Kako pojačati mikrofon u sistemskim postavkama?

Ako vam je mikrofon pretih i kad je maksimalno pojačan, vjerojatno ćete mu moći pojačati glasnoću još dodatnih 10 do 20 decibela uz, naravno, povećanje šuma, ali ako nemate drugi izbor...

Mario Baksa srijeda, 29. travnja 2020. u 07:00

PROBLEM

Često preko Zooma pratim sjednice, aktive, sastanke... Sve vrlo dobro čujem i vidim, no kad ja govorim, ostali me vrlo slabo čuju. Podesila sam glasnoću i na aplikaciji i laptopu na max, i nema nekog pomaka. U čemu bi mogao biti problem? Možda u tome što imam stari kramp od laptopa?

ODGOVOR

Ako je mikrofon ispravan, nema veze koliko je prijenosnik star. Treba provjeriti je li uključen microphone boost, odnosno adekvatno ga podesiti. Kliknite desnom tipkom miša na ikonu zvučnika kraj sata pa zatim lijevom na Open Sound Settings.

Ako je mikrofon na maksimumu, a svejedno nije dovoljno glasan, vjerojatno ga se još može poglasniti u duboko zakopanim postavkama
Ako je mikrofon na maksimumu, a svejedno nije dovoljno glasan, vjerojatno ga se još može poglasniti u duboko zakopanim postavkama

Odskrolajte s desne strane do kategorije Input, provjerite je li odabran baš mikrofon za ulazni uređaj (kod nas piše Internal Mic) i kliknite na Device properties malo ispod toga. Odskrolajte malo niže pa kliknite na Additional device properties.

Pojavit će se dijalog s postavkama za mikrofon. Prebacite se u karticu Levels. Tu su sad dva klizača – Microphone, koji određuje glasnoću mikrofona, te Microphone Boost, koji vam omogućuje da mikrofon dodatno poglasnite za 10 ili 20 decibela.

Prvo probajte s +10 dB, a ako nije dovoljno, prebacite na +20 dB. Naravno, to će vjerojatno pojačati i šum, a ako vam zvuk ne odgovara, možete nabaviti vanjski mikrofon, možda čak i mikrofon koji se spaja na USB sučelje pa ne ovisite o prijenosnikovoj zvučnoj kartici.

Bug 331 lipanj 2020.