Može li se mobitel sa zaštitnom maskom puniti na bežičnom punjaču?

Zanima me radi li bežično punjenje i u situaciji kada mobitel ima masku, odnosno zaštitu (case)?

Mario Baksa četvrtak, 16. svibnja 2019. u 06:00

U Bugu 315 imali smo test trideset bežičnih punjača i zapravo se dotakli i maski za mobitele. Da, u pravilu mogu se puniti i preko maske za mobitele, dokle god one nisu metalne ili nemaju metalne dijelove pri sredini mobitela, gdje je u pravilu smještena zavojnica bežičnog punjača u mobitelu.

Dakle, bitno je da maskica nije izrađena od materijala koji bi blokirali promjenljivo magnetsko polje koje emitira bežični punjač.

Ako vas brine debljina maske - ne mora vas zabrinjavati. Mobitel će se zapravo puniti i ako je nekoliko milimetara udaljen od punjača - recimo neki proizvođači i specificiraju maksimalnu radnu udaljenost, tipa 4-7 mm.

A za neke modele mobitela koji nemaju bežično punjenje sami po sebi, mogu se kupiti maske s integriranom zavojnicom, dakle da sama maska bude prijamnik za bežično punjenje. Maska se tada, naravno, preko USB porta spaja u mobitel.

Valja reći da su takva rješenja obično suboptimalna. Znači, ako imate mobitel s mogućnosti bežičnog punjenja, super - koristite tu funkcionalnost. Ako nemate, vjerojatno je najbolje da je ni ne pokušavate ostvariti dodacima poput samostalnih Qi prijemnika ili Qi maskica.