USB memorije - Oštećene prezentacije u PowerPointu

Mnogo je načina da datoteke na USB memoriji budu nečitke, a jedan od njih je i prerano vađenje memorije iz utora prije nego su se podaci iz cachea snimili na memoriju. A tu su i "fejk" memorije...

Mario Baksa nedjelja, 28. siječnja 2018. u 07:00

P: Imam na USB memoriji pitanja za test za vozački, ali mi ih ne želi otvoriti u PowerPointu. Imam Windows 10. Ima li tko kakvu ideju?

O: Možete li iskopirati datoteke na disk? Ako ne možete, znači da je USB memorija defektna, oštećena. Ako možete, pokušajte otvoriti pomoću LibreOffice Impressa. Budite sigurni da to zapravo nije PDF ili neka druga vrsta datoteke s pogrešnom ekstenzijom (za PowerPointove datoteke nastavak bi trebao biti .ppt ili .pptx). Ako datoteke ne otvara ni PowerPoint ni LibreOfficeova alternativa, to znači da ćete te datoteke jednostavno ponovno morati nabaviti.

A sad, kako je do njihova oštećenja došlo, ostaje upitno. Možda je prilikom snimanja tih datoteka na USB memoriju ona bila prerano izvađena, odnosno izvađena bez izbacivanja u Windowsima (desni klik u Exploreru pa odabir naredbe Eject ili preko ikone pored sata). Možda je u pitanju fejk memorija – jeste li ga kupili kod nas u dućanu ili naručili izvana, preko eBaya ili sličnog? A možda je jednostavno USB memorija odradila svoje – potrošila se ili pokvarila.

Kad te čitljive datoteke imate na sigurnome, možete provjeriti stanje USB memorije programom poput h2testw-a. On će reći koliki dio USB memorije je defektan. Ako ništa nije defektno, onda znači da je vrlo vjerojatno uzrok oštećenja datoteka softverske prirode – ili nesigurno odspajanje ili možda kakav maliciozni program.

 Sporna datoteka prezentacije napravljene u PowerPointu toliko je “zbrčkana” da ju je LibreOffice otvorio u svom programu za uređivanje teksta (Writeru), umjesto u Impressu, alternativi PowerPointu