PDXCON 2019 - Najavljen Crusader Kings III i brojni dodaci za druge strateške igre

Paradox Interactive je za vrijeme ceremonije otvaranja svoje konferencije objavio solidnu količinu novosti koje će razveseliti ljubitelje strategija

Mateja Šop subota, 19. listopada 2019. u 20:51

Ovog vikenda u Berlinu održava se PDXCON 2019, sajam vezan uz sve igre i svjetove koje radi ili izdaje Paradox Interactive. Ova je kompanija poznata po strateškim naslovima, pa će sajam najviše zanimati one koji vole taj žanr i njihove igre. Jutros za vrijeme ceremonije otvaranja najavili su dvije nove igre i pet dodataka za strategije koje su već sada dostupne, a vijest koja će igrače vjerojatno najviše obradovati je da jedna od najpopularnijih grand strategy igara, Crusader Kings II, iduće godine dobiva nastavak. S tom najavom ćemo započeti i zatim ukratko popričati o svemu ostalome što je najavljeno.

Crusader Kings III

Prije nešto manje od osam godina izašao je Crusader Kings II, igra koja spada u „grand strategy“ podžanr i koja je od izlaska dobila ogromnu količinu ekspanzija i DLC-ova. U njoj imate mogućnost u srednjem vijeku biti kakav god vladar želite i započeti svoj pokušaj osvajanja Europe. Mnogima je ovo jedna od najdražih igara tog tipa, ali je nakon toliko dugo godina proširivanja osnovne igre tim zaključio da je vrijeme krenuti ispočetka.

Crusader Kings III će stići nekad iduće godine, a redatelj Henrik Fåhraeus rekao je da će igra i dalje pružati brojne izazove unatoč tome što im je cilj približiti igru široj publici. Dorađuju sve sustave koje prethodnik ima – osim taktiziranja i strategije, vođenje vaše virtualne obitelji, religija, politika, diplomacija, uljepšana mapa i veoma detaljan tutorial koji će početnicima prenijeti sve što moraju znati kako bi im prelazak kroz igru bio što uspješniji.

Tim je pripremio službene stranice, kao i one na Steamu, ako želite pročitati sve što su bili spremni napisati i ostaviti svoje podatke ako želite biti u toku s razvojem. Uz to, Crusader Kings II možete na Valveovom servisu besplatno dodati u svoju kolekciju, a svi oni koji budu igrali moći će otključavati razne nagrade koje će moći iskoristiti u nastavku.

Age of Wonders: Planetfall Revelations

Početkom kolovoza izašla je nova igra u serijalu Age of Wonders za PC, PlayStation 4 i Xbox One, a razvojni tim Triumph Studios po prvi puta je radnju prebacio u znanstveno-fantastično okruženje. Ova je strategija pokupila solidne ocjene, a osim osnovne igre igrači će uskoro moći istražiti nove sadržaje i mehanike kroz proširenje imena Revelations.

Tim kaže da će prva ekspanzija kroz dvije nove kamapnje s više od 30 lokacija dodati oko 10 sati gameplayja, te će igrači dobiti više informacija o svijetu Planetfalla i upoznati ih s tajnama tehnologije Heritor, novim NPC-jevima, neprijateljima i scenarijima. Ekspanzija će izaći za mjesec dana, preciznije 19. studenog, a svi koji je žele nabaviti morat će izdvojiti 14,99 eura ili imati Season Pass kupljen zasebno ili u sklopu Premium Editiona. Više detalja o dodatku možete proučiti ovdje ili na Steamu.

Stellaris: Federations

Prva znanstveno-fantastična strategija koju je napravio Paradox Development Studio krije se iza imena Stellaris. Osnovna igra izašla je početkom svibnja 2016. godine za PC, da bi konzolaška verzija postala dostupna krajem veljače ove godine. Kao i ostale igre koje izdaje Paradox, i ova je dobila nekoliko većih i manjih proširenja, a najnovije zove se Federations. Kao što ime kaže, dodatak ubacuje federacije i najveći naglasak stavljen je na diplomaciju.

Osim Galactic Uniona, koji je pod drugim imenom do sada bio prisutan u igri, tim priprema nekoliko novih koje će biti specijalizirane za određene aspekte igre. Uz to, kada istražite dovoljno velik dio galaksije i stvari postanu više povezne, možete osnovati Galactic Community. Članovi mogu predlagati rješenja za razne diplomatske probleme, nakon čega ostali daju svoje glasove, pa će svemirska diplomacija postati još kompleksnija. Uz veliku ekspanziju stiže i manji dodatak koji ubacuje novu rasu imena Lithoids.

O ekspanziji Federations možete se više informirati na ovim stranicama i ona zasad nema još konkretan datum izlaska, već je samo rečeno da će stići do kraja godine. Lithoids Species Pack izlazi 24. listopada i možete ga na PC-u kupiti već sada po cijeni od 7,99 eura. Za sve ostale informacije o Stellarisu posjetite službene stranice.

Surviving the Aftermath

Druga nova igra koja je najavljena zove se Surviving the Aftermath, a iako dio imena ima veze sa Surviving Mars i gradite bazu u kojoj nastojite preživjeti, ne radi se o direktnom nastavku. Radnja se odvija u post-apokaliptičnom okruženju i tim koji je radio na prvoj igri zamijenio je finski Iceflake Studios.

