tri 1,6-centimetarska visokotonska zvučnika nude zvuk visoke razlučivosti do 50 kHz. Zvučnik podržava i glasovne naredbe putem Google Assistanta, a podržan je i Google Chromecast pomoću kojeg je moguć streaming glazbe s različitih glazbenih servisa.

Dom budućnosti je Panasonicova maketa doma s njihovim pametnih i visokointegriranim tehnologijama za svakodnevno korištenje
Dom budućnosti je Panasonicova maketa doma s njihovim pametnih i visokointegriranim tehnologijama za svakodnevno korištenje

Jedna od zanimljivijih demonstracija integracije postojećih Panasonicovih uređaja u svakodnevni život bila je ona u demonstracijskom domu (bliske?) budućnosti gdje smo imali prilike vidjeti kako izgleda upravljanje kućnom automatikom korištenjem Panasonicovih bežičnih zvučnika uparenih s Alexom kao inteligentnim sustavom koji prepoznaju govor i na osnovu toga aktivira ostale povezane uređaje u kući.

Potrajalo je, ali je sustav napokon shvatio da demonstrator želi pokrenuti konkretni film, a ne raspravljati s botom o tome što pojam "film" znači...
Potrajalo je, ali je sustav napokon shvatio da demonstrator želi pokrenuti konkretni film, a ne raspravljati s botom o tome što pojam "film" znači...

Relativno rano, na početku demonstracije, sustav je napravio točno ono što demonstrator nije htio – umjesto da pokrene željeni film, počeo je trabunjati o tome što je definicija filma. Praktički školski primjer gluposti pametnih sustava. Nakon par ponovljenih pokušaja, demonstrator i uređaj su se razumjeli i pokrenuta je reprodukcija filma s internetskog servisa na Panasonicovom golemom HDR10+ TV-u.

U teoriji, dakle, sve radi, u praksi, naravno, prepoznavanje govora i pametni sustavi demonstriraju kako znaju biti glupavi.

Nakon zabave u dnevnoj sobi, slijedilo je predstavljanje koncepta Panasonicove kuhinje budućnosti koja izgleda kao nešto iz SF filma smješteno na Zemlju sadašnjosti. Na slikama možete vidjeti pametni kuhinjski stol kojemu se gornji dio, poklopac, sam pomiče da otkrije radnu plohu koja je i štednjak, perilicu s ultraljubičastim dezinficirajućim svjetlom i sudoperu. Štednjak/radna ploha istovremeno su i ekran na koji možemo dozvati recepte i upute za pripremu hrane, a senzori ispod plohe automatski detektiraju položaj lonca i aktiviraju one grijače koji se nalaze tamo gdje i on. S druge strane smješteni u kuhinjski zid su posve automatizirana pećnica i hladnjak, a uz kuhinjski stol se nalazi i robotski poslužitelj na koji raznosi hranu tamo gdje mu kažemo, odnosno prati nas po kući.

I štednjak i ekran i računalo s receptima...
I štednjak i ekran i računalo s receptima...

Radi se, naravno, o demonstraciji tehnologija, a ne komercijalnom proizvodu, a sve skupa izgleda kao da bi moglo koštati u rangu tri vrlo skupa vrhunska automobila. Koliko je komercijalno isplativo praviti kuhinjski stol s integriranim štednjakom gdje je čitava ploha istodobno radna i ploha pametnog štednjaka s desetinama grijača koji prate gdje god da ostavimo lonac ili tavu, a preko svega toga još ide i LCD ekran, a k tome i robotski poslužitelj, neka svatko odluči za sebe, ali je indikativno za Panasonicovu filozofiju integriranja izuzetno visoke tehnologije u svakodnevni život na način da ona postaje dio kućanstva i zapravo neprimjetna kod korištenja i za - svakoga.

Gospođa Michiko Ogawa u društvu svojih kolega na čašici razgovora u zatvorenom dijelu Panasonicovog izložbenog prostora
Gospođa Michiko Ogawa u društvu svojih kolega na čašici razgovora u zatvorenom dijelu Panasonicovog izložbenog prostora