Čemu služe Nano memorijske kartice?

Od starijih standarda za memorijske kartice na životu održali su se praktički samo SD i microSD. Treba li nam još jedan standard?

Mario Baksa srijeda, 28. listopada 2020. u 06:00

PROBLEM

Imam pitanja vezana uz Nano memorijsku karticu. Kakve su joj dimenzije, fizička veličina, izgled? Postoje li adapteri za nju, čitači za druge uređaje (laptop, PC, tablet, mobitel)? Kako mogu s USB-a, SD-a i drugih memorijskih kartica sve datoteke, slike, videa prebaciti na Nano karticu?

ODGOVOR

Nano memorijska kartica (Nano Memory card, odnosno NM Card) Huaweijeva je vizija memorijske kartice za uređaje poput mobitela. Poanta je veličina – veličine je i oblika nano SIM kartice, dakle, 12,3 × 8,8 × 0,7 mm, što znači da je otprilike pola veličine microSD kartice. Zamišljena je kao kartica koja se jednom stavi u mobitel i nakon toga se više ne vadi. Znači, onako kako i inače koristimo microSD kartice ili SIM kartice u mobitelu, ali ne i onako kako se microSD kartice koriste, recimo, u akcijskim kamerama.

Nano memorijske kartice jednostavne su Huaweijeve memorijske kartice, veličine i oblika nano SIM kartice

Koliko nam je poznato, zasad je koriste samo neki modeli Huaweijevih mobitela. S obzirom na situaciju oko Huaweija, konkretno zabrane suradnje s američkim tvrtkama, malo je vjerojatno da će se proširiti korištenje tog formata memorijske kartice u dogledno vrijeme. Tim više što nema stvarne potrebe za tako fizički malim memorijskim karticama.

Ujedno, nije jasno kakav je status te kartice. Huawei drži patente na Nano memorijsku karticu te patent na hibridnu SIM ladicu u koju ide i taj format kartice. Kad su je prije dvije godine predstavili svijetu, iz Huaweija su izjavili da trenutačno ne traže nikakve naknade za licencu za korištenje njihove tehnologije, što znači da su drugi proizvođači slobodni proizvoditi takve memorijske kartice i uređaje koji ih koriste. Međutim, nisu isključili mogućnost da će jednog dana možda početi naplaćivati licence. Takav pristup zasigurno je utjecao na (ne)prihvaćanje Nano Memory carda.

Primjer kombinirane ladice za mobitel, u koju s jedne strane ide nano SIM kartica, a s druge strane Nano memorijska kartica – praktično, jer zauzima manje prostora u mobitelu, a i ladica ne mora biti dugačka, kad su kartice praktički jedna na drugoj, umjesto jedne do druge
Primjer kombinirane ladice za mobitel, u koju s jedne strane ide nano SIM kartica, a s druge strane Nano memorijska kartica – praktično, jer zauzima manje prostora u mobitelu, a i ladica ne mora biti dugačka, kad su kartice praktički jedna na drugoj, umjesto jedne do druge

Što sve to u konačnici znači? Ako imate Huaweijev mobitel koji koristi NM karticu, onda nemate neki izbor – za proširivanje storagea u mobitelu morat ćete kupiti NM karticu. U svim ostalim slučajevima, NM kartica za vas ne postoji kao opcija – jednostavno u ovom trenutku ne postoji nijedan jedini razlog zašto biste je kupili.

Za one koji nemaju izbora, a žele izvući podatke s NM kartice koja je u defektnom mobitelu, mogu se kupiti čitači takvih memorijskih kartica. Može se kupiti Huaweijev čitač memorijskih kartica (guglajte huawei nano čitač site:hr), koji podržava i microSD kartice, a slični bezimeni čitači mogu se pronaći i na AliExpressu i eBayu. Kako ne biste ovisili o čitaču memorijskih kartica, toplo preporučujemo redoviti backup sadržaja s mobitela.

Bug 336 studeni 2020.