Domaći informatički sustav javnog zdravstva CEZIH u prekidu je gotovo tjedan dana

Prošloga tjedna korisnici sustava CEZIH primijetili su prve probleme u radu. Do svega je došlo zbog problematične nadogradnje, a kvar još nije popravljen

Sandro Vrbanus srijeda, 19. srpnja 2023. u 15:55

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, CEZIH, u tehničkim je problemima od sredine prošloga tjedna. Liječnici putem njega ne mogu slati uputnice i recepte, pa su brojni pacijenti diljem zemlje na čekanju sa svojim lijekovima. Nakon gotovo tjedan dana oglasili su se i iz HZZO-a, odakle poručuju:

"Problem koji se javlja određenim korisnici CEZIH sustava, a manifestira se kao nemogućnost spajanja u sustav, nastao je zbog sigurnosne nadogradnje programa za zaštićeno spajanje na pristupni sustav vanjskih CEZIH korisnika."

Čeka se nova verzija

"Proizvođač opreme i tehnička podrška intenzivno rade na otklanjanju problema, a naši inženjeri su zaobilaznim načinima uspjeli gotovo normalizirati rad. Potpuno otklanjanje problema očekuje se u narednim danima čim proizvođač dostavi novu, prilagođenu verziju nadogradnje programa za zaštićeno spajanje vanjskih korisnika. Do tada su dane preporuke svim informatičkim podrškama zdravstvenih ustanova na kakav način korisnicima omogućiti spajanje na CEZIH sustav", kažu iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pa korisnicima daju privremene upute kako se spojiti na sustav (ručnom instalacijom ispravne verzije VPN-a i izmjenom dns zapisa).

Poslali smo upit HZZO-u kako bismo doznali više tehničkih detalja o ovom problemu, a osim ranije naduvenih osnovnih informacija napisali su nam i sljedeće: "Nakon što su tvrtke/programske podrške zdravstvenih ustanova jučer intenzivnije postupile po uputama poslanima još 13. srpnja, rad na sustavu se normalizirao. Sustav danas radi korektno i nema odbijanja korisnika pri spajanju na sigurnosni sloj CEZIH-a.