Krivotvorene memorijske kartice i vanjski SSD-ovi i na AliExpressu?

U savjetodavnoj rubrici obično smo kao jednu od prednosti AliExpressa isticali manju šansu da naletite na fejk memorijske kartice, no pošasti su se počele pojavljivati i u tom online sajmištu

Mario Baksa ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u 18:08
Tri
Tri "iste" microSD kartice, a na svakoj je kapacitet ispisan drugačijim fontom; da stvar bude gora, Xiaomi uopće ne proizvodi microSD kartice!

U vezi AliExpressa u pogledu krivotvorene ili fejk robe (proizvoda lažiranih specifikacija) malotko se žalio. Prije se na takvu robu moglo nabasati na eBayu, a pogotovo na Wishu. Razlog tomu je velik promet na AliExpressu, mogućnost ocjenjivanja svakog pojedinog proizvoda, te relativno lak povrat novca ako je doista riječ o krivotvorenom ili fejk proizvodu. Međutim, kriza je, prevaranti se ne daju i čini se da su odlučili iskušati sreću i na AliExpressu.

Kako smo se uopće našli u situaciji da baš sad propitkujemo "osjetljivost" AliExpressa na krivotvorine? Kao oglas na Facebooku na mobitelu u jednom trenutku prikazali su nam se proizvodi s AliExpressa, a jedan od njih bila je "Xiaomijeva" microSD kartica. Glavom nam je proletjela misao - zar Xiaomi uopće proizvodi memorijske kartice? Pogledamo oglas za tu karticu na AliExpressu i izgleda vrlo sumnjivo. Cijene su preniske, odnosno premala je razlika u cijeni između različitih kapaciteta memorijskih kartica: 64-gigabajtna microSD kartica košta 45 kuna, a 1 TB košta 89 kuna (uz 40-ak kuna za poštarinu). I još k tome UHS-3 V60 kartica! Nema šanse! Zar se AliExpress pretvara u Wish?!

Ujedno, kad gledate slike memorijskih kartica različitih kapaciteta, kapacitet je nedosljedno ispisan - drugačije margine, pa čak i drugačiji font. Jasno je da su uzeli jednu sliku i na nju "fotošopirali" različite kapacitete. Performanse memorijskih kartica nisu napisali u oglasu. Jasno je i zašto - da ljudi automatski ne kažu da im je kartica prespora. A s obzirom na razlike u cijenama između različitih kapaciteta, za pretpostaviti je i da imaju lažirane kapacitete. Usput rečeno, kako provjeriti stvarni kapacitet možete saznati preko ovog našeg video tutorijala.

Trgovina otvorena prije pola godine "reda radi", da bi u prikladno vrijeme bila iskorištena za "rasprodaju" krivotvorene i lažirane robe
Trgovina otvorena prije pola godine "reda radi", da bi u prikladno vrijeme bila iskorištena za "rasprodaju" krivotvorene i lažirane robe

Sporna trgovina na AliExpressu otvorena je 22. prosinca prošle godine i ima relativno dobre ocjene, no proizvodi tipično imaju vrlo malo ocjena. To dovodi do zaključka da je otvorena tada samo kako bi u međuvremenu pokupila ponešto pozitivnih ocjena, pa da onda u jednom trenutku započne rasprodaja krivotvorene robe.

Istu stvar s inače nepostojećim Xiaomijevim microSD karticama napravili su i s "Huaweijevim" karticama. Za obje marke ističu "Original". U ponudi imaju i Lenovove microSD kartice te Hauweijeve USB stickove - sve ti proizvodi izazivaju iste sumnje.

Navodno Xiaomijev proizvod, a na njemu nikakva oznaka
Navodno Xiaomijev proizvod, a na njemu nikakva oznaka

Kao da to nije bilo dovoljno - stigao nam je e-mail od AliExpressa, neka dovršimo kupnju. Uz spornu krivotvorenu karticu, ponudili su i još neke proizvode, a među njima bio je i "Xiaomijev" vanjski SSD iz druge trgovine (otvorene 1. ožujka ove godine), smiješno niske cijene, raspoloživ u nevjerojatno visokim kapacitetima - do čak navodnih 8 TB. Jasno, i ovo je "too good to be true" (predobro da bi bilo istinito). Na "SSD-ovima" ujedno nigdje nema otisnute Xiaomijeve marke.

