Prebačene slike i videozapisi oštećeni na računalu, kako otkriti uzrok problema?

Slike s mobitela mogu se na više načina prebaciti na računalo, no ako jedna prebačena JPEG datoteka na računalu zauzima preko 10 terabajta, nešto je ozbiljno pošlo po krivu

Mario Baksa srijeda, 27. studenog 2019. u 14:34

PROBLEM

Prebacila sam slike (oko 4 GB) i videozapise (10 GB) s mobitela na laptop. Kad ih pokušavam otvoriti na laptopu, ne otvaraju se nego iskaču poruke da datoteka nije podržana ili da je oštećena. Nakon malo čačkanja shvatila sam da za svaku sliku stoji da zauzima oko 10 GB, a za mapu u kojoj se te slike nalaze da zauzima više od 10 TB, što je nemoguće jer uopće nemam toliko memorije na laptopu!

ODGOVOR

JPEG datoteka veličine 11,2 GB iskopirana s mobitela? Jasno je da je to nemoguće, odnosno da ili je ta datoteka na disku oštećena ili nešto ne štima s datotečnim sustavom
JPEG datoteka veličine 11,2 GB iskopirana s mobitela? Jasno je da je to nemoguće, odnosno da ili je ta datoteka na disku oštećena ili nešto ne štima s datotečnim sustavom

S obzirom da nije moguće da te datoteke toliko zauzimaju na disku, to znači da se nešto dogodilo s datotečnim sustavom na disku ili SSD-u, što god da imate u računalu.

Prvo napravite backup svih važnih datoteka na računalu na neki vanjski medij odnosno medije te možebitno u oblak.

Provjera stanja diska na logičkoj razini, na razini datotečnog sustava, lako se obavlja i alatom ugrađenim u Windowse
Provjera stanja diska na logičkoj razini, na razini datotečnog sustava, lako se obavlja i alatom ugrađenim u Windowse

Zatim biste trebali provjeriti SMART podatke recimo programom HD Tune ili SSD-Z.

Logičko stanje diska provjeravate programom chkdsk, koji se može pokrenuti i iz naredbenog retka, ali će većini vjerojatno zgodniji biti ovaj način: desni klik na disk > Properties > Tools > Error checking > klik na gumb Check.

Ukoliko su na disku samo logičke greške (greške u datotečnim strukturama), vjerojatno ćete ih moći popraviti chkdskom.

Iskopirane datoteke s mobitela koje su na disku poprimile gargantuanske veličine vjerojatno će i dalje biti oštećene, odnosno nečitljive - vrlo vjerojatno ćete ih morati obrisati s diska i iskopirati ponovo. Također provjerite računalo od zloćudnog sotvera nekim antivirusnim programom i antimalware programom poput Malwarebytes.

Kako ste, inače, slike i videozapise pokušali prebaciti na računalo? Računalo i mobitel ste spojili kabelom? Ako to ne uspijeva, ako bi bilo nekih problema kod toga, postoje i drugi načini na koje biste slike mogli prebaciti na ovo, ako se ispostavi da je ipak ispravno, ili na neko drugo računalo ili možda i na drugi mobitel ili tablet ili USB stick.

1. Memorijska kartica

Ako vaš mobitel ima utor za memorijsku karticu, te ako je koristite, onda na njoj vjerojatno imate spremljene sve ili većinu slika i videozapisa. Ako i nemate, možete iskoristiti neki upravitelj datoteka za kopiranje datoteka s interne memorije mobitela na memorijsku karticu ili recimo možete iskoristiti specijalizirani program poput Files To SD Card.

Također, ako biste htjeli napraviti backup i drugih stvari s mobitela, poput aplikacija, SMS-ova, kontakata, kalendara, bookmarkova, za to postoje aplikacije poput Super Backup & Restore i Backup Your Mobile. Kad konačno na memorijskoj kartici imate sve što želite prebaciti na računalo, softverski je "izbacite" (u postavkama mobitela imate nešto poput Storage > Unmount SD card) te fizički izvadite iz mobitela.

Sad je na računalu možete čitati pomoću čitača memorijskih kartica - ako imate prijenosnik, vrlo vjerojatno već imate integriran čitač memorijskih kartica, samo što će vam trebati pasivni adapter za memorijsku karticu micro SD > SD, dakle da minijaturna memorijska kartica poprimi veličinu standardne SD memorijske kartice. Ako imate računalo bez čitača memorijskih kartica, kupite neki čitač - ima ih u USB 2.0 i 3.0 izvedbi, pripazite samo da ima i utor za Micro SD karticu, jer ćete u suprotnom morati nabavljati i micro SD > SD adapter.

2. AirDroid

Način za koji ne trebate kupovati dodatni hardver bio bi recimo putem bežične mreže, korištenjem programa poput AirDroid ili PhotoSync. AirDroid je zgodan program koji vam nudi pristup većini resursa na mobitelu, tako da ga možete koristiti i za backup. Zgodniji je u ovakvim slučajevima od uploada datoteka u oblak jer, eto, ne morate datoteke slati na server negdje u Internetu, nego datoteke završe na vašem osobnom računalu (ili drugom mobitelu ili tabletu).

Drugim riječima, s obzirom na tipične brzine internetskih veza u Hrvatskoj, korištenje AirDroida bi bilo daleko brže. Same slike zapravo vjerojatno ni nisu toliki problem za upload u oblak, no videodatoeke bi itekako mogle biti problem.

3. USB stick

Treći način bila bi nabavka USB memorijskog sticka s Micro USB ili USB-C konektorom (tj. konektorom kojeg imate na mobitelu) pa biste sve te slike i datoteke prebacili na USB stick. Ili, alternativno, treba vam u osnovi samo adapter - ženski obični USB (tj. USB-A) konektor s jedne strane, u koji ćete utaknuti USB memorijski stick, te muški Micro USB ili USB-C konektor s druge strane. Naravno, ovo će funkcionirati samo ako vaš mobitel podržava USB OTG (on-the-go), no to ionako podržava većina novijih mobitela.

Ovo je rješenje slično korištenju memorijske kartice, no praktičnije je jer memorijsku karticu treba fizički vaditi iz mobitela, što može biti nezgodno ako je imate u "ladici" koja se izbacuje iglicom, kao što je to danas čest slučaj. A i neki današnji mobiteli ni nemaju utor memorijsku karticu pa u takvim slučajevima USB stick može poslužiti kao zgodno rješenje za backup.