Samsungov terabajtni memorijski čip za mobitele

Korejska kompanija počela je serijsku proizvodnju svojeg flash memorijskog čipa za mobilne uređaje, kapaciteta čak 1 TB

Sandro Vrbanus srijeda, 30. siječnja 2019. u 13:18

Samsung je objavio kako je u njihovim tvornicama započela masovna proizvodnja prvog terabajtnog memorijskog čipa za mobilne uređaje. Ovaj će čip biti zasnovan na tehnologiji Universal Flash Storage (eUFS) 2.1 koju je Samsung na tržište pustio prije četiri godine. Tada su čipovi imali kapacitet od 128 GB, a sada – slijedeći Mooreov zakon – taj kapacitet je dostigao 1 TB.

Memorija od 1 TB na eUFS tehnologiji trebala bi biti ključna za donošenje iskustva korištenja prijenosnog računala na sljedeću generaciju mobilnih uređaja, poručuju ovom prigodom iz Samsunga. Svojim kupcima Samsung će, osim naprednih memorijskih čipova s visokim kapacitetom, nuditi i stabilan lanac dobave i dovoljne količine čipova kako bi popratili rast tržišta pametnih telefona u svijetu.

1 TB eUFS čip dolazi u dimenzijama 11,5 x 13 mm, jednako kao i njegov prethodnik upola manjeg kapaciteta. Unutar čipa naslagano je 16 slojeva Samsungovih V-NAND flash memorijskih modula. Brzina čitanja podataka s ovog čipa može dosegnuti i 1.000 megabajta u sekundi – a to je, kažu iz kompanije, dvostruko brže od prosječnog sekvencijalnog čitanja s SSD-a.

Brzina čitanja nasumičnih podataka kod čipa od 1 TB povećana je 38% u odnosu na 512-gigabajtnog prethodnika, i iznosi do 58.000 IOPS. Kad je riječ o primjeni ovih čipova, u Samsungu naglašavaju da je s njima moguće mobitelom snimati video na čak 960 sličica u sekundi (fps), ili koristiti više kamera odjednom na nekom od budućih mobitela visoke klase.