Zapisivanje na 8 TB USB 3.1 M.2 SSD brzinom od samo 15,3 MB /s?!
Zapisivanje na 8 TB USB 3.1 M.2 SSD brzinom od samo 15,3 MB /s?!

Dobro je u što je u ovom slučaju jedan korisnik prilikom ocjenjivanja objavio screenshot koji pokazuje brzinu kopiranja (zapisivanja) od basnoslovnih 15,3 MB/s! Pritom je proizvod ocijenjen s pet zvjezdica, korisnik kaže da je sve dobro, kao u opisu (u oglasu).

Zanimljivost - brzina čitanja i zapisivanja nije nigdje navedena u oglasu. Jasno je da se ovdje ne radi o SSD-u, nego o sporom USB memorijskom sticku (ili možda microSD kartici upakiranoj u memorijski stick) stavljenom u kućište koje izgleda kao da je namijenjeno M.2 SSD-ovima.

Zanimalo nas je i jesu li počeli prodavati krivotvorine Samsungovih memorijskih kartica, jer smo s njima, kupljenim preko AliExpressa od provjerenih prodavača, imali pozitivna iskustva. I, naravno, počeli su prodavati i njih, ali u novim, plavim izvedbama.

Posebno je zanimljivo što tu karticu možete kupiti u kapacitetima do 1024 GB (i to za nerealno nisku cijenu), iako je Samsung proizvodi u kapacitetima do "samo" 512 GB! Također je zanimljivo da je na slikama tekst "Plus" ukošen, dok je na originalnim Samsungovim karticama uspravan, a kartice s uspravnim tekstom dobili su i kupci koji su naručili krivotvoreni proizvod preko AliExpressa. Znači, krivotvoritelji nisu sposobni čak ni propisno "fotošopirati" slike memorijskih kartica.

Uočite i jako malen broj recenzija, a trgovina je otvorena 10. siječnja ove godine, te ima pozitivne reakcjie od pomalo zabrinjavajućih 91,7% kupaca. Dakle i u ovom je slučaju jasno da je riječ o trgovini koja prodaje krivotvorene proizvode.


KAKO SE ZAŠTITITI?

Ako preko AliExpressa kupujete memorijske kartice, USB stickove ili vanjske SSD-ove, obratite posebnu pozornost, jer su se i tu počeli pojavljivati krivotvoreni i fejk proizvodi. U identificiranju može vam pomoći:

  • radi li konkretna trgovina barem nekoliko godina,
  • broj recenzija i prosječna ocjena (ako je proizvod ocijenjen više od tisuću puta, vjerojatnost da se ne radi o legitimnom proizvodu izrazito je niska), uz posebno proučavanje negativnih recenzija i recenzija s mjerenjima (benchmarkovima),
  • gledanje slika proizvoda različih kapaciteta (nedosljednosti u natpisima upućuju na "fotošopiranje" slika),
  • pogledajte kako izgleda pakiranje proizvoda, pogotovo ako je kupac uploadao sliku (nerijetko pakiranja krivotvorenih proizvoda različitih marki izgledaju slično ili isto),
  • provjera nudi li navedeni proizvođač stvarno proizvod tog tipa i izgledaju li njegovi proizvodi identično ovima na AliExpressu,
  • nerealne cijene ili razlike u cijenama između različitih kapaciteta,
  • nespecificiranje performansi (ako bi u oglasu bilo navedeno zapisivanje od 100 MB/s ili 600 MB/s, a kartica ili vanjski SSD zapisuju s par desetaka MB/s, lako biste dobili povrat novca).

Eto, krivotvoritelji su počeli zadirati i u "svetinju". Nemojte im to dopustiti - nemojte kupiti takve proizvode, a ako možete uvjerljivo argumentirati da je dotični proizvod krivotvoren ili fejk (lažiranih specifikacija), imate mogućnost i "prijaviti" ga klikom na Report Item pri gornjem desnom kutu opisa.