U igri ćete graditi i nadzirati koloniju koja će pokušati opstati nakon događaja koji je uništio svijet kakav poznajemo. Osim boravka u bazi, moći ćete istraživati šest različitih okruženja koja osim vrijednih resursa kriju i opasne protivnike. Ako želite, možete to početi raditi odmah, budući da je igra dostupna putem Early Accessa, ali ovog puta ekskluzivno kroz Epic Games Store. Trenutna verzija ima 50 jedinstvenih zdanja i 46 specijalista koji će vam pomoći da sve ide po planu. Surviving the Aftermath se prodaje za 19,99 eura, a oni koji nabave igru sada će dobiti i Founder's Pack koji uključuje par kozmetičkih dodataka. Nije poznato koliko dugo će igra biti u Early Accessu, ali tim kaže da su se odlučili na taj model jer sa zajednicom žele napraviti što bolju igru. Sve ostale detalje možete proučiti ovdje.

Hearts of Iron IV: La Resistance

Igra koja vam daje da upravljate bilo kojem zemljom za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hearts of Iron IV, je od izlaska prije malo više od tri godine također dobila nekoliko proširenja. Za vrijeme prezentacije najavljen je sljedeći DLC naziva La Resistance koje je inspirirano francuskim pokretima otpora za vrijeme najvećeg svjetskog konflikta. Nove mehanike uključuju špijunažu i borbe iza neprijateljskih linija.

Osim mogućnosti treniranja špijuna i agenata, te njihovo slanje na razne misije, bit će produbljena kampanja za Španjolsku, Francuzi dobivaju nove Focus Trees, uz pomoć agenata ćete moći pomagati pokretima otpora i postavljati ih na pozicije drugih vlada, a dekripcijom komunikacije između protivnika moći dobiti prednost na bojištima. La Resistance nema točan datum izlaska, ali stranice na Steamu kažu „uskoro“.

Prison Architect: Psych Ward

Za Prison Architect zaslužan je Introversion Software (DEFCON, Darwinia, Uplink) i prva je verzija igre postala dostupna krajem rujna 2012. godine. Ideja vođenja zatvora privukla je velik broj igrača, pa je tim ostvario velik uspjeh i desetak dana prije izlaska konačne verzije početkom listopada 2015. godine objavili su da se prodala u više od 1,25 milijuna primjeraka. Osim verzije za PC izašli su portovi za mobilne uređaje i konzole, na kojima je radio Double Eleven, da bi Paradox Interactive početkom ove godine objavili da su od originalnog tima otkupili IP.

Konzolaši već neko vrijeme imaju pristup DLC-u imena Psych Ward, da bi danas na PDXCON-u stigla vijest da uskoro stiže na PC. On će vam omogućiti da pokušate obuzdati mentalno bolesne kriminalce. Osim što ćete morati posebno paziti na takve zatvorenike, moći ćete ih liječiti u posebnim prostorijama koje ćete moći u svoj zatvor ubaciti. Ako ih zanemarujete, mogu vam prouzrokovati svakakve probleme, kao što se ovoj skupini zatvorenika mogu pridružiti oni koje ne tretirate najbolje. Uz ono što je bilo dostupno u konzolaškoj verziji, u ovoj za PC ima i nekih novih dodataka, pa ako ste zainteresirani za ovaj dodatak moći ćete ga nabaviti od 21. studenog. Uz Psych Ward, Double Eleven koji je preuzeo razvoj, najavio je i novu ekspanziju koja će izaći iduće godine. Sve o prison Architectu možete proučiti na ovim stranicama.

Battletech: Heavy Metal

Posljednja igra o kojoj se jutros pričalo je strategija s mechovima temeljena na istoimenoj franšizi koja je zaživjela 1984. godine kao igra na ploči. Od tada je proširenja knjigama, RPG-ovima, igrama i serijom, a razvojni tim Harebrained Schemes je prošle godine u travnju izdao strategiju na poteze u stilu XCOM-a. Igra je od tada dobila dvije veće ekspanzije, a Heavy Metal bit će posljednje proširenje koje će izaći.

Za početak, igrače čeka čak osam novih mechova koje će moći opremiti s osam novih oružja koja će uvesti još metoda za strateško raznošenje protivnika. Nove grdosije moći ćete provesti kroz mini kampanju Flashpoint i moći ćete postati elitni MechCommander, te se pokušati suočiti s dva najpoznatija borca u povijesti tog svijeta. Oni koji ne žele kupiti ekspanziju će kroz besplatnu nadogradnju dobiti dva nova mecha i podršku za modove. Heavy Metal izlazi 21. studenog, a možete ga nabaviti za 19,99 eura ili u sklopu Season Passa s prethodnim dodacima putem Steama ili Paradoxove trgovine. Sve druge informacije o Battletechu pronaći ćete na službenim stranicama.

Za kraj ćemo spomenuti da se uz proslavu svega vezanog uz Paradox Interactive trenutno na Steamu, GOG-u, Humbleu i Paradox trgovini većina njihovih igara nalazi na popustu, pa bacite oko ako ste zainteresirani. Ako želite pratiti konferenciju, možete to napraviti na Twitch.tvu, dok ćete raspored događanja pronaći na službenim stranicama vezanim uz konferenciju.